”Olin aivan poikki ja joka paikkaan sattui”

Baletin lisäksi Jani Talo joogaa lähes päivittäin.
08.12.2015 - 16:56 Maria Erma, kuvat: Maria Erma

Balettitanssija Jani Talo on 20 vuoden uransa aikana ehtinyt tanssia kymmenissä eri rooleissa. Hän saavuttaa kuuden vuoden päästä balettitanssijan eläkeiän. Sitä hän ei kuitenkaan vielä mieti.

Jani Talo, 38, nostaa joutsenpukuisen ballerinan syliinsä ja kantaa tämän keskelle näyttämöä. Esitystä on enää muutama minuutti jäljellä. Viimeisellä askeleella Talo liukastuu. Hänen takareiden jänteensä napsahtaa poikki.

On vuosi 2013. Parin viimeisen vuoden aikana Talo on muutamaan otteeseen joutunut pitämään kuukausien taukoa takareidessä olevan rasitusvamman takia. Nyt parin kuukauden tauko ei enää riitä. Talo joutuu leikkaukseen, jossa katkennut takareisi korjataan.

– Niihin aikoihin mietin paljon, mitä tekisin, jos en tanssisi balettia, Talo kertoo.

Baletin ohella hän suunnitteli omia koreografioita ja  luki yhteiskuntapolitiikkaa ja kasvatustieteitä avoimessa yliopistossa.

Takareiden vaivatessa häntä ammatti tuntui sekä fyysisesti että henkisesti raskaalta. Talon mielestä balettitanssijan urassa parasta on se, että saa tehdä sitä mistä nauttii ja saa siitä palkkaa. Takareiden reistaillessa tämä ilo unohtui.

– Joskus oli päiviä, kun olin aivan poikki ja joka paikkaan sattui. Silloin oli todella vaikea muistaa työn tuomaa iloa, Talo sanoo.

Nyt leikkauksesta on muutama vuosi, ja takareisi ei enää vaivaa. Myös ammatin tuoma ilo on palannut. Enää Talo ei mieti, mitä aikoo tehdä balettiuran jälkeen.

– Olen väsynyt miettimään, mitä teen seuraavaksi. Silloin minulta menee ohi se, mitä teen nyt, hän kertoo.

Tankosarjoja kuutena päivänä viikossa

Kello on kymmenen keskiviikkoaamuna. Talo on saapunut Kansallisoopperan balettisaliin aamuharjoituksiin. Kun pianisti laskee sormensa salin nurkassa olevan flyygelin koskettimille, Talo aloittaa aamun ensimmäisen tankosarjansa.

Kuutena päivänä viikossa Kansallisbaletin tanssijat aloittavat päivänsä aamutreeneillä. Sen jälkeen heillä on harjoituksia yleensä viiteen asti. Näytöspäivinä harjoitukset loppuvat jo puoli kahdelta, jotta tanssijat ehtivät levätä ennen illan esitystä.

Talo esiintyy Kansallisbaletin kuluvalla näytöskaudella Pähkinänsärkijä ja Hiirikuningas -baletissa Pähkinänsärkijänä. Muutaman viikon ajan jouluklassikko on ainoa baletti, jossa Talo esiintyy. Usein hänellä saattaa kuitenkin olla jopa viisi päällekkäistä roolia, joita tanssia.

Baletti muutti nuoruuden

Talo aloitti baletin ollessaan 5-vuotias. Siitä asti ala on ollut osana hänen elämäänsä ensin harrastuksena ja myöhemmin ammattina.

Aloite harrastukselle tuli häneltä itseltään. Jo 3-vuotiaana hän oli pyytänyt päästä balettitunneille, mutta silloin hän oli vielä liian nuori. Kukaan hänen perheessään ei ollut aikaisemmin tanssinut balettia. Vasta Talon harrastuksen myötä perhe alkoi käydä katsomassa ammattiesityksiä.

15-vuotiaana Talon täytyi miettiä, yrittääkö hän balettitanssijana vai en. Silloin hän joutui päättämään mihin balettikouluun hakisi.

Vuotta myöhemmin Kaarinasta kotoisin oleva Talo muutti omilleen Helsinkiin, koska aloitti Kansallisoopperan balettikoulun. Jo ennen täysi-ikäisyyden saavuttamista Talo oli muuttanut Amerikkaan saatuaan harjoittelupaikan Washington Baletista.

Talo ei mieti tulevaa

Pianonsoitto lakkaa hetkeksi, kun aamuharjoitusten ohjaaja näyttää seuraavan liikesarjan. Kun musiikki alkaa jälleen soida, tanssijat toistavat näkemänsä vuorotellen pienissä ryhmissä.

Talo toistaa sarjan viimeisenä. Hänen pitkät jalkansa halkovat ilmaa, kun hän tekee hyppysarjan salin takaosasta eteen. Kädet nousevat pään yläpuolelle symmetriselle kaarelle. Jokainen liike on hallittu.

Kuuden vuoden päästä Talo saavuttaa balettitanssijan eläkeiän. Nyt hän uskoo tanssivansa siihen asti. Sen jälkeen hän saattaa jatkaa yhteiskuntapolitiikan opintoja, opettaa balettia tai tehdä lisää koreografioita. Sitä ennen Talo unelmoi Kansallisbaletin moderneissa teoksissa tanssimisesta ja teosten luomisprosesseihin osallistumisesta.

Lue lisää näköislehdestä 13/2015.