Brutaali palaute ei pelota – Mikko Kärnä kuohuttaa sosiaalisessa mediassa

Mikko Kärnälle tärkeitä asioita ovat muun muassa lappilaisten oikeuksien ja luonnon monimuotoisuuden toteutuminen.
14.02.2017 - 16:50 Lari Seppinen

Mikko Kärnä on noussut kansan tietoisuuteen räväköillä kannanotoillaan sosiaalisessa mediassa. Rikossyytteestä huolimatta kansanedustaja ei aio sensuroida itseään myöskään tulevaisuudessa.

 
Kansanedustaja Mikko Kärnää on kutsuttu kannanottojensa takia sekä Twitter-trolliksi että rohkeaksi kannanottajaksi.
 
”Suomalainen turkis on 100%:sti "Made in Finland" ja se edustaa biotaloutta sekä kiertotaloutta parhaimmillaan”, Kärnä kirjoitti joulukuussa, kun Sokos ilmoitti lopettavansa turkiksien myymisen.
 
”Mikäli eläimiä ei olisi kyetty vapauttamaan luontoon, eikä niitä olisi kyetty pitämään siinä delfinaariossa, niin siinä tapauksessa olisi pitänyt tehdä se ainoa oikea, joskin vaikea päätös siitä, että nämä eläimet lopetetaan”, Kärnä kommentoi puolestaan syyskuussa 2016 Särkänniemen delfiinien kohtaloa.
 
– Palaute oli ajoittain varsin brutaalia. Jos saat tappouhkauksen tai uhataan väkivallalla, niin ne ovat ilkeitä juttuja.
 
Poliitikkona kellon ympäri
 
Kärnä kertoo, että hän miettii tarkasti, miten asettelee sanansa sosiaalisessa mediassa. Harkitsemisesta huolimatta kannanotot herättävät vastareaktioita.
 
Hän toivoo, että ihmiset pystyisivät sanomaan sosiaalisessa mediassa kirjoittamansa asiat kasvotusten ihmisten kanssa. Se olisi hyvä periaate, mikä ei valitettavasti toteudu.
 
Kärnän mielestä sosiaalinen media on kuitenkin poliitikolle hyvä alusta osallistua kansalaiskeskusteluun. Esimerkiksi Lapissa tavoittaa äänestäjät helpommin sosiaalisen median avulla.
 
Kansanedustajan mukaan työ- ja arkiminän erotteleminen on poliitikkona lähes mahdotonta.
 
– Olen itse asiassa pohtinut, että täytyisi nakata vielä yksi profiili Facebookiin, joka olisi vain läheisimmille ystäville ja sukulaisille. Siellä voisi vähän enemmän tuulettaa, avata omia ajatuksia ja avautua tästä työstä. Tämä on intensiivinen virka. Olet 24 tuntia vuorokaudesta töissä. Poliitikkorooli on päällä koko ajan. Siitä ei pääse eroon, vaikka haluaisi.
 
Lappilaisten asialla
 
Kärnä työskenteli kuusi vuotta Lapin rajavartiossa. Siksi lappilaisten asiat ovat hänelle erityisen tärkeitä.
 
Kärnän mielestä eduskunnassa on hyvä olla lappilaisia. Heillä on kokemusta kertoa, minkä takia esimerkiksi kalastukseen ja vapaametsästykseen liittyvät erityisoikeudet kuuluisi säilyttää Lapissa.
 
Kärnä on maaseutujen elinkeinon ja suomalaisen tuotannon puolella. Hän eli ja elätti perheensä kahdeksan vuotta siten, että yhtään lihaa tai kalaa ei hankittu kaupasta. Kärnä muistuttaa, että Lapissa voi elää niin, että kalan hakee järvestä ja riistan metsästä.
 
– Vastaavalla tavalla meillä on ongelmana, että täällä syödään liikaa ulkomaista tuontilihaa. Liha on usein valmistettu menetelmillä, jotka eivät ole edes laillisia Suomessa.
 
Kohua ovat herättäneet myös keskustan kansanedustajan kommentit saamelaisten oikeuksista. Hän otti vuoden 2015 loppupuolella julkaistussa blogitekstissään asiaan voimakkaasti kantaa.
 
Kannanotot johtivat rikossyytteeseen asti. Saamelaiskäräjien jäsen Anu Nuorgam teki marraskuussa 2016 rikosilmoituksen Kärnästä. Asia koski saamelaiskäräjävaaleista 2015 valittaneiden henkilöiden nimien vuotamisen julkisuuteen blogitekstissä. Poliisi ei nähnyt asiassa rikosta, vaan keskeytti tutkinnan.
 
– Siinä ei ollut mitään rikosta tapahtunut. Minä en rikoksiin syyllisty. Saamelaiskysymykset ovat vaikeita ja herkkiä tuolla pohjoisessa, mutta niistäkin täytyy puhua.
 
Vuoden 2015 elokuussa Kärnä vaati, että valtion on puututtava Saamelaiskäräjien ihmisoikeusloukkauksiin. Vastapuolen mukaan Kärnä yrittää kaventaa saamelaisten asemaa ja yhteisönsä itsemääräämisoikeutta.
 
– Ongelma on se tapa, jolla Saamelaiskäräjät valitsee omat jäsenensä. Sitä voisi karrikoiden verrata siihen, että maan istuva hallitus päättäisi, kuka äänestää seuraavissa vaaleissa. Syvästi oikeudentajuisena ihmisenä en voi hyväksyä tällaista, Kärnä toteaa.
 
Kritiikistä ja rikossyytteestä huolimatta Kärnä aikoo jatkaa suoraa linjaansa.
 
– Sosiaalisessa mediassa on se paha tapa, että jos sinut on mahdollista ymmärtää väärin, tietyt tahot ymmärtävät sinut varmasti väärin. Itseäni en sensuroi. Olen tehnyt politiikkaa suoralla linjallani, mielipiteitäni ja ollut tietyissä asioissa myös jyrkkä, hän kertoo.
||

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.

Fakta

Mikko Kärnä

  • 36-vuotias keskustan kansanedustaja.
  • Nousi vuonna 2015 eduskuntaan varasijalta, kun Paavo Väyrynen päätti jatkaa Euroopan parlamentissa.
  • Työskenteli vuodet 2004-2010 Lapin rajavartiostossa ja 2012-2015 Enontekiön kunnanjohtajana.

Jutun kuvat

Mikko Kärnälle tärkeitä asioita ovat muun muassa lappilaisten oikeuksien ja luonnon monimuotoisuuden toteutuminen.