Elina Ruokoranta rakastui rullailuun

Elina Ruokoranta on urheillut aina. Roller derbystä hän löysi itselleen lajin, joka on paljon enemmän kuin urheilua.
11.01.2012 - 12:23 Sanne-Mari Laaksonen, kuvat: Viena Kytöjoki

Vauhdikas ja aggressiivinen urheilulaji roller derby valloitti Elina Ruokorannan sydämen vain reilu vuosi sitten. Hänestä kuoriutuu muutaman kerran viikossa Hotheaded Ellie, joka ei pelkää mustelmia.

Elina Ruokoranta tutustui roller derbyyn syksyllä 2010. Lapsesta asti jalkapalloa pelannut Ruokoranta oli jo pitkään etsinyt itselleen joukkuelajia, mutta mikään ei iskenyt.

– Kaverini luki roller derbystä lehtijutun. Kävin katsomassa Tampere Rollin’ Hos -seuran open skate -näytöksen, ja laitoin rullaluistimet tilaukseen saman tien, Ruokoranta muistelee.

Vaikka Ruokoranta tunsi aluksi vain roller derbyn perusidean, hän rakastui lajiin ensi silmäyksellä.

– Harrastus vaikutti mielenkiintoiselta, koska kyseessä oli niin uusi juttu. Tuntui hienolta päästä mukaan alkuvaiheessa ja alkaa kehittää lajia Tampereella.

Aggressiivisempi minä

Roller derby on tunnettu värikkäistä peliasuistaan ja hauskoista pelaajanimistä, jotka jokainen harrastaja saa keksiä itselleen itse. Ruokoranta tunnetaan lajin parissa Hotheaded Ellienä.

– Joillekin pelaajanimi on tärkeämpi, toisille vähemmän tärkeä. En itse koe nimeä kovin isoksi osaksi lajia. Se antaa harrastukselle hauskan lisän. Hotheaded Ellie on se aggressiivisempi minä, joka ei pelkää mustelmia, ja jonka tavoitteena on olla mahdollisimman hyvä ja fyysinen pelaaja.

Siinä missä erikoiset urheiluasut ja roolinimet kuuluvat taklauksetkin olennaisena osana peliin. Se ei kuitenkaan ole pelottanut Ruokorantaa pois lajin parista.

– Pidän vauhdikkaista lajeista, joissa pääsee ottamaan kontaktia. Olin muutaman viikon pois harjoituksista, kun solisluun pää meni sijoiltaan. Muuten olen selvinnyt mustelmilla.

Lääke liikuntavihaan

Taklaamaan ei treeneissä heti ryhdytä. Kontaktia aletaan ottaa vasta sen jälkeen, kun luistelutekniikka on hallussa. Roller derby -peleihin voi osallistua vasta sitten, kun on suorittanut minimum skills -vaatimukset.

– Niitä tarvitaan, jotta peli olisi järkevää ja turvallista. Vaatimuksiin kuuluu esimerkiksi kaatumis- ja jarrutustekniikan opettelu sekä ryhmässä luistelun hallitseminen.

Tampere Rollin’ Hos pyrkii treenaamaan kolme kertaa viikossa. Seuralla ei ole vielä tarpeeksi pelikykyisiä luistelijoita, jotka voisivat kilpailla joukkueena. Tahto on kuitenkin kova.

– Suosittelen roller derbyä kaikille. On ihmisiä, jotka ovat vihanneet liikuntaa, mutta jotka ovat löytäneet liikunnan ilon uudelleen lajin avulla, Ruokoranta sanoo.

Lue lisää roller derbystä Utain-lehdestä 1/2012.

||

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.

Fakta

Roller derby

  • Pääasiassa naisille suunnattu kontaktiurheilulaji.
  • Kehitetty Yhdysvalloissa 1920-luvulla.
  • Lajista kaksi versiota: kaltevalla radalla pelattava banked track sekä tunnetumpi pelimuoto flat track.
  • Kahteen puolituntiseen jaksoon jaetussa ottelussa kaksi viisihenkistä joukkuetta kilpailee toisiaan vastaan rullaluistelemalla ryhmässä ovaalin muotoisella radalla.
  • Pelissä saa pisteitä sen mukaan, kuinka monta kertaa oma pelaaja, jammeri, pääsee vastustajien ohi kaksiminuuttisen erän aikana.
  • Pelissä taklataan sääntöjen mukaan.
  • Varusteina rullaluistimet, kypärä sekä polvi-, kyynär-, ranne- ja hammassuojat.
  • Laji rantautui Suomeen vuonna 2009. Seuroja on tällä hetkellä muun muassa Tampereella, Helsingissä, Turussa, Lahdessa, Kouvolassa ja Joensuussa.
  • Women´s Flat Track Derby Association (WFTDA) on kansainvälinen lajijärjestö, joka päivittää lajin sääntöjä.

Lähde: WFTDA

Jutun kuvat

Elina Ruokoranta on urheillut aina. Roller derbystä hän löysi itselleen lajin, joka on paljon enemmän kuin urheilua.
Aggressiivinen laji sopii kenelle tahansa, mutta ei ikään katsomatta. Ikärajaksi on nimittäin asetettu 18 vuotta.