Ex-bloggaaja kyllästyi teennäisyyteen

Kuu Jarva arvostaa rehellisyyttä niin oikeassa elämässä kuin blogeissakin.
04.10.2016 - 14:41 Larissa Bister, kuva: Larissa Bister

21-vuotias Kuu Jarva piti muutaman vuoden ajan suosittua Karhupoikani Koda -perheblogia. Blogissaan hän halusi murtaa nuoriin äiteihin kohdistuvia ennakkoluuloja ja kertoa rehellisesti elämästään. Jarva kuitenkin sai tarpeekseen laskelmoivasta ja huomionhakuisesta blogimaailmasta.

Elokuussa 2016 Kuu Jarva päätti lopettaa bloggaamisen.

Karhupoikani Koda -blogilla oli paljon lukijoita ja Jarva bloggasi osana Blogirinki-yhteisöä. Kiinnostus blogin pitoon kuitenkin lopahti.

– Ilmapiiri blogeissa oli muuttunut epäaidoksi. En enää kokenut saavani vertaistukea samalla lailla kuin ennen, Jarva kertoo.

Blogia perustaessaan Jarva oli täyttämässä 19 vuotta ja odotti esikoistaan. Teiniäidin leimaa oli vaikea vältellä. Blogi syntyi, jotta juoruilijat voisivat kuulopuheiden ja spekuloinnin sijaan lukea sieltä asioiden oikean laidan. 

– Aloin kertoa omin sanoin elämästäni. En jaksanut enää kuunnella juoruja. Halusin myös murtaa ennakkoluuloja ja näyttää, etteivät kaikki teiniäidit ole vastuuttomia tai käy juhlimassa joka viikonloppu, Jarva sanoo.

Tärkeintä on olla aito

Vuoden bloggaamisen jälkeen Jarva pääsi mukaan Blogirinkiin. Blogi lisäsi suosiotaan, pieni lukijamäärä kasvoi ja hän pääsi tekemään yhteistyöpostauksia. Jarva myös voitti Blogirinki-blogien välisen kilpailun.

– Paineet ammattimaiseen bloggaamiseen kasvoivat. Blogimaailmassa moni tuntui vain rakentavan täydellistä kuvaa itsestään. Blogiyhteisöstä on hävinnyt tietynlaista aitoutta. Siellä on liikaa laskelmointia ja kävijäkeskeisyyttä, Jarva miettii.

Jarva kirjoitti omat postauksensa aina rehellisesti. Aitous oli koko blogin perusta, ja siksi hän ei halunnut ryhtyä kulissibloggaajaksi. Se olisi tuntunut ahdistavalta esittämiseltä. Päätös lopettamisesta alkoi kypsyä.

– Blogin kirjoittaminen oli hauskinta silloin, kun se ei vielä ollut niin suosittu. Pienestä lukijamäärästä huolimatta sain paljon vertaistukea.

Jarvalla ei ole huonoa omatuntoa mistään nettiin jakamastaan asiasta. Vaikka hän poisti suurimman osan postauksistaan, ei hän koe tehneensä missään vaiheessa virhettä. Postauksia kirjoittaessaan hän seisoi sanojensa takana.

– Jotkin postaukset eivät kuitenkaan enää kuvastaneet nykyisiä ajatuksiani. Esimerkiksi mielipiteeni lasten TV:n katselusta ei ole enää yhtä mustavalkoinen kuin pari vuotta sitten, Jarva sanoo.

Vaikka Jarvan blogi oli perheblogi, käsitteli se pääasiassa Jarvan omaa elämää ja ajatuksia. Hän julkaisi myös kuvia lapsistaan tai synnytyskertomuksia. Jarvan mielestä vanhempien täytyisi miettiä maalaisjärjellä sitä, millaisia asioita tai millaisia kuvia he lapsistaan netissä jakavat.

– Minulle on ihan sama, mitä muut tekevät. Itse en kuitenkaan kertoisi yksityiskohtia, jos lapsellani olisi esimerkiksi jokin vakava sairaus, Jarva miettii.

Jarva ei näe ongelmaa siinä, että hän joskus julkaisee Facebookissa kuvan lapsistaan ja kertoo, että heille kuuluu hyvää. Siten sukulaisetkin pysyvät kartalla perheen kuulumisista. Jarvan nyrkkisääntönä onkin, että hän julkaisee lapsistaan vain sellaista materiaalia, joka ei vahingoita heitä.

Snapchatissa ei ilkeillä

Vihakommentteja tuli Jarvan blogiin aalloittain. Kasvaneen lukijamäärän myötä esimerkiksi mielipidepostauksista syntyi myös hyvänhenkistä keskustelua. Joskus taas oli kausia, kun mitättömistäkin jutuista nipotettiin. Pahimmillaan Jarva löysi häntä kritisoivia kommentteja netin keskustelupalstoilta.

– Kerran postasin ohjeen kastikkeeseen, johon tuli pieni määrä valkoviiniä. Pian löysin itseäni koskevan keskustelun joltain foorumilta. Ihmiset väittivät siellä, että pakkosyötän lapselleni alkoholia, Jarva kertoo.

Haukkuja ei onneksi koskaan tullut päin naamaa. Netin vihakirjoittelu tuntui kuitenkin ikävältä, sillä Jarva kirjoitti blogissaan perhe-elämästään: ilkeilyt koskivat siten hänen koko perhettään. Netin juoruilijat eivät olleet ratkaiseva syy bloggaamisen lopettamiseen, vaikka Jarva tietää tapauksia, joissa vihapuhe on johtanut koko blogin kaatumiseen.

– On ymmärrettävää, että ihmiset ovat asioista eri mieltä. Anonyyminä kirjoittelu on kuitenkin ilkeää.

Snapchat on Jarvalle nykyään tärkein kanava, jonka kautta hän jakaa ajatuksiaan ja kuulumisiaan. Snapchatissa ilmapiiri on hänen mukaansa rennompaa. Sieltä löytää sellaista aitoutta, mitä monista blogeista puuttuu. Monet Jarvan blogin lukijoista seuraavat hänen päivityksiään nyt sieltä.

– Snapchatissa näkee muutakin kuin valkoisia, viimeisen päälle kiillotettuja koteja, Jarva sanoo.

Blogiaikoja Jarva muistelee hymyssä suin. Lopettaminen tuntuu silti edelleen oikealta päätökseltä. Hektinen bloggaajan ura on ohi. Nyt on toisenlaisen elämänvaiheen aika.

||

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.