Häpeä ja syyllisyys eivät kuulu uhrille – väkivallalle tarvitaan sanoja

Henna Kylmälä (oik.) kertoo hyväksikäytön uhrien olevan helpottuneita tajutessaan, etteivät ole kokemuksiensa kanssa yksin.
07.12.2016 - 17:36 Alisa Kaukio, kuva: Suomen Delfins ry

Ikävistä asioista on tuskallista, mutta tärkeää puhua. Henna Kylmälä yllättyi työuransa alussa siitä, kuinka yleistä lasten seksuaalinen hyväksikäyttö on.

Läheiset ihmiset rohkaistuivat puhumaan kokemuksistaan Henna Kylmälälle vasta, kun aran ja haavoittavan asian käsittelystä tuli hänen työtään Suomen Delfins ry:ssä. Suomen Delfins ry on lapsuudessa seksuaalista hyväksikäyttöä kokeneiden etu- ja tukijärjestö.

‒ Hämmästyin siitä, kuinka moni ystäväni kertoi omista kokemuksistaan, kun he saivat tietää, että olen tällaisessa järjestössä töissä.

Kylmälän mielestä on tärkeää, että sekä seksuaalisesta väkivallasta että väkivallasta yleensä puhuttaisiin nykyistä avoimemmin. Alkoholista ja tupakasta on jo hänen elinaikanaan tullut melko luonteva keskustelun aihe lasten ja aikuisten välillä. Väkivalta on kuitenkin edelleen tabu ja varsinkin seksuaalista väkivaltaa värittävät uhrin häpeä ja syyllisyys.

Seksuaalinen väkivalta on traumaattinen ja syvältä hajottava asia. Koska kyse on piilorikollisuudesta, on sitä vaikea tilastoida. Monet kuvittelevat, että seksuaalinen hyväksikäyttö olisi jotain kaukana tapahtuvaa. Kylmälä muistuttaa, että hyväksikäyttäjät elävät keskuudessamme. Silmät tulisi avata sille, että seksuaalista väkivaltaa voi tapahtua omassa lähipiirissä.

Nettimaailman myötä seksuaalinen hyväksikäyttö koskettaa yhä useampia ihmisiä. Esimerkiksi nettipedofiileilla on yleensä satojakin uhreja. Vielä ei ole käsitystä, millaisia seurauksia sillä on tulevaisuudessa.

Ihmislähtöistä työtä oppii tekemällä ja kokemalla

Aiemmin nuorisotyötä tehnyt Henna Kylmälä lähti opiskelemaan seksuaalineuvojaksi ja seksuaaliterapeutiksi vuonna 2010. Opiskelun kautta seksuaalisen hyväksikäytön teema tuli tutuksi ja alkoi kiinnostaa enemmän. Samana vuonna Suomen Delfins ry:ltä vapautui järjestösihteerin paikka. Kylmälä haki paikkaa, sillä se sopi hänen silloiseen elämäntilanteeseensa hyvin.

Kylmälä sai paikan ja jäi sille tielle. Hän on aina kokenut ihmislähtöisen työn omakseen. Aiheesta on vaikea oppia muuten kuin tekemällä töitä sen parissa ja saamalla sitä kautta jatkuvasti lisää tietoa.

‒ Opiskelu jatkuu yhä, sillä aiheesta oppii joka päivä jotakin uutta.

Kiitos jaksamisesta kuuluu työtovereille

Ajan myötä Kylmälä on oppinut jättämään työnsä työpaikalle, mutta välillä rankat kertomukset seuraavat kotiin asti. Asiat saattavat tulla yhtäkkiä mieleen, eikä koskettavia asioita voi sulkea täysin pois mielestä.

‒ Jos kohtaa ihmisen, joka on lapsuuden perheessään kokenut hyvin monenlaista rankkaa väkivaltaa, tulee sellainen olo, että elämä on oikeastaan aika epäreilua. Osa meistä saa kasvaa turvassa, ja osa joutuu kasvamaan alkutaipaleensa olosuhteissa, joita kantaa ehkä koko loppuelämänsä mukanaan.

Työyhteisöllä on suuri merkitys jaksamisessa. Hankalat ja itseä koskettavat tilanteet puhutaan auki työn ohessa. Oman elämän kriisit näkyvät työotteessa, kun työ on pitkälti ihmisten kohtaamista.

‒ Meillä on kolmen naisen toimisto. Olemme läheisiä ja tiedämme muutenkin toistemme elämästä aika paljon.

Liikunta ja muunlainen tekeminen vievät ajatuksia pois työasioista. Myös oma perhe ja läheiset palauttavat hetkeen raskaan työpäivän jälkeen.

Asiantuntijoiden uskallus auttaa väkivallan uhreja eteenpäin

Asennemuutos on Kylmälän mukaan osittain jo tapahtunut, mutta uskallus asioihin puuttumiseen on vielä heikolla tasolla ammattilaistenkin osalta. Suomen Delfins ry kouluttaa myös terveyden ja sosiaalihuollon alojen työntekijöitä, jotka kertovat, että seksuaalista hyväksikäyttöä on vaikea nähdä ja tunnistaa omissa asiakkaissaan.

Olisi tärkeää, ettei taakka jäisi vain yksilön omaksi asiaksi, sillä asioille voidaan tehdä paljon. Läheisten ja viranomaisten tulisi puuttua asioihin riittävän ajoissa. Silloin toipuminen on mahdollista, vaikka haavoja ei ehkä koskaan pysty lopullisesti parantamaan.

Kylmälälle palkitsevimpia asioita työssä on elämässä eteenpäin menevien ihmisten näkeminen. Se, ettei hyväksikäyttö ole enää määrittävä tekijä, vaan ihminen voi vapautua menneisyydestä niin, että voi nauttia nykyhetkestä.

− Emme voi lopettaa pahoja asioita tapahtumasta kokonaan, mutta voimme ennaltaehkäistä sitä antamalla tietoa asioista.

Suomen Delfins ry

• Suomen Delfins ry on lapsuudessa seksuaalista hyväksikäyttöä kokeneiden etu- ja tukijärjestö.
  • Yhdistys järjestää vertaistukitoimintaa nyt aikuisille uhreille ja ajaa heidän etujaan erilaisissa yhteiskunnallisissa tilanteissa.
  • Puhelinpäivystykseen voi soittaa ja keskustella omasta tilanteestaan ja kokemuksistaan.
  • Yhdistys järjestää teemapäiviä ja -leirejä ja keskusteluryhmiä ympäri Suomen.
  • Toimisto sijaitsee Kouvolassa, missä on mahdollisuus myös yksilötapaamisiin.