Hakkeripaimen puhdistaa hakkereiden mainetta

Jarkko Moilanen ymmärtää bittejä.
02.11.2011 - 17:58 Ella Mikkola, kuva: Kati Laukkanen

Hakkeriyhteisöt haluavat edistää teknologista kehitystä ja tehdä maailmasta paremman paikan.

Hakkereita on Suomessa Jarkko Moilasen mukaan noin parisataa. Lisäksi löytyy niitä, jotka haluavat kutsua itseään hakkereiksi. Ongelmalliseksi käyvät Moilasen mielestä ne ihmiset, jotka vain kopioivat muita hakkereita. Usein kopioinnit johtavat väärinkäytöksiin, jotka leimaavat muuta hakkeriyhteisöä.

– Sama juttu kuin keittiöveitsen kanssa. Veistä voi käyttää joko ruoanlaittoon, tai sitten sillä voi aiheuttaa vahinkoa.

Moilanen pysyy alan jatkuvassa liikkeessä mukana. Uusimman avoimen lähdekoodin yhteisöprojektin Moilanen laittoi alulle neljä viikkoa sitten.  Hän työstää myös parhaillaan aiheesta väitöskirjaa. Moilanen tietää, että ihmisillä on negatiivisia ajatuksia hakkeroinnista.

– Onhan totta, että hakkereita on erilaisia, Moilanen toteaa.

Hakkerimaailmasta löytyy harmaan sävyjä

Monet pitävät hakkerointia kovin mustavalkoisena ilmiönä. Moilanen muistuttaa, että alalta löytyy myös monia harmaan sävyjä. Hänen mielestään hakkerietiikan väärälle puolelle siirrytään, kun mukaan sotketaan muita yksilöitä.

Wikileaksia hän pitää alan harmaana ilmiönä, johon hän ei ole itse suuresti osallistunut. Yhteyksiä hänellä on kuitenkin myös harmaan alueille. Tärkeintä on pyrkimys hyvään. 

Elämäntehtävänään Moilanen pitää negatiivisten ajatusmallien muuttamista. Useimpien hakkeriyhteisöjen pyrkimyksenä on edistää teknologista kehitystä  ja panostaa muun muassa ekologisiin innovaatioihin.

– Pyrin muuttamaan ihminen kerrallaan käsityksiä hakkereista,  Moilanen kertoo toiveikkain mielin.

Mies nimeltä Kyb3R

Jarkko Moilanen opiskelee tohtoriksi Tampereen yliopiston informaatiotieteiden yksikössä. IRC-piireissä hänet tunnetaan paremmin nikillä Kyb3R.  Hän kiinnostui tietokonepeleistä 80-luvulla. Ensimmäiset koodauksensa hän teki Mikrobitti-lehden avustuksella.

Nykyään Moilanen toimii hakkeriyhteisöjen ytimessä. Hän on jo pidemmän aikaa keskittynyt Ubuntun ja Meegon kaltaisten hakkeriyhteisöjen kehittämiseen.

– Minulla on vähän sellainen paimenen rooli, Moilanen toteaa.

||

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.