Jaettu suru

Sari Kettunen ex tempore -matkalla Kreikan Samoksella viime syyskuussa. Kreikka on ollut koko perheen suosikkimatkakohde.
08.02.2012 - 12:11 Katri Simola, kuva: Sari Kettusen kotialbumi

Missään ei ole mitään järkeä. Ei 4kymppiset ei tupakoimattomat raakaa viinaa juomattomat VOI sairastua syöpään. - - Ruokatorven syöpä, maksassa kaksi etäpesäkettä, ei voi leikata. (23.07.2011 - 02:27)

Tämä oli toinen päivitys Sari Kettusen pitämässä Syöpä-blogissa viime heinäkuussa.

Kettusen miehellä oli juuri diagnosoitu ruokatorven syöpä. Internet ei tarjonnut tietoa eikä sairaskertomuksia kyseisestä syövästä, joten kokemuksia ja tietoa oli jaettava itse.

Sari Kettunen aloitti blogin miehensä ehdotuksesta. Pian blogi keräsi tuhansia lukijoita nousten Suomen luetuimpien blogien listalle.

– Kun aloitimme, emme tajunneet että aika on lyhyt, Kettunen muistelee.


Saatoin rakkaani tänään aamuyöllä viimeiselle matkalle kädestä pitäen. Nyt ei koske enää. Kirjoitan ehkä joku päivä lisää, mutta nyt pitää jaksaa vielä kertoa lapsille, jotka nukkuvat vielä. (27.08.2011 - 06:35)

Elokuinen surupäivitys keräsi myötäeläjiltä 120 kommenttia.

Kettunen suunnitteli lopettavansa blogin miehensä kuoleman jälkeen. Kiitosta ja kommentteja tuli kuitenkin niin paljon, että hän päätti jatkaa.

Kirjoittaminen oli myös puhdistavaa.

– Blogiin sain kirjoittaa mitä vaan. Kun kirjoitin, se oli pois minusta, Kettunen kertoo.

Hiljalleen blogi muutti muotoaan vertaistukiryhmän suuntaan.

– Vertaistuki on maailman typerin sana, mutta kuvaa blogia jonkin verran. Joillain tapaa se toimii puolin ja toisin.


Hengissä ollaan. Hääpäivä ja 5kk päivä menivät ohi, joista jälkimmäinen eilen töissä pitkässä vuorossa. En ole vähään aikaan pitänyt vasemmassa nimettömässä sormuksiani, mutta tänä aamuna heräsin ne sormessa. Yöllä sovittelin niitä ja jätin sormeen. Sormuksia on neljä ja ne ovat kultaisia. (28.01.2012 - 13:17)

Yksityisen ja julkisen ristipaineessa

Kettunen piti blogia pitkään läheisiltä salassa. Facebookissa ja suljetulla keskustelufoorumilla hän tutustui muihin nuoriin leskiin, jotka pyysivät blogin osoitetta.


Ystäväni halusivat lukea tätä blogia ja annoin osoitteen varoituksen kera. Sydämeni, pääni, on vuodatettu tänne ja se ei ole kaunista luettavaa. (28.11.2011 - 21:28)

Tieto kiiri verkossa nopeasti ja lopulta Kettunen päätti kertoa blogista myös sukulaisille ja kavereille.

Osa läheisistä tuohtui blogista, koska se käsittelee henkilökohtaisia asioita julkisesti. Nyt erimielisyydet on jo selvitetty.

Varmuuden vuoksi Kettunen lisäsi kuitenkin blogin etusivulle varoituksen.


EN suosittele näiden tekstien lukemista etenkään tutuille tai sukulaisille. Tekstit eivät ole mukavaa luettavaa, eikä niitä ole mitenkään sensuroitu. Myöskään niitä EI ole kirjoitettu teitä varten, että saisitte niistä jotain ymmärrystä tai lohtua. Kirjoitan tasan siltä miltä tuntuu, enkä ota täällä muiden tunteita huomioon.

– En koskaan suunnittele yhtään päivitystä enkä ajattele, että minun täytyy päivittää blogia. Tämä ei ole minulle velvollisuus vaan minun yksityinen julkinen päiväkirjani, Kettunen sanoo.

Hän suostuu haastatteluun koko nimellään, muttei halua paljastaa itsestään tai läheistään muita henkilötietoja.

Mitään salaamatta, mitään kaunistelematta

Lukijat ovat kiitelleet saaneensa blogista perspektiiviä omaan elämäänsä.


- Jos ette löydä turkoosia kangasta verhoihin, se EI ole maailmanloppu. - Kun miehenne tuo "väärää" jugurttia kaupasta, sanokaa että onpas mukava saada vaihtelua. (19.01.2012 - 00:02)

– Mun blogi auttaa turhamaisia ihmisiä mittakaavaan, samoin siitä on apua, jos jollain menee vielä huonommin. Niin kuin jaettu ilo, myös jaettu suru, Kettunen summaa.

Surua on jakanut puolen vuoden aikana yli 180 000 kävijää. Blogin suosio hämmentää yhä Kettusta.

Etusivulla Kettunen kuvailee kirjoittavansa vaimon näkökulmasta, mitään salaamatta, mitään kaunistelematta.

Tästä näkökulmasta käsin hän kuvaa myös elokuisen illan, josta leskeys alkoi.


Silloin soitin kelloa. Hoitaja tuli melko nopeasti ja sanoin hänelle täristen, että mies ei oikein hengitä enää. Puristin täristen ja peloissaan miehen kättä ja käsivartta molemmilla käsilläni. Hoitaja sanoi, että pidä vaan kädestä kiinni, ei mene enää kauan. Samalla hän oli minun vierelläni, lähellä ja piti minusta kiinni, puristi.
Mies oli tosi rauhaisan oloinen, eikä hengitys ollut enää rohissut pieneen aikaan. Yksi nopea hengenveto tuli yhtäkkiä ja sitten ei enää mennyt kauan, kun oli ihan kuin olisi sammutettu virtaa pikkuhiljaa, hengitys vain harveni ja harveni ja sitten hän ei vain enää hengittänyt. Minä itkin ja tärisin pää painuksissa, tiesin, että nyt oli rakas muualla, ei enää koskenut, ei ollut raskasta hengittää. (31.08.2011 - 00:09)
 

||

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.

Fakta

  • Sari Kettusen kirjoittamalla Syöpä-blogilla on ollut puolessa vuodessa yli 180 000 lukijaa.
  • Juuri nyt Suomessa pinnalla olevat blogit on listattu Blogilista.fi-palvelun Kuumalistalla.
  • Suomen nuoret lesket ry tarjoaa työikäisille leskille vertaistukea, leskiopastusta ja lakitietoa.
     

Jutun kuvat

Sari Kettunen ex tempore -matkalla Kreikan Samoksella viime syyskuussa. Kreikka on ollut koko perheen suosikkimatkakohde.