Johanna Smith pitää konkarinäyttelijät lasten tasolla

Johanna Smithin ohjaamaa Nalle-sarjaa esitetään parhaillaan: ”Tiesin jo ohjelmaa tehdessä, että siitä tulee hitti.”
02.12.2016 - 18:07 Tarmo Ylhävuori, kuva: Jyri Pitkänen

Parvela, Petelius ja Vierikko ovat kolme hyvää syytä katsoa Ylen joulukalenteria. Sarjan ohjaaja Johanna Smith tuntee lastenohjelman menestyksen avaimet.

Toissa vuonna Ylellä tehtiin historiaa. Porokuiskaajan arvoitus -joulukalenterin jokainen jakso houkutteli television ääreen yli puoli miljoonaa katsojaa. Sarja ylsi yhdeksi Ylen katsotuimmista joulukalentereista.

Toimittaja-ohjaaja Johanna Smith, 42, ohjasi Porokuiskaajan arvoituksen ja tänä jouluna nähtävän jatko-osan Jäätävän seikkailun. Hän paljastaa, miten lapsia puhutteleva menestyssarja syntyy. Kaikki alkaa tarinasta.

– Joulukalenterien käsikirjoittaja Timo Parvela on yksi Suomen parhaimmista lastenkirjailijoista. Hyvä tarina vetoaa kaikenikäisiin katsojiin, kuvailee Smith.

Porokuiskaajan arvoitus ei olisi saavuttanut katsojamääriään pelkillä lapsikatsojilla. Parvelan juoni tarjosi oivalluksia myös aikuisille.

Tulevan joulukalenterin vuorosanoihin on piilotettu viittauksia J. Karjalaisen kappaleisiin. Humoristiset repliikit aukeavat aikuisille, mutta lapset eivät välttämättä hoksaa yhteyttä kappaleisiin.

Kalenterin suosiota selittävät myös näyttelijävalinnat: Pirkka-Pekka Petelius ja Vesa Vierikko hyppäävät jatko-osassa jälleen tonttujen rooleihin.

Smithin mukaan Peteliuksen ja Vierikon yhteispeliä on nautinto katsella. Kaksikko pystyy reagoimaan toistensa eleisiin näkemättä edes toisiaan.

– Ohjaajan tehtävänä oli pitää suitsista kiinni, että ilmaisu pysyy joulukalenterin tasolla, Smith kertoo.

Puhuva koira ilahduttaa

Lastenohjelmissa rakennetaan kiehtovia maailmoja. Ohjelma on Smithin mukaan onnistunut, kun lapselle herää tunne, että minäkin haluan tuonne.

Smithin oma ura alkoi hänen isänsä tekemien mainosten inspiroimana. Isä oli töissä 1980-luvulla mainosohjaajana Suomen kahdessa suurimmassa mainostoimistossa. Siihen aikaan mainoksia tehtiin isoilla budjeteilla.

– Mieleeni on painunut isän leikillinen tapa tehdä työtä. Intohimo oli olennaista isän työssä, ja se näkyi työn jäljessä, Smith toteaa.

Reilut 20 vuotta myöhemmin Smith kouluttautui isänsä jalanjäljissä media-alalle ja aloitti dokumenttien ohjaamisen Ylelle. Aikuiskatsojille suunnatuissa dokumenteissa tärkeintä oli miettiä tarinaa ja näkökulmaa. Lastenohjelmissa pitää tuntea myös kohderyhmä.

Kolmevuotiasta kiinnostavat hauskat hahmot, kun taas esikouluikäiseen uppoavat sanaleikit. Yhteistä ikäryhmille on kuitenkin se, että puhuvat päät eivät kiinnosta. Puheen sijaan kannattaa olla toimintaa.

Jäätävä seikkailu on Smithin mukaan astetta jännittävämpi ja seikkailullisempi kuin Porokuiskaajan arvoitus. Huumoriakaan ei ole unohdettu.

Porokuiskaajassa lapsia ilahdutti puhuva Rekku-koira. Jatko-osaan saatiin myös kaksi puhuvaa sutta.

– Jännitimme, miten koirasudet suhtautuvat kameroihin. Kaikki sujui kuitenkin hyvin. Vaikeinta oli saada koirasudet pysymään hereillä, sillä ne tahtoivat nukahtaa niille sijoilleen, Smith naurahtaa.

Johanna Smith

• Syntynyt Kuopiossa vuonna 1974.
  • Valmistunut medianomiksi Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemiasta.
  • Tehnyt dokumentteja Ylelle muun muassa Uusi Kino, Pohjantähden alla ja Tosi tarina -ohjelmiin.
  • Työskennellyt Ylen Lasten ja nuorten tuotannoissa vuodesta 2007. Ohjannut muun muassa Mimi ja Kuku sekä Nalle-sarjat ja useita osia Katinkontti-sarjaan.