Joulupukki, joulupukki, valkoparta, diplomaatti

Timo Pakkanen on joulupukki vapaa-ajallakin.
08.12.2015 - 15:39 Alisa Vänttinen, kuvat: Alisa Vänttinen

Timo Pakkanen on kokenut ja ja oppinut pukkina toimiessaan paljon. Hän toivoo, että päättäjät kiinnittäisivät enemmän huomiota joulupukin arvoon.

Pakkanen on toiminut joulupukkina jo yli  puoli vuosisataa. Tuona aikana hänen oma identiteettinsä ja joulupukin rooli ovat sekoittuneet toisiinsa. Harmaa parta ja lämmin hymy saavat Pakkasen tuntumaan joulupukilta, vaikkei hänen päässään ole punaista lakkia. 

– Tunnen itseni ennen kaikkea rauhan ja ilon tuojaksi ja jollain tavalla hyväntekijäksi. Joskus joulupukkina oleminen tuntuu pakkopullalta. Toimin kuitenkin yleisöä ajatellen ja annan aina kaikkeni. Teen tätä työtä palkkaa ajatellen järjellä, mutta ennen kaikkea teen sitä sydämellä.

Pakkanen ei ole sellainen puurolla täytetty lentävien porojen omistaja, millaiseksi joulupukin lapsena kuvitteli. Hän on aito ihminen, joka elää läpi vuoden ja nauttii silloin tällöin oluen ystävän kanssa.

– Suomessa on vasta nyt herätty ymmärtämään, ettei joulupukki nuku kesäunta. Joulupukkikin on ihminen.

Pakkasta harmittaa, että Suomen päättäjät eivät vielä täysin ymmärrä joulupukin arvoa. 

– Minulle on ehdotettu puoli leikillään, että Martti Ahtisaaren pitäisi ottaa pukki mukaan rauhanneuvotteluihin.

Koskettavia hetkiä ulkomailla

Vuodesta 1992 lähtien Pakkanen on toiminut joulupukkina myös ulkomailla. Mieleenpainuneimmat hetket uran aikana hän on kokenut Japanissa ja Kyproksella.

Pakkanen on vieraillut Japanissa lukuisia kertoja. Hän kävi ilahduttamassa ihmisiä vuoden 2011 tsunamin jälkeisenä kesänä.

– Vierailu oli surullinen, mutta samalla positiivinen. Oli tietyllä tavalla riemastuttavaa, kun lapset suhtautuivat iloisesti joulupukkiin, vaikka olivat menettäneet kaiken. 

Kyproksella Pakkanen vieraili presidentin vaimon kanssa lastensairaalassa. Hän kävi jokaisessa potilashuoneessa ja jutteli jokaisen lapsen kanssa. Vierailun jälkeen presidentin vaimo sanoi, ettei ole nähnyt kenenkään suhtautuvan lapsiin yhtä hienosti.

– Silloin sanoin, että anteeksi rouva presidentti, mutta nyt joulupukki itkee. Vieläkin nousee kylmät väreet.

Joulupukki loppuelämän

55 vuodessa ehtii oppia paljon. Pakkaselta on kysytty, voisiko hän joskus kouluttaa muita joulupukkeja. Keikkojen ohella ei kuitenkaan ole aikaa. 

– Jaan mielelläni neuvoja. Ulkomaan keikoilla on esimerkiksi hyvin tärkeää tehdä taustatyöt hyvin. Opin sen, kun taputin kerran erästä naista päähän Thaimaassa. Ellen olisi ollut joulupukin vaatteissa, sillä olisi voinut olla vakavia seurauksia.

Pakkanen aikoo tehdä pukin töitä niin pitkään kuin jalka nousee ja pää pelaa.

– Arvostan joulupukin hahmoa vuosi vuodelta enemmän. Tämä on ammatti, jossa paranee vanhetessaan.

Pakkasen seurassa aikuisiän skeptisyys katoaa. Joulupukki on oikeasti olemassa. 

Lue joulupukin median käytöstä Utaimesta 13/2015.

Oikaisu Utaimen 13/2015 juttuun "Roolissa vuoden ympäri": Pakkanen on tehnyt ensimmäisen joulupukin keikan vuonna 1961, ei vuonna 1960.

||

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.