Kirjailija muovaa historiaan uusia sankareita

Sirpa Kähkönen suunnittelee jo uusia teoksia. Ensin hän kuitenkin etsii aikaa istua arkistoissa keräämässä tietoa.
08.12.2016 - 18:21 Teksti ja kuva: Piritta Räsänen

Sirpa Kähkösen mielestä tytöt ovat maailman syrjityimpiä olentoja. Teoksillaan hän taistelee naisten ja lasten oikeuksien puolesta.

Kun Sirpa Kähkösen oli vielä lapsi, hänen mummonsa kertoi iltasatuja Kuopion pommituksista. Kertomuksista jäi nuorelle tytölle kummallinen olo. Mummo itki tarinoita kertoessaan.

– Lapsena ymmärsin, että on isovanhempiani satuttaneita asioita, joista he eivät puhu.

Vasta myöhemmällä iällä Kähkönen käsitti, että 1960-luvulla muuttunut tiedonvälitys toi sodan ihmisten olohuoneisiin ja herätti mummossa jonkinlaisen post-traumaattisen stressireaktion. Kähkösen uusimassa kirjassa Tankkien kesä päähenkilö Stella Mertanen herää samaan kolmannen maailman todellisuuteen.

– Televisiossa näytettiin kuvia Biafran sodasta ja nälkään nääntyvistä lapsista. Tästä on muodostunut sukupolvikuva kaikille 60-luvulla television äärellä eläneille.

Canthin ja Lindgrenin jalanjäljillä

Tänä vuonna Kähkönen on Naisten pankin Lue naiselle ammatti -hyväntekeväisyyskiertueen kirjailija. Kiertueen teemoja ovat naisten tukeminen kriisiaikana ja heidän asemansa parantaminen. Urallaan Kähkönen on luonut erilaista lähihistoriaa naisista ja lapsista.

– Sotahistoriaa on aiemmin kirjoitettu sotajoukoista ja suurpäättäjistä. Minulle luontaisempaa oli kirjoittaa siviilien kohtaloista ja yksittäisistä kokemuksista.

Naishahmot ovat Kähkösen teoksissa tärkeässä osassa. Keskeisen roolin kirjoissa saavat naisten keskinäiset suhteet. Kähkönen kuvaa naisia kuin miehisen kirjallisuuden sankareita. Heillä on omat hauraat kohtansa, mutta vahvuus näyttäytyy, kun täytyy pystyä jatkamaan.

Pienten tyttöjen Kähkönen toteaa olevan maailmankaikkeuden syrjityimpiä olentoja. Tästä on muodostunut koko tuotannolle eetos, jonka esiäitinä toimivat Minna Canth ja Astrid Lindgren.

Kähkönen huomauttaa, ettei tytöistä kertominen ole tyttökirjallisuutta, vaan kirjallisuutta. Hän pitää kehittyvän tytön maailmaa tärkeänä.

– Tuotannossani olen kaiken aikaa pyrkinyt tuomaan esille, että tytöt ovat ihmisiä. Heillä on merkittäviä näkökulmia siinä missä miehillä, pojilla ja aikuisilla naisillakin.

Lasten maailmankatsomus keskiöön

Kähkönen kertoo lasten havainnoivan ja ymmärtävän ympärillä tapahtuvia asioita paljon enemmän kuin aikuiset olettavat.

– Lapset ymmärtävät nopeasti, että on kysymyksiä, joihin ei vastata.

Tankkien kesä -kirjassa huomiota osakseen saa pieni Hilla, joka tarkkailee muita lapsen näkökulmasta.

Vaikka isovanhemmat eivät vastanneet kaikkiin kysymyksiin, he tavallaan puhuivat reaktioillaan, Kähkönen muistelee. Lapsena hän teki iltasaduista teräviä havaintoja. Aivan kuten Hilla.

Sirpa Kähkönen

• Kuopiosta kotoisin oleva kirjailija (s.1963).
  • Perheeseen kuuluvat aviomies, tytär ja koira.
  • Opiskellut Tampereen yliopistossa kirjallisuustiedettä ja Helsingin yliopistossa historiaa.
  • Sananvapausjärjestö Suomen Penin puheenjohtaja.
  • Kähkösen Tankkien kesä on Kuopio-sarjan seitsemäs kirja.
  • Voittanut useita palkintoja, kuten Pro Finlandia -mitalin 2015.