Kolme vuosikymmentä pikseliruudun äärellä

Teksti-tv:n tekijöitä vuonna 1981: Leena-Maija Tuominen (vas.), Erkki Hatakka, Juha Alanen ja Mikko Bruun. Kuva: Leif Öster/Yle.
25.10.2011 - 18:24 Katri Simola, kuvat: Yle Valokuva-arkisto

Toimittaja Juha Alanen tuntee 30-vuotiaan teksti-tv:n kuin oman lapsensa. Hän työskenteli Yleisradion teksti-tv:ssä vuosina 1981−2001. Alanen muistelee uuden median alkuaikoja lämmöllä, vaikka monet suhtautuivat aluksi varauksella uuteen mediaan.

− Suuriin käyttäjämääriin ei uskottu. Muistan Yleisradion pääjohtajana 1970-luvulla toimineen Erkki Raatikaisen sanoneen, että koko homma vaikutti rahantuhlaukselta.

Alanen kertoo eräänkin pakinan naureskelleen alkuaikoina, että teksti-tv:tä halvemmaksi olisi tullut soittaa harvoille käyttäjille uutiset puhelimitse.

− Alku oli hyppy suoraan tuntemattomaan. Uuden median kehittelyssä ei ollut menneisyyden velvoitteita taakkana.

Työntekijät olivat innostuneita ja tulivat aina mielellään töihin.

− Ne olivat ihan parasta aikaa, Alanen kokoaa muistojaan teksti-tv:n alkuvuosista.

Koetinkiviä ja kommelluksia

Ensimmäinen teksti-tv:n lähetysilta 7. lokakuuta 1981 oli Alaselle varsinainen tulikaste.

− Tekniikka ja laitteisto olivat vielä vieraita eikä rutiinia ollut. Toimitustyöskentelyä sähköisti myös kovan luokan uutinen: Egyptin presidentti Muhammad Anwar al-Sadat oli juuri murhattu, Alanen muistelee.

Alkuvuosiin kuului myös kommelluksia ja kaikenlaisia sattumuksia. Kaikkea ei Alasen mukaan voi edes tuoda julki, mutta jotain hän sentään paljastaa: teksti-tv:n toimivuutta oli pariin otteeseen turvaamassa myös poliisi.

Esimerkiksi kun ukonilma rikkoi Pasilan laitteet 1980-luvun puolivälissä, pyysi Alanen poliisia yhyttämään tavoittamattomissa kesälomailleen Pasilan insinöörin neuvomaan tuhojen korjaamisessa.

Tai kun oli saatava tietoa tärkeästä käsipallo-ottelusta Karjaalla, soitettiin hätiin poliisi, joka raportoi ottelun tulokset muiden tiedonlähteiden reistailtua.

− Suurin moka harmittaa yhä. Suomalaisen ralliautoilijan ilmoitettiin menehtyneen Korsikan rallissa, vaikkei oltu varmistettu, että lähiomaiset ovat saaneet tiedon ensin. Ralliautoilijan äiti luki suru-uutisen teksti-tv:stä.

”Köyhän miehen internet”

Teksti-tv:llä on ollut merkittävä rooli tiedonvälityksen murroksessa. Toiminta laajeni vähitellen ja toimituksen työvuoroja pidennettiin verkalleen. Alanen on tyytyväinen asteittain tapahtuneeseen kasvuun. Vuorokauden ympäri Ylen teksti-tv alkoi näkyä vuonna 1991.

− Teksti-tv on ”köyhän miehen internet”. Se on kuitenkin edelleen arvokas ja tarpeellinen tietolähde, toivon mukaan myös muuntautumiskykyinen.

Huolissaan Alanen on alueuutisista sekä kiireen vaikutuksesta kieliasuun. − Äidinkieltä tulisi vaalia huolellisemmin kaiken kiireen ja paineen keskelläkin, Alanen kritisoi.

− Aika näyttää kolmekymppisen teksti-tv:n elinajan. Fakseja ei enää juuri käytetä, ja aikoinaan monta kiloa painaneet matkapuhelimetkin sujahtavat nykyään taskuun, mutta kuinka teksti-tv:n käy? Teknologian kehitystä on hankala ennustaa, Alanen pohtii.

Alanen seuraa yhä säännöllisesti teksti-tv:tä. Hän saattaa selata sitä esimerkiksi öisin, kun uni ei tahdo tulla silmään. Teksti-tv:n kautta hän saa rauhoittavan tilannekatsauksen maailmalta, kuin kaiun keskiajan tornien kuulutuksista: ”valtakunnassa kaikki hyvin”.

Teksti-tv:n kultaiset vuosikymmenet: katso teksti-tv:n kasvutarina aikajanalla.

Lue teksti-tv:n tarina myös näköislehdestä 7/2011.

||

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.

Fakta

Miljoona käyttäjää päivittäin

  • 1980-luvulla Yleisradion Teksti-tv:n ensisijaisena kohdeyleisönä olivat kuulovammaiset.
  • Nykyään Yleisradion teksti-tv:llä on miljoona käyttäjää päivässä ja kaksi miljoonaa viikossa.
  • Ylen teksti-tv:ssä on selattavana 800 sivua alasivuineen.
  • Suosituimpia sivuja ovat kotimaan uutiset, säätiedot, urheilu sekä Veikkauksen sivut.

Jutun kuvat

Teksti-tv:n tekijöitä vuonna 1981: Leena-Maija Tuominen (vas.), Erkki Hatakka, Juha Alanen ja Mikko Bruun. Kuva: Leif Öster/Yle.
Juha Alanen teksti-tv:n äärellä vuonna 1990. Kuva: Seppo Sarkkinen /Yle Valokuva-arkisto.