Kritiikki kertoo onnistumisesta

Marja Sannikka ei pidä toimittajana olemista työnä. Sannikalle se on elämäntapa.
07.12.2016 - 18:39 Saara Nyystilä Kuvat: Aki-Pekka Sinikoski

Ylen toimittaja Marja Sannikka kokee, että toimittajien ja poliitikkojen välinen suhde on yleisesti hyvä. Molempiin ammatteihin kuuluu kritiikki, joka täytyy vain kestää.

Kamera heiluu eduskunnan naulakoiden edessä, jossa Marja Sannikka keskustelee kansanedustaja Jukka Kopran (kok.) ja Emma Karin (vihr.) kanssa. Haastattelun aiheena on Yle-kohu, joka lähti liikkeelle Suomen Kuvalehden jutusta, jossa syytetään pääministeri Juha Sipilää (kesk.) Ylen toimittajien vaientamisesta.

Kari kertoo, ettei ole epäillyt hetkeäkään Sipilän esteellisyyttä Terrafamen tapauksessa. Sannikka tarttuu mikkiin nopeasti.

– Kyllä, mutta nyt puhutaan tämän viikon uutisista. Eli mitä ajattelet viimeisimmistä tapahtumista?

Sannikan olemuksessa ei näy vivahdettakaan epävarmuudesta. Hän tekee Yle Kioskissa Marjan Etkot -ohjelmaa, jossa haastatellaan poliitikkoja ennen eduskunnan kyselytuntia.

Sannikka siirtyi Yle Kioskiin silloin, kun se alkoi vuonna 2015. Hänen ensimmäinen ohjelmansa Marjan Vallassa oli formaatiltaan tiukempi. Joillekin saattoi syntyä vaikutelma, että Sannikka olisi ilkeä.

– Itse en näe, että kyseleminen voi olla ilkeää. Tilanne kiristyy pakosta, jos tyyppi ei halua vastata.

Omaa intuitiota pitää kuunnella

Toimittajan työ houkutteli Sannikkaa, kun hän mietti, millä tavoin hän voisi parhaiten olla hyödyksi. Tavoitteena on antaa mahdollisimman hyvää tietoa maailman tapahtumista, jotta ihmiset voivat osallistua päätöksentekoon.

– Demokratia on tärkein asia, mitä maa päällään kantaa.

Töitä on riittänyt vuodesta 2003 asti. Sannikan mielestä on tärkeää, ettei missään kohtaa tee kompromisseja. Työ tulee tehdä niin hyvin kuin pystyy. Totuudenmukaisuudesta on pidettävä kiinni.

– Pitää olla munaa sanoa, ettei pysty tekemään juttua, jos se ei kanna.

Politiikkaa oppii seuraamalla

Aluksi politiikka tuntui Sannikalle loputtoman vaikealta suolta. 

– Pitää ymmärtää kaikki prosessit ja asiat.

Toimittajille suunnattu kurssi eduskunnassa auttoi, mutta tärkein oppi on Sannikan mukaan ollut politiikan aktiivinen seuraaminen. Kun viettää paljon aikaa eduskunnassa, tulevat kansanedustajat ja toimintatavat tutuiksi. 

Sannikka pitää poliitikkojen kykyä kestää kritiikkiä hyvänä. Välillä jollain poliitikolla saattaa palaa pinna, mutta toisaalta he ovat tottuneita asemansa tuomiin vaikeisiinkin puoliin.

Poikkeuksena Sannikka pitää Juha Sipilää. Hän ei halunnut osallistua arvotentteihin ennen eduskuntavaaleja, eikä ole halunnut puhua joistain asioista. Sannikan mukaan pääministerin roolissa kaikista politiikantekoon vaikuttavista asioista pitäisi pystyä puhumaan. 

– Nollalinjaa hänellä ei ole ollut, mutta hän puhuu tietyistä asioista vain tietyille medioille.

Vaikka poliitikoilta tulee välillä rankempaakin palautetta, se ei hetkauta Sannikkaa. Kun pystyy perustelemaan oman kantansa, ongelmaa ei synny.

Suomessa on hyvä tilanne

Toimittajien ja poliitikkojen välinen suhde on ollut paljon tapetilla Yle-kohun aikana. Siitä huolimatta Sannikka pitää Suomen tilannetta poikkeuksellisen hyvänä. Poliitikkoa voi vain nykäistä hihasta ja kysyä mitä vaan.

Poliitikkojen arvostusta nauttiva toimittaja saa helpommin haastattelun. Sannikan mukaan arvostus ei synny siitä, että on kiltti.

– Nuoleskelu ei toimi, eikä sille ole tarvetta. 

Suomessa on Sannikan mukaan hyvä tilanne sananvapauden suhteen.

– En ole koskaan ollut tilanteessa, jossa kokisin, että työtäni ohjailtaisiin millään tavalla.

Sannikka on työskennellyt Suomen suurimmissa medioissa eikä epäile hetkeäkään, että häntä olisi estetty tekemästä juttua tai ohjailtu jutun tekemistä johonkin suuntaan.

Objektiivisuus suurennuslasin alla 

Tärkein tehtävä politiikan toimittajana on pysyä neutraalina kaikkia päättäjiä kohtaan. Sannikka ei ole sitoutunut mihinkään puolueeseen, eikä edes äänestä. Mielipiteitä on paljon, mutta osa niistä on vihreitä, osa demareita ja jotkin persuja. Neutraalina pysyminen riippuu paljon haastateltavasta ihmisestä, ei niinkään hänen aatteistaan.

– Jotkut ovat vaan niin leppoisia ja mukavia tyyppejä, että on vaikeaa ruveta kurmottamaan.

Ihmiset näkevät usein vain sen yhden haastattelun. Sen jälkeen he luulevat olevansa varmoja toimittajan puolueellisuudesta.

Toisaalta Sannikka pitää hyvänä, että epäillään kaikkien mahdollisten puolueiden edustajaksi. Silloin tietää, että jotain on tehty oikein.
 

||

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.

Fakta

Marja Sannikka

  • Politiikan toimittaja Yle Kioskissa.
  • Työskennellyt aikaisemmin Nelosella, MTV3:ssa ja Ylen aamu-tv:ssä.
  • Opiskeli viestintää Sussexin yliopistossa Englannissa sekä Helsingin yliopistossa.
  • Kotoisin Vihdistä, jossa hän asuu myös nykyään.
  • Perheeseen kuuluvat mies sekä 8- ja 10-vuotiaat pojat.
     

Jutun kuvat

Marja Sannikka ei pidä toimittajana olemista työnä. Sannikalle se on elämäntapa.