Kun kirjat vievät mukanaan

Maria Kuutin arki on opettajan, kirjastovirkailijan, puolison ja äidin arkea. Kirjallisuus siivittää jokaista päivää.
19.02.2016 - 15:32 Rosa-Maria Kari, kuva: Arto Pellinen

Lasten- ja nuortenkirjailija Maria Kuutti tiesi jo varhain kirjallisuuden siivittävän hänen tulevaisuuttaan. Nyt hänen kirjansa innostavat lapsia kirjojen lumoavaan maailmaan.

Lukeminen on aina ollut tärkeää Maria Kuutille, 35. Hänen äitinsä työskenteli kirjastovirkailijana. Äidin työpaikalla vierailtiin usein, oma kirjakassi mukana tietysti.

Kuutti päätti jo varhain haluavansa äidinkielenopettajaksi. Tulevaisuuden haaveena oli myös oman kirjan kirjoittaminen.

Kuutti kertoo pitävänsä kovasti opetustyöstä, mutta valitettavasti pienellä paikkakunnalla ei ole kovin paljon äidinkielenopettajan virkoja. Hän tekee kahtena päivänä viikossa opetustyötä äidinkielenopettajana ja toiset kaksi päivää kirjastovirkailijana.

– Työskentelen mieluiten Kangasniemellä, joten olen opiskellut myös kirjastoalaa.

Innostus kirjoittamiseen poiki kirjoituskilpailun voiton

Aikaa kirjahaaveen toteuttamiselle tuli, kun Kuutti vietti kuusi vuotta kotona lastensa kanssa. Innostus oman lastenkirjan kirjoittamiseen syntyi, kun Kuutti bongasi Kariston kirjoituskilpailun.

– Kotiäitivuosinani suoritin myös luovan kirjoittamisen perusopinnot avoimessa yliopistossa, jotka antoivat rohkeutta kirjoittaa tekstejä muidenkin luettaviksi.

Rohkeus kannatti, sillä vuonna 2014 Kuutti voitti kyseisen kirjoituskilpailun käsikirjoituksellaan Anna ja Elvis kylpylässä -kirjasta. Karisto solmi tuoreen kirjailijan kanssa sopimuksen välittömästi.

Anna ja Elvis -kirjat on suunnattu lapsille, jotka ovat juuri oppineet lukemaan. Kuutin kirjat käsittelevät monipuolisesti ajankohtaisia arkojakin aiheita, kuten valehtelua ja muuttuvia ihmissuhteita, lasten näkökulmasta. Kirjasarja sisältää hulvattomia hahmoja, jotka hurmaavat olemuksellaan myös kohderyhmän vanhempia. Esimerkiksi Annan mummo on melko moderni ja energinen tapaus. Mummon sutkautukset osuvat aikuisiinkin lukijoihin.

Pieni osa Annan ja Elviksen seikkailuista pohjautuu Kuutin omaan elämään. Kirjailija on poiminut joitain pieniä sanontoja ja tapahtumia todellisuudesta.

– Käytin pohjana omia lapsuuden päiväkirjojani löytääkseni sopivan tyylin, jolla hivenen pikkuvanha Anna voisi havainnoida maailmaa. Lisäksi hyödynsin lapsuuden runojani.

Tuottelias kirjailija kirjoittaa jokainen päivä

Kirjoitustahti on ollut tiivis. Kirjasarja on täydentynyt vuosittain kahdella kirjalla. Seuraava kirja Anna ja Elvis ja verraton vaari ilmestyy huhtikuussa. Viides osa on tarkoitus julkaista ensi vuoden puolella. Kuutti pyrkii kirjoittamaan joka päivä edes vähän, jotta käsikirjoitus etenisi.

– Toivon, että tulevaisuudessa minulla on yhä töitä Kangasniemellä. Joskus olisi kiva keskittyä pari kuukautta vain kirjoittamiseen, mutta muuten työ antaa hyvää vastapainoa epäsosiaaliselle kirjoittamiselle.

Entä mikä kirja löytyy yöpöydältä?

– Yöpöytäni on täynnä kirjoja, sillä luen lapsilleni joka ilta.

Lastenkirjojen lisäksi pöydällä on Raamattu ja juuri luettu Oneiron.
 

||

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.

Fakta

Maria Kuutti

  • on koulutukseltaan filosofian maisteri.
  • voitti vuonna 2014 Kustannusliike Kariston Perhe on paras -kirjoituskilpailun.
  • kirjoittanut vuosina 2014–2015 kirjoittanut 3 Anna ja Elvis-kirjaa.
  • asuu Kangasniemellä yhdessä äidinkielenopettajana työskentelevän aviomiehen ja 4- ja 7-vuotiaiden lastensa kanssa.

Jutun kuvat

Maria Kuutin arki on opettajan, kirjastovirkailijan, puolison ja äidin arkea. Kirjallisuus siivittää jokaista päivää.