Kuvataiteen kieli kantaa gallerioissa ja kouluissa

Luovuus ja itseilmaisun tarve ovat Taina Vuennon mielestä ihmisen hienoimpia ominaisuuksia.
28.11.2015 - 17:34 Teksti ja kuva: Milja Keinänen

Kuvataiteilija ja opettaja Taina Vuento luo ja opettaa luovuutta. Vaikka työskentely taiteilijana ei olisi mahdollista kokopäiväisesti, ei taiteen tekemistä tarvitse hylätä.

Isä olisi halunnut Taina Vuennosta ekonomin. Taiteilijan ammatti ei ollut käynyt mielessäkään ennen kuin Kemin lukioon tuli uusi, innostava kuvataideopettaja. Nimi ei vuosikymmenien jälkeen palaa enää mieleen, mutta loputtoman kannustavan asenteen Vuento muistaa.

Pienessä kaupungissa taide ei kiinnostanut monia. Herätti ihmetystä, että Vuento päätti lähteä opiskelemaan jotain niin erikoista. Hänen suunnitelmanaan oli tehdä taiteilijan työtä kokopäiväisesti.

– Valitettavasti, hän lisää.

Nyt suunnitelma tuntuu Vuennosta hiukan naiivilta.

Lahden taideinstituutissa opiskeltiin perinteitä kunnioittaen. Alastonmallien ja antiikin veistoksien piirtäminen opetti käden ja silmän yhteistyötä. Vuento puhuu edelleen piirtämisestä lämpimään sävyyn. Hän kokee sen meditatiivisena ja rauhoittavana työskentelytapana. Vuennon töissä piirtäminen yhdistyy maalattuun pohjaväriin, ja inspiraatio löytyy usein luonnon kiertokulusta.

Taiteilijan ja opettajan työt yhdistyvät ongelmitta

Todellisuus iskee monille taidetta opiskelleille vastaan, kun apurahojen pienuus selviää. Harva selviää tuloilla, joita myydyistä töistä saa. Taiteilijan työn ohessa on tehtävä muutakin.

Vuento toimi pitkään opettajana Sara Hildén -akatemiassa, ja on siellä lopetettuaan opettanut yläasteella. Vaikuttaa siltä, että Vuennolle taiteen ja opetustyön yhdistäminen ei ole ongelma.

– Omia inspiraation lähteitä ja hyväksi havaittuja tekniikoita voi käyttää myös opetuksessa.

Tärkeintä Vuennon mukaan on kuitenkin antaa oppilaille tilaa toteuttaa omaa visiotaan. Luokkaan on luotava rento tunnelma.

– Ei saa puuttua prosessiin tai mennä sanomaan, että tuo ei ole hyvä väri. Toinen voi mennä pienestäkin kommentista lukkoon. Taiteen tekeminen vaatii vapautta, myös koulussa.

Hän on hämmentynyt siitä, kuinka vähän kuvataidetta arvostetaan oppiaineena. Kaikkien suorituspaineiden ja ulkoa opeteltavien asioiden keskellä kuvataide opettaa luovaa ajattelua.

Alati suurenevat ryhmäkoot häiritsevät Vuentoa, sillä kuvataiteessa olisi tärkeää pystyä antamaan henkilökohtaista opetusta. Hänessä on herännyt halu vaikuttaa. Puntaroituaan erilaisia mahdollisuuksia Vuento päätti liittyä vihreisiin.

– Tuntuu, että on tehtävä jotain. Tietysti myös taide on yksi vaikuttamisen keino.

Tästä Vuento mainitsee esimerkkinä Jani Leinosen yhteiskuntaa kritisoivat teokset.

Vaikka Vuennon omien luontoteemaisten teosten sanoma ei ole selkeän yhteiskunnallinen, ne puhuttelevat katsojia. Vuento puhuu varovasti ja harkiten siitä, mitä ihmiset hänen töissään näkevät.

– Taide välittää mielikuvia, jokaiselle erilaisia. Kuvataide on oma kielensä, hän aloittaa.

Vuento tahtoisi selittää tarkemmin, mutta taiteesta puhuminen on vaikeaa. Kuvataide on hänen kielensä.

Taina Vuento

• on tamperelainen kuvataiteilija ja opettaja
  • töitä on ollut esillä noin 15 näyttelyssä eri puolilla Suomea, esimerkiksi Tampereella, Helsingissä ja Porissa
  • opettaa kuvaamataitoa Takahuhdin yhteiskoulussa