Lahden ilkikurinen ikuistaja

Valokuvaaja Antti Sepposen mielestä asioita ei kannata ottaa liian vakavasti.
07.12.2015 - 17:42 Janne Nieminen, kuva: Antti Sepponen

Valokuvaaja Antti Sepponen esittelee teoksissaan kotikaupunkiaan kaunistelematta mutta lämmöllä.

Kaduille nukahtaneita juhlijoita, suihkulähteessä kylpeviä hahmoja sekä maahan levinneitä lihamukiannoksia. Äkkiseltään voisi olettaa, että vuodesta 2011 toiminut Lahtiblogi pyrkii olemaan vastaisku silotellulle Lahti-brändäykselle. Rujojakaan kuvia kaihtamattoman blogin perustajiin kuuluva Antti Sepponen ei kuitenkaan koe asiaa niin.

– Aluksi lähettelimme pienellä porukalla toisillemme hauskoja kaupunkikuvia. Vuonna 2011 blogit olivat muodissa, joten laitoimme sivuston pystyyn. Meillä ei ollut missään vaiheessa ajatusta lähteä sen kummemmin kantaa ottamaan. Hassuttelua se on ollut, hän muistelee.

Suosiota blogi kuitenkin sai. Se poiki Lahteen valokuvanäyttelyitä ja oli yleisösuosikki Etelä-Suomen Sanomien Aukusti-kulttuuripalkinnon saajaksi vuonna 2014. Blogissa julkaistuja Sepposen kuvia päätyi myös yhdysvaltalaisen Vice-lehden paratiisikaupunkeja esittelevään juttusarjaan.

Sepponen ei suosiosta yllättynyt, sillä hänelle blogi edusti lahtelaisille tyypillistä itseironista huumoria. Nykyään Lahtiblogi on kaupunkilaisten yhteinen projekti, jonne kuka tahansa voi saada kuvansa julkaistuksi.

Uusia väyliä valokuvataiteelle

Tänä syksynä Sepponen irrotti aiemmissa Lahtiblogi-näyttelyissä olleet omat teoksensa itsenäiseksi näyttelykseen. Lahti Suomen kartalle -kiertue vei hänen otoksiaan Turkuun, Helsinkiin ja Lappeenrantaan. Helsingissä mies kävi hauskoja keskusteluja muistoja verestämään saapuneiden entisten lahtelaisten kanssa. Näyttely tavoitti myös täysin uusia katsojia.

– Satunnaista porukkaa Punavuoren lähistöltä pamahti sisään. He eivät olleet koskaan käyneet Lahdessa, mutta totesivat sen siistiksi paikaksi. Kävijät myös tykkäsivät, kun tämä oli vähän erilainen, rennompi valokuvanäyttely, Sepponen kuvailee.

Näyttelyiden lisäksi Sepposta on työllistänyt juuri painoon mennyt valokuvakirja, joka ilmestyy joulukuussa. Kirja sisältää puolensataa kuvaa Lahdesta höystettynä kaupungin kaduilta kerätyillä sitaateilla ja anekdooteilla.

Mitään puolia häpeilemättä

Sepposella ei ole selkeää esikuvaa valokuvauksessa. Syksyn näyttelyn aikana hän huomasi tulleensa tyyliltään verratuksi nuorisokuvauksistaan tunnettuun Jouko Lehtolaan. Sepponen ei ollut samankaltaisuutta aikaisemmin ajatellut, mutta hänestäkin tuotoksissa on monin kohdin yhtäläisyyksiä ja samaa fiilistä.

Lahti-kuvillaan Sepponen kehottaa aitouden säilyttämiseen.

– Pitää olla rohkeasti oma itsensä, oli kaupunki minkälainen tahansa. On oltava juuri sitä mitä on, niin hyvässä kuin pahassa. Eikä asioita kannata ottaa liian vakavasti.
 

||

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.

Fakta

Antti Sepponen

  • syntynyt Lahdessa vuonna 1991
  • työskentelee valokuvataiteilijana ja vapaana lehtikuvaajana
  • tuotantoa julkaistu esimerkiksi Itä-Hämeessä, Etelä-Suomen Sanomissa ja New York Timesissa
  • koonnut kuvistaan joulukuussa ilmestyvän Lahtikirjan

Jutun kuvat

Valokuvaaja Antti Sepposen mielestä asioita ei kannata ottaa liian vakavasti.