Mies ja missio

Hannu Heinonen on työskennellyt Keniassa vuosikymmeniä. Töille ei vieläkään näy loppua.
20.05.2016 - 13:25 Linda Laine, kuvat: Senni Luttinen

Kenia on Hannu Heinoselle muutakin kuin pommi-iskuja ja terroritekoja. Se on toinen koti, jossa lapset ovat kasvaneet aikuisiksi.

Huhtikuun 28. päivä vuonna 1993.
 
Lentokoneen ovi aukeaa Jomo Kenyattan kansainvälisellä lentokentällä, ja koneen täyttää kuuma, pölyinen ilma. Hannu Heinonen perheineen miettii, mihin sitä on tultu.
 
Heinonen koki kutsumuksen kristilliseen lähetystyöhön 80-luvulla, mutta päätös lähteä ei ollut helppo. Kahdeksan vuoden kypsyttelyn jälkeen Heinonen koki vihdoin olevansa valmis.
 
–  Aluksi hain lentäjäksi, mutta minua ei huolittu. Sen sijaan minulle tarjottiin radiomekaanikon töitä, ja sille tielle olen jäänyt.
 
Nyt Heinonen, 56, on työskennellyt 23 vuoden ajan Lähetyslentäjien palveluksessa Kenian pääkaupungissa Nairobissa. Jokaista neljän vuoden mittaista komennusta on seurannut vuosi kotimaassa.
 
–  Joka kerta Suomeen palatessa tulee pieni kulttuurishokki. Aiheutimme kerran vaimon ja lasten kanssa pahennusta ruokakaupan hedelmä- ja vihannesosastolla menemällä kärryjen kanssa liian lähelle muita ihmisiä, jotka kaikkosivat nopeasti paikalta, Heinonen naureskelee.
 
Hän on tottunut Nairobissa siihen, että kanssaihmiset ovat kyljessä kiinni. Esimerkiksi kioskin luukulla on monta kättä ojentamassa rahaa myyjälle, eikä suorista jonoista ole tietoakaan.
 
–  Joskus olen meinannut Suomessa tyrkätä toisen ihmisen käden tieltä pois kurottaessani jotain kaupanhyllyltä, koska Keniassa toimitaan niin.
 

Poliittinen peli muutti suunnitelmia

 
Alun perin Heinosten oli tarkoitus lähteä Kenian sijaan Etiopiaan, mutta poliittinen peli esti suunnitelman toteutumisen, eikä Lähetyslentäjien toimilupaa Etiopiassa uusittu.
 
–  Laitekorjaamo oli lopulta järkevintä perustaa Keniaan. Täältä käsin huollamme seitsemää konetta, minkä lisäksi reissaan maailmalla korjaamassa muiden koneidemme laitteita.
 
Korjausmatkat ovat vieneet Heinosen niin Tsadiin, Madagaskariin kuin Mongoliaan.
 
Keniasta on kuitenkin muodostunut perheelle koti, jossa on kasvatettu kolme poikaa ja autettu lukuisten ihmisten elämää parempaan suuntaan.
 
Lähetyslentäjät kuljettaa koneissaan kaikkea lääkkeistä ja opetusvälineistä avustustyöntekijöihin ja raamatunkääntäjiin. Heinosen tehtävä on varmistaa, että lentäjät saavat radioyhteyden lennonjohtoon ja koneiden mittalaitteet ja näytöt toimivat.
 
Työssään Heinonen iloitsee etenkin siitä, että yhä useammalla kenialaisella on mahdollisuus kouluttautua. Lisäksi paikallisten parissa toteutettu hengellinen työ on hänelle tärkeää.
 
–  Myös omien poikien pääsy hyvään kouluun oli meille todellinen siunaus, Heinonen kertoo.
 

Vältti täpärästi terrori-iskun

 
Arki pyörii Heinosen mukaan Nairobissa kuten kaikkialla muuallakin. Vuosien saatossa kaupunki on modernisoitunut ja kaupunkilaisten elinolosuhteet parantuneet.
 
–  Köyhyyttä on edelleen, mutta esimerkiksi liikennejärjestelyt ovat pääkaupungissa parantuneet huimasti.
 
Yli 3 miljoonan asukkaan Nairobista löytyy esimerkiksi Afrikan suurin slummi, Kibera. Sen vastapainona on miljoonakartanoita ja taivaisiin kohoavia liikekiinteistöjä.
 
Maan turvallisuustilanteesta Heinonen ei ole erityisen huolissaan, vaikka onkin nähnyt järkyttäviä tapahtumia, kuten Yhdysvaltain suurlähetystöön vuonna 1998 tehdyn pommi-iskun jälkimainingit.
 
–  Rakennus näkyi suoraan konehallin rampille, ja näimme räjähdystä seuranneen savupilven. Lukuisat ihmiset olivat saaneet päälleen kiviä ja lasinsiruja, ja koko alue oli kaaoksessa. Työkavereiden kanssa kävimme luovuttamassa verta läheisessä Lentävät lääkärit -järjestön laboratoriossa, Heinonen kertoo.
 
Nairobiin ja samanaikaisesti Tansanian pääkaupunkiin Dar es Salamiin tehdyissä iskuissa kuoli yli 200 henkilöä ja 4 500 loukkaantui.
 
Lisäksi Heinonen on kokenut yhden pankkiryöstön ja välttänyt täpärästi Westgaten ostoskeskukseen tehdyn terrori-iskun.
 
–  Olimme siellä tekemässä ostoksia, ja kauppakuitin perusteella lähdimme pois noin 20 minuuttia ennen hyökkäystä.
 
Kokemuksistaan huolimatta Heinosta ei pelota.
 
–  Meillä on alkuvuosista asti ollut kenialaisia ystäviä, jotka ovat kertoneet meille, mitä tapahtuu, missä tapahtuu ja miten pitäisi reagoida. Siitä on ollut suuri apu. Ja kyllähän me kävimme katsomassa iskun jälkeen Yhdysvaltain lähetystöä. Ei se niin shokeeraavaa ollut, että olisin lähtenyt pois maasta, vaikka kauhea tapaus olikin.
 
Lähetyslentäjien Nairobin konehallilla työharjoittelussa olevat Agron Ashoto ja Immaculate Njoki Mirara tekevät korjauksia koneen siipiin.

Ilmasiltoja vaarallisten alueiden yli

 
Konehallissa Heinonen on elementissään ja esittelee Cessna Caravan 1 -koneen uudistustyötä. Koneeseen uusitaan kaikki radiolaitteet, minkä takia se on riisuttu paljaaksi. Istuimet, sisäkatto, lattia ja paneelit ovat poissa.
 
Muut Lähetyslentäjien koneet ovat reissussa. Yksi on juuri laskeutunut kuivuudesta kärsivään Marsabitiin Kenian pohjoisosissa ja toinen on matkalla Etelä-Sudanin pääkaupunkiin Jubaan.
 
Hallissa uurastaville työkavereilleen Heinonen huikkaa, että hänen heimonsa on tullut kylään.
 
–  Pohjoisessa on vaarallisia alueita, joilla al-Shabaab saa kannatusta. Me pystymme kuitenkin toimittamaan tarvikkeita ja ihmisiä näiden alueiden yli, ja siten tukemaan kehitys- ja lähetystyötä, Heinonen kertoo ja esittelee Cessnaa.
 
Sen ainut moottori on koneen nokassa. Koneen oikealla puolella oleva pakoputki muistuttaa suurta torvisoitinta.
 
–  Keniassa on useita suuria kristillisiä avustusjärjestöjä, jotka käyttävät meidän palveluitamme. Esimerkiksi meidän avullamme apteekkien lääkevarastot pysyvät täynnä ja kylmälaitteet toiminnassa, Heinonen kertoo.
 
Omassa työhuoneessaan hän esittelee hallissa odottavaan Cessnaan asennettavia uusia laitteita. Vanhat on pinottu työpöydille. Aloittaessaan työnsä 90-luvulla nämä olivat juuri niitä laitteita, joita Heinonen ensitöinään asensi. Nyt aika on jättänyt laitteista, muttei miehestä.
 
–  Jos pysyn terveenä, niin tässä on vielä kahdeksan vuotta eläkeikään. Se tietää kahta lisäkomennusta, Heinonen kertoo.
 
Eläkepäiviään hän haluaa viettää Suomessa.
 
Lue lisää lähetyslentäjien työstä Keniassa ja Ugandassa.
||

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.

Fakta

 

Lähetyslentäjät
 
  • Lähetyslentäjät on kansainvälinen järjestö, joka perustettiin toisen maailmansodan jälkeen.
  • Järjestö noudattaa toiminnassaan kristillisiä arvoja ja tekee niin henkistä kuin humanitaarista työtä.
  • Järjestön 140 konetta toimittavat apua perille 33 maassa.
  • Maailmalla järjestö tunnetaan nimellä MAF, Mission Aviation Fellowship.
  • Suomalaisia lähettejä on Kenian lisäksi Tansaniassa ja Australiassa, jossa apua toimitetaan eristyksissä asuville aboriginaaliyhteisöille.
  • Tänä vuonna Suomen Lähetyslentäjät juhlii 40 vuotista taivaltaan, jonka aikana maailmalla on ollut 48 lähettiä.
  • Järjestön toimintaan tarvittavista varoista kolmannes tulee lentolippujen hinnoista ja loput lahjoittajilta.
  • Suomen Lähetyslentäjien suurimpia lahjoittajia ovat yksityishenkilöt, mutta myös seurakunnat tukevat työtä.

Jutun kuvat

Hannu Heinonen on työskennellyt Keniassa vuosikymmeniä. Töille ei vieläkään näy loppua.
Cessna Caravan 1 -koneen koko radiolaitteisto uusittiihn huhti-toukokuun aikana.
Jackson Kingoo, Davies Momanti ja Ian Karanja poistavat vanhoja laitteita Cessnasta.
Vanhat laitteet pääsivät eläkkeelle ennen Heinosta.
Suurin osa koneeseen asennettavasta uudesta tekniikasta kootaan hallilla jo ennen kuin koneen purkutyöt on aloitettu.