Mies valokeilan vieressä

Niko Karlssonin työ DJ:nä on huolehtia, että keikka etenee suunnitellusti.
28.11.2015 - 17:25 Teksti ja kuvat: Uwa Iduozee

Niko ”DJ Ink” Karlsson on tuttu nimi Suomen räppipiireissä. Hän on tehnyt töitä lähes kaikkien suomiräp-artistien kanssa Junosta ja Iso-H:sta Teflon Brothersiin. Viimeiset kaksi vuotta hän on toiminut yhden Suomen suosituimman yhtyeen JVG:n DJ:nä.

VAROKAA ROUDARIA PASKALLA. Varoitus lukee vessan ovessa mustalla tussilla. Huoneen ohuiden seinien läpi soi Backstreet Boysin Everybody, ja VilleGalle ajelee Corona kädessään vieressä ympyrää uudella Segwayllaan.

On melkein keskiyö, ja istumme Niko Karlssonin kanssa Kotkan Amarillon takahuoneessa odottamassa keikan alkua. Saadaksemme hieman omaa rauhaa otamme riskin ja siirrymme vessan suihkukoppiin. Onneksi sisällä ei ole roudaria eikä ketään muutakaan.

Nykyisessä työssään DJ:nä Niko Karlsson kiertää yhdessä JVG:n kanssa useimpina viikkoina 2–4 keikalla eri puolilla Suomea, kesäisin keikkatahti on vieläkin tiheämpi. Reissaaminen on olennainen osa työtä. Karlssonin mukaan suuri osa työajasta kuluu ajamiseen paikasta toiseen – pelkästään viime vuonna mittariin tuli yli 40 000 kilometriä.

Räppäreiden luonteet tuovat myös oman haasteensa työhön.

– Kundit on kovia säätämään, joten aika paljon joutuu isähahmonakin toimimaan. Aikataulusta pitää huolehtia, että pojat ovat oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

Kymmenvuotisen DJ-uransa aikana Karlsson on tottunut työskentelemään julkkisten kanssa. Itse hän ei kuitenkaan huomiota kaipaa. Elämä on yksinkertaisempaa, kun voi kävellä rauhassa ilman perässä roikkuvia hysteerisiä fanilaumoja.

Jatkuva reissaaminen ja viikonloppuihin painottuvat keikat vaativat kuitenkin uhrauksia yksityiselämässä. Kavereiden polttarit, varpajaiset ja muut kissanristiäiset Karlsson missaa lähes poikkeuksetta, ja yhteiset viikonloput tuoreen vaimon kanssa ovat harvinaisia.

Kaikkea pitää kokeilla

Karlsson työskenteli aiemmin graafikkona ja toimi DJ:nä neljä vuotta päivätyönsä ohessa. Hän on suunnitellut JVG:n nykyisen logon. Otettuaan lopputilin toimistotyöstään hän sai saman tien soiton VilleGallelta, joka pyysi häntä mukaan kiertueelle.

– Villen kanssa olemme tunteneet toisemme jo vuosia. Epoo-biisi nauhoitettiin meikäläisen makuuhuoneessa, ja olin JVG:n ensimmäinen keikka-DJ.

JVG:n suosion kasvaessa Karlsson sai työtarjouksen graafikon hommista. Koska hän halusi käydä katsomassa graafikkokortin, kolmikko meni omia polkujaan muutaman vuoden.

Karlsson pitää itsensä kiireisenä. Joka toinen sunnuntai hän isännöi yhdessä Sami ”Sammy Jam” Lankiniemen kanssa Bassoradiolla Soft Focus -nimistä, rytmimusiikkipainotteista radioshow’ta. Kaksikko myös keikkailee Suomessa ja ulkomailla, ja tavoitteena on aloittaa oma säännöllinen klubi-ilta Helsingissä ensi vuonna. Myös videohommat kiinnostavat, ja niitä hän tekee omalla toiminimellään muiden töiden ohessa.

Taustalla alkaa soida Los Del Rion Macarena. Karlssonin pitää alkaa käydä biisilistaa läpi, sillä kohta alkaa keikka. Eikä sekuntiakaan liian aikaisin.

 

||

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.

Fakta

Niko Karlsson

  • 30-vuotias helsinkiläinen DJ, artistinimeltään DJ Ink
  • toimii JVG:n keikoilla DJ:nä
  • muodostaa Sami ”Sammy Jam” Lankiniemen kanssa DJ-kollektiivin Soft Focus
  • asuu Punavuoressa vaimonsa kanssa

Jutun kuvat

Niko Karlssonin työ DJ:nä on huolehtia, että keikka etenee suunnitellusti.