"Minulla ei ollut kykyä kyseenalaistaa"

Antti Blåfield on tehnyt pitkän uran Helsingin Sanomissa ja Suomen Kuvalehdessä, erityisesti pääkirjoitustoimittajana.
04.02.2014 - 19:31 Perttu Räisänen, kuva: Kristiina Lehto

Vapaa toimittaja Antti Blåfield on huomannut, kuinka typerältä oma kärjekkyys voi myöhemmin näyttää. Hänelle hyvä journalismi on perusteellista ja tylsää.

Aikaa oli puoli tuntia. Suomen Kuvalehden päätoimittaja käski kirjoittaa painoon menevään lehteen pääkirjoituksen. Elettiin vuotta 1987, ja siitä alkoi erään toimittajan ura mielipidekirjoittajana.

Antti Blåfield jaksaa edelleen harmitella sitä, kuinka surkean tekstin hän silloin kirjoitti. Vuosi sitten hän tarttui eläkepakettiin Helsingin Sanomissa, jossa oli luonut uraa 5 vuosikymmenen aikana.

– Kolmesti olen Hesarista lähtenyt ja sinne palannut, Blåfield tiivistää.

Vuodet ovat opettaneet Blåfieldin itsekriittiseksi. Otsa rypyssä hän harmittelee, ettei kyennyt kyseenalaistamaan valtavirran näkemyksiä tarpeeksi.

Hänen mielestään Suomeen mahtuu vallalla olevia näkökulmia kerrallaan vain yksi, ja sen rikkominen on toimittajan tärkein tehtävä. Kovaa itsetuntoa se kuitenkin vaatii.

– Kun kaikki katsovat yhteen suuntaan, pitäisi itse ainakin vilkaista toisaalle. Meillä kuulee nyt usein, ettei ole vaihtoehtoja. Aina on vaihtoehtoja.

Mitä historia on opettanut Antti Blåfieldille tämän päivän journalismista? Lue lisää Utaimesta 5/2014.

||

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.