Musiikin kuvittaja toimii tarkkailijana

Paleface ja Chi Modu vierailivat Tampereella.
15.11.2016 - 17:51 Teksti ja kuvat: Vilma Häti, kuvankäsittely: Emilia Anundi

Yhdysvaltalainen valokuvaaja Chi Modu ja suomalainen räppäri Paleface ottavat kantaa yhteiskuntaan taiteen kautta. Molemmat pitävät tärkeänä rap-kulttuuriin liittyvää visuaalisuutta.

Chi Modun mukaan taiteella voi vaikuttaa ihmisiin samalla tavalla kuin politiikalla. Taiteilijoita ei kuitenkaan tuomita samalla tavalla. Artisteilla on suurempi vapaus sanoa mielipiteensä. Modu toivoo, että useampi ihminen tekisi niin.

– Olet tavallaan valo maailmassa. Sinun on kerrottava mielipiteesi, Modu sanoo.

Modu on kuvannut paljon rap-artisteja, ja ihmiset ovatkin Modun tärkein aihe. Hän kertoo kuvaavansa lähestulkoon velvollisuudesta, koska haluaa dokumentoida asiat ympärillään. Hän on todistajana tapahtumille, jotka hän haluaa tuoda ihmisten nähtäville. 

Modu on julkaissut kirjan nimeltä Tupac Shakur Uncategorized, jossa hän esittelee rap-artisti Tupacista ottamiaan valokuvia. Modu on kiertänyt kirjan singneeraustilaisuuksissa, ja Suomeen hän tuli Ruotsin kautta. Ruotsissa ja Suomessa hänellä on ollut mukanaan Suomessa kantaaottavista sanoistaan tunnettu rap-artisti Paleface.

Palefacen mukaan artistin tehtävä on peilata aikaansa. Hänelle hiphop merkitsee antirasistista kulttuuria. Ihmisoikeudet ja myötätunto ovat Palefacelle tärkeitä aiheita. Hän haluaa ilmentää musiikissaan myös kriittisyyttä valtarakenteita, patriarkaalista maailmaa ja ympärillämme olevaa tietoa kohtaan.

– Tää on todella sellainen aika, että meidän pitäisi puhua arvomaailmoista. Me eletään globaalissa ja monikultturisessa maailmassa. Me ei voida sanoutua irti monikulttuurisuudesta, Paleface sanoo.

Valinnoilla voi vaikuttaa

Paleface tuntee muuttaneensa maailmaa. Ihmiset ovat tulleet kertomaan, että he ovat muuttaneet radikaalisti omaa ajattelutapaansa ja maailmankuvaansa hänen musiikkinsa takia. Paleface sanoo, että nyt on tärkeää puhua asioista, sillä ihmiset eivät voi enää ottaa neutraalia asemaa. Järjestelmä opettaa ihmiset seuraamaan eikä herättämään huomiota.

– Siitä meidän pitää mun mielestä päästä pois. Omilla valinnoilla on vaikutusta, me voidaan vaikuttaa meidän ympäristöön, Paleface sanoo.

Hänen tehtävänsä on tarkkailla ympärillään tapahtuvia asioita ja tehdä siitä taidetta. Modu on samoilla linjoilla, sillä hän pitää itseään tilanteiden tarkkailijana.

Modu ottaa kantaa asioihin antamalla kuvan puhua. Kuva kertoo sen, minkä kuvan kohde haluaa sanoa. Hänen kuviensa sisältämä viesti on kuvan kohde itse. Hän kuvaa rap-artisteja, joilla on paljon sanottavaa, joten hän ei halua lätkäistä omaa kantaansa päällimäiseksi.

Myös Paleface pitää musiikkiin liittyvää visuaalista puolta tärkeänä. Musiikki on näkymätöntä, mutta kuvien ja musiikkivideoiden avulla se saadaan näkyväksi.Musiikki puhuttelee tunteita. Palefacen mukaan musiikin kautta voi vaikuttaa ihmisiin, sillä se puhuttelee ihmisiä sekä tietoisesti että alitajuisesti.

– Me liitetään musiikkiin tunteita ja muistoja. Sen takia musa on niin voimakas juttu, Paleface sanoo. 

||

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.