Näyttelijä samaistuu vihreään jättiin

Jutta Kainulainen loihtii Petrus Kähkösestä Shrekin.
04.10.2016 - 17:52 Ellanoora Kauppila, kuvat: Ellanoora Kauppila

Monitaitaja hoitaa homman kuin homman. Petrus Kähkönen haki aasin roolia, mutta päätyi näyttelemään Shrekiä. Muuntautumiskyky on kuljettanut häntä näyttelijän uralla eteenpäin.

Petrus Kähkönen istahtaa maskeeraustuoliin Linnanmäen Peacock-teatterissa. Ensimmäisenä mikit asetellaan paikoilleen. Sitten valmiita maskin osia ja vihreää lateksitahnaa liimataan Kähkösen kasvoille tunnin ajan. Tämän jälkeen on 27:nnen Shrek-näytöksen aika.

28-vuotias Petrus Kähkönen on työskennellyt Helsingin kaupunginteatterin näyttelijänä vuodesta 2009 lähtien. Viimeisimmässä pestissään hän näyttelee Shrek-musikaalin pääroolissa vihreää jättiä, Shrekiä.

Elokuvista tutussa tarinassa Shrek on samaistuttavan outo jätti. Kähkönen myöntää samaistuvansa jättiin, kuten muihinkin rooleihin aina silloin tällöin. Lavalle astutaan aina hahmon saappaissa.

Elämänsä aikana Kähkönen on pohtinut paljon samoja asioita kuin Shrek, jonka tarina perustuu vahvasti ulkonäkökeskeiseen maailmaan. Jos ei näytä samalta kuin muut, on automaattisesti ulkopuolinen.

Täysin samaa asiaa Kähkönen ei itsessään tunnista. Esimerkkinä hän kuitenkin kertoo, ettei oikein itse sopeudu bilemaailmaan. Hän valitsee mieluummin hämyisen pubin nurkan, jossa voi istuskella ihan rauhassa.

– Aina roolihahmosta ei löydy sielunveljeä. Shrekiä kuitenkin fiilaan.

Kähkönen on myös saanut huomata, miten katsojat tuntevat yhteenkuuluvuutta roolihahmoja kohtaan.

Joitakin vuosia sitten Spring Awakening -musikaalin roolisuorituksella Kähkönen pelasti todennäköisesti yhden ihmisen hengen. Hän näytteli tuolloin Moriz Stiefeliä, joka päätyi sosiaalisen ja yhteiskunnallisen paineen alla itsemurhaan. Katsoja samaistui rooliin niin vahvasti, että sai omaan elämäänsä toivoa. Hän näki surun, joka maailmaan jäi Moriz Stiefelin lähdettyä, eikä halunnut aiheuttaa läheisilleen samanlaista tuskaa.

Petrus Kähkönen ennen maskeerausta.

Koulut eivät kiinnostaneet tarpeeksi

Kähkösen mielestä Shrekiksi pääsy on saavutus, josta ei voi enää paljon paremmaksi pistää.

Näyttelijällä on jo kattava lista rooleja takanaan, lähinnä teatterissa, mutta myös muutamissa televisiosarjoissa. Lisäksi hän on tehnyt lukuisia ääninäyttelijän rooleja piirretyissä ja animaatioissa. Siitä hän oikeastaan aloittikin varsinaisen työuransa.

Taiteellisen perheen lapsi ei nuorena ajatellut, että päätyisi teatterialalle.

Kähkönen ei päässyt näyttelijäksi alan koulujen kautta. Teini-iässä hän jätti lukion kesken ja päätyi kaverinsa houkuttelemana mukaan harrastelijateatteriin, jossa kiinnostus teatteria kohtaan alkoi kasvaa. Uudet tuttavuudet avasivat ovet Helsingin kaupunginteatterin koe-esiintymiseen.

– Menin, sain roolin ja siitä lähtien olen ollut täällä.

Kähkönen pyörähti myös Lahden ammattikorkeakoulussa, mutta opinnot jäivät taas kesken. Töitä oli Helsingissä tarjolla koko ajan.

– Huomasin myös, että tekemällä oppii parhaiten.

Kähkönen on kuitenkin harjoittanut taitojaan New Yorkissa näyttelemiseen liittyvillä kursseilla. Koulutuksensa hän on oikeastaan hankkinut sieltä.

Inspiraatiota näyttelijä hakee muista teattereista. Kerta toisensa jälkeen Kähkönen ostaa Lontoon matkalla halvimmat liput Webberin Oopperan kummitukseen. Siellä kun saa juoda samalla kaljaakin. Esitys puhuttelee häntä joka kerta uudestaan ja uudestaan. Haaveena hänellä on vielä joskus päästä näyttelemään Oopperan kummituksen kummitusta.

Teatterilla synnytetään illuusioita

Pian Kähkösen Shrek-kasvot ovat valmiit. Suuri maski vaikeuttaa roolia, mutta auttaa herättämään illuusion henkiin.

– Yleisö ei katso, että aikuinen mies on pukeutunut aasinkarvaan tai yksi on maalattu vihreäksi. He pitävät meitä ihan oikeina hahmoina.

Kähkösellä alkaa olla jo kiire yhteiseen äänenavaukseen. Viimeiseksi hän pukee Shrekin vaatteet ylleen. Seuraavat kolme tuntia yleisö seuraa silmät tarkkoina, miten Petrus Kähkönen on muuntautunut sielunveljekseen, vihreäksi jätiksi.

||

Kommentit

Hienoa Ellanoora kivasti tehty juttu !

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.

Fakta

Petrus Kähkönen

  • 28-vuotias näyttelijä.
  • Asuu Helsingissä, Töölössä.
  • Vakituisesti töissä Helsingin kaupunginteatterilla vuodesta 2011 lähtien.
  • Tällä hetkellä Shrek-musikaalin päänäyttelijä.
  • Lisäksi ääninäyttelee ja tekee videotuotantoa.
  • Pärjää elämässä moniosaamisella ja huumorintajulla.

Jutun kuvat

Jutta Kainulainen loihtii Petrus Kähkösestä Shrekin.
Liimaa täytyy laittaa maskiin tarpeeksi, jotta maski ei ala irtoilemaan kesken esityksen.
Petrus Kähkönen täydessä Shrek varustuksessa juuri ennen illan näytöstä.