Näyttelijä sanoi hyvästit syömishäiriölle

Toipumisen myötä Annu Valonen on oppinut hyväksymään itsensä.
08.12.2016 - 17:16 Teksti ja kuva: Lotta Sillanmäki

Näyttelijä ja käsikirjoittaja Annu Valonen kamppaili toistakymmentä vuotta vakavan sairauden kanssa kenenkään tietämättä. Nyt hän haluaa tarjota apua muille.

Keravan teatterin katsomossa Annu Valonen, 52, nauraa hersyvästi, kun Avomielinen Anneli -näytelmän esiintyjä keikistelee lavalla liian pienessä mekossa ja vähät välittää kauneusihanteista.

– Huumorin palaaminen elämään on ollut merkittävää. Sairauden aikana se oli kadoksissa.

Valonen on ollut terve jo yli 15 vuotta. Usein häneltä kysytään, pelottaako syömishäiriön uusiutuminen.

– Minulla ei ole enää mitään ongelmia syömisen kanssa. Ruoka ei ole minulle mörkö, joka vaanii jossain nurkan takana. Sellainen pelko on poistunut.

Tällä hetkellä Valonen opiskelee lyhytterapiakoulutuksessa. Muiden auttaminen on hänelle tärkeää.

– Syömishäiriö on kamalaa elämän tuhlausta. Päivääkään en vaihtaisi pois on kauhea klisee. Minä ainakin vaihtaisin tosi monta päivää pois, mutta elämäni on mennyt näin. Menneisyyttään ei voi muuttaa, mutta tuleviin valintoihin voi jokainen itse vaikuttaa.

Parantuminen on valinta

Valosen suhde syömiseen oli vääristynyt jo lapsena. Syömishäiriöön hän sairastui aloittaessaan opinnot ravintolakoulussa 16-vuotiaana.

Ensin syömisen ja painon kontrollointi oli vain kokeilua, eikä Valonen pitänyt sitä vakavana. Hiljalleen syömishäiriö alkoi voimistua ja rajoittaa sosiaalisia suhteita.

Vaikka Valonen oli huonossa kunnossa, hän salasi syömishäiriön 28-vuotiaaksi asti. Lopulta tilanne kävi sietämättömäksi.

– Olin todella syvissä vesissä. Ajattelin, että joko menen hoitoon tai tapan itseni.

Valonen hakeutui hoitoon syömishäiriöklinikalle Helsinkiin. Terapian avulla sairauskierre saatiin katkaistua. Toipumista tukivat myös näytteleminen ja kirjoittaminen.

Kuolemantaudista selvinnyt

Valonen haluaa tehdä syömishäiriöitä aiempaa tunnetummaksi, jotta ne eivät olisi enää häpeän aihe. Kyse on vakavista sairauksista, joiden syyt ovat paljon syvemmällä kuin ruuassa ja ulkonäössä.

– Kun olin jo paremmassa kunnossa, kerroin tuttavalleni, että minulla on ollut tällainen sairaus. Nyt tuntuu mahtavalta, kuin olisin kuolemantaudista parantunut.

Niin Valonen onkin. Tutkimusten mukaan syömishäiriöissä kuolleisuus on suurempi kuin missään muussa mielenterveyden häiriössä. Elimistö voi mennä niin huonoon kuntoon, ettei sydän kestä. Sen takia Valonen haluaa puhua aiheesta, jos joku on valmis kuuntelemaan tai kirjoittamaan jutun.

– Toisaalta olisi mukavaa kertoa vain sellaisia kivoja juttuja, että minulla on ollut hevonen ja asun kahden kodin välillä. Usein kuitenkin halutaan juuri niitä karmeita pää vessanpöntössä -juttuja ja selviytymistarinoita.

Nyt Valonen kokee olevansa tasapainossa. Hyvinvointia ylläpitääkseen hän harrastaa joogaa ja mindfulnessia.

– Mielenrauha ja hyvä olo ovat paljon tärkeämpiä asioita kuin se, olenko 5 kiloa laihempi. Ihmisessä on niin paljon muutakin kuin kilot ja ulkonäkö.

||

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.

Fakta

Annu (Anna-Maija) Valonen

  • Syntynyt 1964.
  • Näytellyt Q-teatterissa vuodesta 1990 ja ollut mukana useissa tv- ja elokuvatuotannoissa.
  • Tuttu muuan muassa Kätevä emäntä -sarjasta ja Risto Räppääjä -elokuvista.
  • Asuu Helsingissä, työskentelee myös Merikarvialla kulttuurisihteerinä.

Jutun kuvat

Toipumisen myötä Annu Valonen on oppinut hyväksymään itsensä.