Nuori hevimuusikko omistaa koko elämänsä musiikille

Arttu Lesoselle Jyväskylässä sijaitsevan Tanssisali Lutakon backstage on tuttu paikka.
16.12.2016 - 14:14 Roosa Salminen, kuva: Roosa Salminen

Ulkopuolisen silmin artistien elämä vaikuttaa usein luksukselta. He pääsevät matkustamaan mielenkiintoisiin paikkoihin ja nukkumaan maanantaiaamut. Kitaristi Arttu Lesoselle muusikon työ tarkoittaa näitä asioita, mutta samalla luopumista varmasta tulevaisuudesta.

Kun jyväskyläläinen metalliyhtye Lost Society kysyy faneiltaan, missä yhtyeen tulisi vierailla seuraavaksi, vastauksia satelee Brasiliasta Australiaan. Bändin kitaristi Arttu Lesonen, 23, pitääkin reissaamista artistielämän parhaana puolena.

– Tässä näkee paljon uusia paikkoja ja ihmisiä periaatteessa ilmaiseksi. Se on parasta. Ja tietysti se, että pääsee soittamaan isojakin keikkoja ulkomailla.

Yhtye on kolunnut Suomen keikkapaikat läpi Hartwall Arenaa myöten ja kiertänyt Euroopan lisäksi Japanissa. Vaikka ahtailla takapenkeillä istuminen, vähäiset yöunet ja epäsäännölliset ruokailut tekevät kiertämisestä raskasta pitkillä matkoilla, polte päästä keikoille on kova.

– Siihen ei pääse kyllästymään mitenkään. Jos on hyvä keikka, niin sen parempaa fiilistä ei voi ollakaan. Sitä on vaikeaa sanoin kuvailla, Lesonen hehkuttaa.

Marraskuun lopussa Lost Society päätti lähes vuoden kestäneen Braindead over the World -kiertueen, mutta bändille tämä ei tarkoita joululoman alkamista.

– Tosi harvoin on sellaista aikaa, että voi ihan rauhassa rötvätä himassa. Välillä tulee pitkiäkin ajanjaksoja, kun pitää olla koko ajan treenaamassa. Ja kun on aina treeneissä tai keikoilla, näkee kavereita harvoin, kitaristi harmittelee.

Harrastuksesta elämäntapa

Moni nuori hakeutuu opiskelemaan paremman tulotason toivossa, mutta Lesoselle ura metalliyhtyeessä tarjoaa päinvastaista. Varman työpaikan ja säännöllisten tulojen menettäminen on karu fakta, sillä hektiseen muusikon arkeen kuuluu paljon matkustamista ja treenaamista. Silloin on vaikeaa sitoutua muuhun ammattiin tai opiskeluun korkeakoulussa.

Silti hän ei vaihtaisi mitään pois. Musiikkiharrastus on kulkenut mukana yläasteelta asti, ja neljä vuotta sitten uravalinta konkretisoitui kansainvälisen levytyssopimuksen myötä.

Lesonen kuitenkin mieltää soittamisen ennemmin elämäntavaksi.

– Nyt se tuntuu työltä, kun pitää tehdä niin paljon duunia, mutta eihän siitä vieläkään mitään palkkaa saa. Joka päivä teen jotakin musiikkiin liittyvää, ja kaikki opiskelu- ja vapaa-aika menee sen parissa.

Haaveina maailman valloitus ja oma koti

Arttu Lesosen tavoitteena on päästä muusikkona niin pitkälle, että bändissä soittaminen olisi mahdollista vielä keski-ikäisenäkin.
Debyyttialbumi Fast Loud Deathin ilmestymisestä on kulunut yli kolme vuotta, mutta Lost Society -kitaristi arvioi yhtyeen uran olevan vasta alkuvaiheessa. Tekemistä riittää, esimerkiksi Amerikan valloittaminen on ollut bändin pitkäaikainen haave.

– Pääsisi vaan soittamaan joka paikkaan maailmassa, esimerkiksi Afrikan kiertely olisi siistiä, Lesonen haaveilee.

Olisi helppo ajatella, että kitaristin ja tavallisen opiskelijan elämät eroaisivat paljon toisistaan. Päällimmäisenä Lesosen mielessä on kuitenkin sama unelma kuin kellä tahansa muulla parikymppisellä.

– Jos joskus saisi oman kämpän ostettua, niin se olisi siistein juttu ikinä.

• Arttu Lesonen on 5.1.1993 syntynyt muusikko Jyväskylästä.
  • Lesonen soittaa kitaraa vuonna 2010 perustetussa thrash metal -yhtyeessä Lost Societyssa, johon hän liittyi vuonna 2011.
  • Viime keväänä julkaistiin Lost Societyn kolmas studioalbumi Braindead, joka nousi Suomen virallisen albumilistan 3. sijalle.
  • Lesonen opiskelee ammattimuusikoksi ja haaveilee koko elämän kestävästä urasta musiikkialalla.