Pala Amerikkaa lakeuksien keskellä

Jari Mäessä yhdistyvät pohjalainen sisu ja amerikkalainen yritteliäisyys.
28.11.2015 - 17:29 Teksti ja kuvat: Anni Keski-Heikkilä

Lapsuuden televisiosarjoista lähtenyt kiinnostus amerikkalaisuuteen on johtanut Jari Mäen menestykseen. Vuosikymmenten jälkeenkin Yhdysvallat jaksaa edelleen innostaa Mäkeä.

Keskellä Etelä-Pohjanmaan lakeuksia kohoaa Vapaudenpatsas. Setä Samuli viitoittaa ajamaan Lännentien kyltin suuntaisesti. Paikasta ei voi erehtyä.

Jari Mäki kiinnostui Amerikasta jo lapsena, kun kaikki televisiosarjoista ja naapuruston autoista lähtien olivat tulleet rapakon takaa. Amerikkalaisten autojen harrastus muuttui työksi vuonna 1989, kun hän päätti perustaa nimeään kantavan yrityksen.

– En olisi ikinä uskonut joskus johtavani näin suurta yritystä, kun ensimmäisen kerran toin Amerikasta vanhoja pölykapseleita mukanani.

Autojen varaosista ja varusteista lähteneen yrityksen hyllyt notkuvat nykyään lisäksi stetsoneita, bootseja ja amerikkalaisia ruokatarvikkeita. Seiniä koristavat kyltit paitsi Yhdysvaltain kaupungeista, myös kotikylästä Koskenkorvasta.

Kaupantekoa kokemuksen kautta

Ensimmäistä kertaa Amerikkaa kiertäessään Mäellä ei ollut kielitaitoa tai auttavia sukulaisia maassa. Täkäläistä elämänmenoa hän oli nähnyt vain elokuvissa. Kaupankäynti kuitenkin onnistui. Sittemmin vaimo Katariina Tallgren-Mäen kielitaito on auttanut kaupankäynnissä, mutta Jari Mäki itse puhuu edelleen kokemuksen puolesta.

– Kun menet Amerikkaan tehtaalle ostamaan tuotteita, niin money talks. Jos muu ei onnistu, kirjoitetaan vaikka summia paperille, Mäki kertoo.

Hän on jo pienestä pitäen pitänyt kaupankäynnistä ja vertaakin sitä pyörällä ajoon, kuitenkin eri merkityksessä kuin tavallisesti. Pyörällä ajamisen ja kaupankäynnin oppii vain itse kokeilemalla.

– Kenestäkään ei tule kauppiasta vängällä. Sen joko osaa tai ei osaa.

Amerikassa viehättää vapaus

Mäen silmät kirkastuvat, kun hän kertoo matkoistaan Yhdysvaltoihin.

– Kun pääsen perille, tuntuu välittömästi siltä, kuin olisin asunut siellä jo kauan.

Periaatteessa näin onkin. Omien laskujensa mukaan hän on viettänyt maassa 36 vuoden aikana yhteensä kolmesta neljään vuotta. Hän matkustaa Amerikkaan edelleen säännöllisesti 2 kertaa vuodessa muutamaksi viikoksi kerrallaan.

– Amerikassa viehättävät vapaus ja mahdollisuus. Siellä kaikkia asioita ajatellaan ensisijaisesti mahdollisuutena, Mäki sanoo.

Hän matkustaa mielellään eri puolille maata. Viimeksi hän oli Floridassa ja sitä edeltävällä kerralla Alaskassa. Viimeisimmistä matkoista Mäki mainitsee myös Denverin, Ohion ja Detroitin. Nyt matkoille on lähtenyt jo seuraava sukupolvi.

– Matkustan itse vain sellaisiin paikkoihin, joihin on kiva mennä. Esimerkiksi Las Vegasissa olen käynyt niin monesti, että nyt oli tyttäreni Susannen vuoro mennä.

Lännenmyymälässä vierailu tuntuu jo pieneltä matkalta Amerikkaan. Jari Mäen ranchille johtavan tien nimi ei sentään virallisesti ole Lännentie, ainakaan vielä. Ilmajoen kunnanhallitus on tähän mennessä hylännyt kaikki Mäen tekemät ehdotukset nimimuutoksesta.
 

||

Kommentit

Ihan aito ja asiallinen kertomus !

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.

Fakta

Jari Mäki Oy

  • perustettu vuonna 1989
  • liikevaihto lähes 2 miljoonaa euroa
  • maahantuo ja myy amerikkalaisten autojen ja mopoautojen varusteita ja varaosia
  • myyntivalikoimiin kuuluvat lisäksi kantri- ja western-tyyliset vaatteet ja asusteet sekä amerikkalaishenkiset lahjatavarat ja lelut.
  • vuokraa myös erikoisautoja, kuten limusiineja ja vanhoja amerikkalaisia poliisiautoja, ja tarjoaa korjaamopalveluita.

Jutun kuvat

Jari Mäessä yhdistyvät pohjalainen sisu ja amerikkalainen yritteliäisyys.