Partasuiden puolustaja

– En ikinä toivu siitä, kun leikkaan parran kokonaan pois. Tulee tosi alaston olo, Jaakko Leimio sanoo.
03.12.2015 - 15:52 Teksti ja kuvat: Petri Huhtinen

Jaakko Leimio on tamperelainen parrankasvattaja, jonka tarkoituksena on kasvattaa ja ikuistaa 33 erilaista partatyyliä. Projektillaan hän haluaa ennen kaikkea viihdyttää itseään, mutta myös vaikuttaa ihmisten asenteisiin.

Kauppakeskuksen aukiolla katse harhailee väkijoukossa. Onko tämä varmasti oikea paikka? Hetken päästä epätietoisuus hälvenee, kun katse kiinnittyy tuuheaan punaiseen partaan.

Jaakko Leimiolla on ollut 17-vuotiaasta asti aina jonkinlainen parta. Idea parrankasvatusprojektiin tuli, kun hän sai kaveriltaan 30-vuotislahjaksi taulukon, joka sisälsi erilaisia partatyylejä. Kaikki lähti hetken mielijohteesta.

– Mietin, pitäisikö kokeilla kaikki taulukon tyylit. Teen yleensäkin yhtäkkisiä päätöksiä, ja tämä on yksi niistä. Tätä olen nyt kolme vuotta touhunnut.

Leimion mukaan kestää vielä toiset kolme vuotta ennen kuin kaikki tyylit on käyty läpi. Jotkut partamallit vaativat yli puolen vuoden kasvatuksen. Turhautumista projekti ei kuitenkaan aiheuta. Päinvastoin.

– Parasta tässä on se, että itse viihdyttää itseään. Se tuottaa iloa päiviin. Nauran tälle projektille koko ajan.

Aluksi Leimio vain taltioi erilaisia partatyylejä valokuviin. Project Parta -Facebook-sivu tuli kuvioihin myöhemmin julkaisualustana.

Palaute on ollut positiivista.

– Suurin osa, kenelle kuvia näytän, innostuu suuresti. En ole saanut yhtään negatiivista palautetta.

Parrakkuus aiheuttaa ennakkoluuloja

Vaikka palaute itse projektista onkin ollut positiivista, vastaan on tullut myös ennakkoasenteita.

– Kun hymyilee vastaantulijoille, saattaa tulla nyrpeitäkin katseita. Kyllä sen huomaa, että se herättää vähän ennakkoluuloja, jos parta on pitkä ja epäsiisti.

Ennakkoluuloja Leimio on kohdannut myös asuntonäytössä sekä ruokakaupassa.

– Pitkän parran kanssa huomasin, että vartijat rupesivat kaupassa seuraamaan. Kun olin kassalla, he menivät kahdestaan oven eteen seisomaan ja katsoivat, maksanko ostokseni. Yritän tällä jutulla viestiä myös sitä, että ei parta pahoille kasva, vaikka varmaan kasvaakin, Leimio nauraa.

Kuvilla ennakkoasenteita vastaan

Projektin valmistumisen jälkeen Leimio aikoo järjestää kuvistaan näyttelyn. Itsensä ja muiden hauskuuttamisen lisäksi hän on miettinyt näyttelylle myös syvällisempää viestiä. Tarkoitus on ottaa kantaa parran aiheuttamiin ennakkoluuloihin ja ihmisten ulkonäköön liittyviin asenteisiin. Hän haluaa saada ihmiset näkemään, kuinka paljon parta muuttaa ihmistä ulkoisesti ja kuinka paljon ulkonäkö voi valehdella.

– Siellä alla on kuitenkin aina ihminen riippumatta siitä, minkälainen parta on. Sillä, miltä ihminen näyttää, ei ole mitään merkitystä.

||

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.