Perusnuori ui politiikkaan

Hatusta on muodostunut Tiina Palovuoren tunnusmerkki.
03.12.2015 - 16:36 Teksti ja kuvat: Anni Härkönen

Tiina Palovuori ei vaadi rajoja kiinni tai jaa netissä MV-lehden uutisia. Silti hän kokee perussuomalaiset omaksi puolueekseen.

Tiina Palovuori, 20, ei kavahda haasteita.

– Olin ehtinyt olla puolueen jäsen vain 2 kuukautta, kun asetuin ehdolle eduskuntavaaleihin, Palovuori nauraa.

Uuden Suomen bloginsa ansiosta Palovuorta kosiskeltiin ehdokkaaksi myös muutos 2011- ja piraattipuolueen listoille. Kun kutsu perussuomalaisilta tuli, Palovuori päätti vastata myöntävästi.

Vaikka ensikertalaisen äänisaalis ei riittänyt kansanedustajan pestiin, ehdokkuus opetti paljon.

– Eduskuntaehdokkuus oli kuin uimakoulu, jossa minut heitettiin järveen ja sanottiin, että pärjää siellä. Nyt kun on vähitellen oppinut uimaan, tuntuu kivalta, että pääsi suoraan tositoimiin.

Sisältöä populismin ehdoilla

Perussuomalaisten valikoituminen Palovuoren puolueeksi ei ollut sattumaa. Omat ajatukset rikoslain tiukennuksista ja pienyrittäjien tukemisesta täsmäsivät puolueen linjauksien kanssa. Viimeistään puolueen EU-kriittisyys sai hänet kallistumaan perussuomalaisten suuntaan.

Hän innostuu kertoessaan muutoksesta, jonka puolue on tuonut koko maan tapaan tehdä politiikkaa.

– Yläkoulun yhteiskuntaopin tunneilla meille näytettiin tylsänoloisia videoita eduskunnan kyselytunneilta. Siellä istui lähinnä 50-vuotiaita miehiä. Nyt politiikkaan on noussut paljon nuoria kasvoja, ja keskustelussa uskalletaan käyttää kovaakin retoriikkaa.

Niin kauan kun sisältö ei kärsi retoriikasta, Palovuori on ylpeä populisti. Populistisuus on kirjattu myös perussuomalaisten nuorten periaateohjelmaan. Palovuoren mukaan populistisuus merkitsee sitä, että puolue pysyttelee kaukana elitismistä.

– Kun me kerran tehdään tätä ihmisiä varten, niin miksi ei tehtäisi ihmisten ehdoilla?

Ikä ei ole este

Palovuori ei näe nuorta ikäänsä esteenä sille, että hänet otettaisiin vakavasti.

– On hienoa, kun pystyy tuomaan puolueessa esille osaamista, jota muilla ei ole. Internetin ja some-markkinoinnin kaltaisissa asioissa nuoruuteni on vain hyödyksi.

Palovuori haluaa muuttaa nuorten pelokkaita asenteita politiikkaa kohtaan.

– Moni nuori ajattelee, että politiikassa pitää osata rakenteet, istua kokoukset ja tuntea oikeat ihmiset. Ei se ole sitä enää nykyään! Politiikkaan voi lähteä sillä ajatuksella, että minusta tulee luettu bloggaaja tai järjestöaktiivi.

Kaikessa Palovuori ei halua ottaa mallia vanhemmilta puoluetovereilta. Rajojen sulkemisen sijaan hän vaatii tiukennettua rajavalvontaa. MV-lehden uutisia lukiessaan hän suhtautuu lähteisiin kriittisesti eikä jaa lehden artikkeleita internetissä.

Teekkarihenkeä yli puoluerajojen

Palovuori opiskelee kolmatta vuotta biotekniikkaa Tampereen teknillisessä yliopistossa. Vielä fuksivuonna hän suoritti 80 opintopistettä ja suunnitteli valmistuvansa diplomi-insinööriksi neljässä vuodessa.

Kampanjointi ja järjestösihteerin työ perussuomalaisissa nuorissa ovat hidastaneet opintoja, mutta Palovuori vakuuttaa aikovansa suorittaa tutkinnon loppuun asti.

Yliopistolla politiikka on pannassa.

– Silloin kun vedetään haalarit päälle, niin ei olla kokkareita tai demareita, vaan ollaan teekkareita. Se on virkistävää.

||

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.

Fakta

Tiina Palovuori

  • tamperelainen opiskelija ja poliitikko
  • Pirkanmaan perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja
  • perussuomalaisten nuorten toinen varapuheenjohtaja vuonna 2016
  • työskentelee perussuomalaisten nuorten järjestösihteerinä
  • pitää blogia osoitteessa http://tiinapalovuori.puheenvuoro.uusisuomi.fi

Jutun kuvat

Hatusta on muodostunut Tiina Palovuoren tunnusmerkki.