Pitamies on erimies

Doron Karavanin mukaan asiakkaat eivät halua palata kebab-pizzerioiden pakastefalafeleihin Fafa’sissa käytyään.
16.12.2014 - 00:26 Tuukka Tuomasjukka, kuva: Usva Torkki

Falafelin Suomeen tuonut Fafa’s laajentaa Helsingistä suoraan ulkomaille. Ravintoloitsija Doron Karavani tuli alalle ilman kokemusta ja koulutusta ja väittää rakkauden ruokaa kohtaan riittävän.

Ravintoloitsija Doron Karavani nojaa syvälle tuoliinsa toimistossa, josta voi aistia kiireen. Ilmoitustaululla on sekaisin kymmeniä lappuja. Kaaokselle on syynsä: haastatteluhetkellä ovat aukeamassa uudet Fafa’s-ravintolat Töölöön ja Tanskaan. Falafelia ja muita Lähi-idän pikaruoka-annoksia tarjoavalla ketjulla on ennestään kolme ravintolaa Helsingissä.

Kiireen hallinta ei kuitenkaan tule tyhjästä. 17-vuotiaana koulun keskeyttänyt israelilainen on saanut opit yrittäjyyteen vanhoista liiketoimistaan.

– Yrittämistä ei voi oppia menemällä kauppakouluun, ainoastaan epäonnistumalla, Karavani sanoo muistellessaan vanhoja yrityksiään.

Ruokakuljetuksen konkurssista varainhoidon markkinointiin

Israelista kotoisin oleva Karavani, 37, muutti Suomeen vuonna 2002. Vaimonsa perässä maahan tulleella miehellä oli kaksi vaihtoehtoa: lähteä opiskelemaan ammatti ja kieli, tai ryhtyä yrittäjäksi. Ensimmäinen olisi ollut pitkä prosessi, eikä Karavani viihdy koulussa. Hän haluaa tehdä asiat omalla tavallaan ja oppia tekemällä. Karavani lähti yritysmaailmaan.

Karavani kokeili alussa useita erilaisia liikeideoita, kuten musiikkiterapiaa yrityksille ja kynttilöiden maahantuontia. Kannattamattomien kokeiluiden jälkeen syntyi Gastronautti: yritys, joka kuljetti ruokaa eri ravintoloista. Firma sai paljon mediahuomiota, ja sillä oli parhaimmillaan 15 työntekijää ja hyvä liikevaihto.

Yrityksen pohja ei kuitenkaan ollut tarpeeksi vahva. Karavanilla ei ollut kokemusta ison yrityksen pyörittämisestä eikä liioin taloudellista puskuria velkaantumisen varalle. Vuonna 2007 Gastronautti meni konkurssiin. Tämän jälkeen Karavani työskenteli omaisuudenhoitoyrityksen markkinoinnissa, koska hän ei voinut konkurssin vuoksi perustaa uutta yritystä viiteen vuoteen.

– Olen hyvä rakentamaan asioita ja etsimään uusia ideoita ja markkinoinnin tapoja, mies kertoo alanvaihdoksesta.

– Kaikki tuntevat Fafa’sinkin, vaikka emme laittaneet sen mainostamiseen lainkaan rahaa.

Kikherneitä liottamalla syntyy oikeaa falafelia

Falafel-ravintolasta kasvoikin nopeasti ilmiö ja ketju. Ensimmäinen ravintola avattiin Helsingin Punavuoreen joulukuussa 2011, ja Helsingin Sanomat ylisti ravintolan suosioon seuraavana keväänä. Seuraavat ravintolat avattiin Sörnäisiin ja Kamppiin vuosina 2012 ja 2013.

– Helsinki on pieni kaupunki. Jos tekee jotain kiinnostavaa, tieto siitä leviää laajalle nopeasti, Karavani kiteyttää.

Idea Fafa’siin tuli Karavanin halusta tehdä parempaa falafelia. Tuolloin israelilaisia kikhernepyöryköitä sai lähinnä kebab-ravintoloissa, joissa lautasille laitettiin mikrossa lämmitettyjä pakasteita.

– Se on väärin. Halusin näyttää, kuinka falafelia tulisi tehdä oikein, aina kikherneiden liottamisesta alkaen, hän sanoo.

Konkurssista oppineena Karavani keräsi pankki-, markkinointi- ja ravintola-alalla toimivia ystäviä ympärilleen idean rahoittajiksi ja liikekumppaneiksi.

Karavanilla ei ole ravintola-alan taustaa tai koulutusta. Hän sanoo taustakseen rakkauden ruokaa kohtaan ja painottaa oikeita raaka-aineita ja niiden yhdistelmiä. Karavani väittääkin, että tämä on tarpeeksi: koulutus ei ole välttämättömyys, hyvä idea riittää.

– Tietysti siitä olisi ollut apua, mutta katso, missä olemme nyt, vailla mitään koulutusta.

Intohimoinen ravintoloitsija – hyvä työilmapiiri

Karismaattinen Karavani iskee sujuvasti juttua ja haastaa kuulijaa. Cateringin pihalla tupakoiva israelilainen keittiöpäällikkö kuvaa Karavania parhaaksi työnantajaksi ulkomaalaisille ja kehuu työskentelyilmapiiriä. Muut kuvaavat häntä villiksi ja intohimoiseksi. Spontaanius voi näkyä esimerkiksi siten, että Karavani voi yhtenä hetkenä olla keittiössä tekemässä falafelia, mutta seuraavana hetkenä hän soittaa siellä kitaraa.

– Hänessä on vähän juutalaista. Hän on hyvä venyttämään penniä ja tekemään asioista taloudellisesti kannattavia, Karavanin kollega, ravintoloitsija Richard McCormick kertoo.

Fafa’s on laajentunut nopeasti. Firmassa on 3 toimintavuoden jälkeen 17 eri kansalaisuutta ja 62 henkilöä, ja kansainvälistyessä suunta tulee olemaan sama. Ulkomaille laajentaminen ei jää Kööpenhaminaan, vaan innostunut Karavani maalailee puheissaan uusia ravintoloita niin Amsterdamiin kuin Tukholmaan. Toppuuttelun jälkeen hän vakuuttaa, että kotimaassakin suunnitelmissa on ainakin Turku ja Tampere.

Kansainvälistymishuumasta huolimatta yritys ei aio unohtaa suomalaista taustaansa.

– Seuraava annoksemme tulee luultavasti olemaan pyttipannu-pita, Karavani sanoo.
 

||

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.