Riimittelyn rajat

Räppäävä Rauhatäti haluaa olla avoin ja rohkea roolimalli.
28.04.2015 - 20:44 Teksti ja kuva: Sofia Kuisma

Rauhatätinä nimeä niittänyt Hanna Yli-Tepsa on muutakin kuin räppäävä yhteiskuntakriitikko. Hän on myös tanssinopettaja ja äiti. Eri maailmoihin kuuluvat omat roolimallinsa, joita hän ei halua sekoittaa.

– Esikuvana oleminen on tavallaan helppoa, sillä lopulta asiaa ei tule paljoa ajateltua. Se riittää, kun on oma itsensä, sanoo Hanna Yli-Tepsa.

Rauhatätinä tunnettu Yli-Tepsa on tanssinopettaja, jolle musiikki ja tanssi ovat kulkeneet aina käsi kädessä. Tanssin pariin hän päätyi perinteisesti vanhempien laittaessa 7-vuotiaan tytön Sodankylän tanssikouluun. Lukioajan lähestyessä klassisesta pianonsoitosta ja tanssista piti kuitenkin valita toinen. Tanssi oli niin syvälle juurtunut, että Yli-Tepsa päätti lähteä Tampereen balettiopistoon laajentamaan opintojaan. Viidet harjoitukset viikossa johtivat Turun taideakatemiaan. Suunta selkiytyi opintojen aikana.

– Tanssi merkitsee minulle työtä, Yli-Tepsa naurahtaa, mutta vakavoituu.

Yli-Tepsa ei ole koskaan kokenut olevansa tanssija tai koreografi. Sen sijaan opettamistyö veti mukaansa heti alusta lähtien. Tanssin ilon jakaminen lapsille ja nuorille tuntui omalta jutulta. Elämyksellisyyden ja kokemuksellisuuden lisäksi tanssinopettajana pääsee myös näkemään, miten syrjäytymisvaarassa oleva lapsi tai nuori ryhmäytyy tanssitunnilla. Tanssimisessa rohkeus korostuu, ja Yli-Tepsa haluaa kannustaa nuoria itseilmaisuun ja oman maailman korostamiseen.

Rumaa mutta rohkaisevaa

Räppäämisestä Yli-Tepsa kiinnostui vasta vuonna 2007, vaikka olikin aiemmin harrastanut musiikkia ja soittanut bändeissä. Kiinnostuksen sytytti Suomeen rantautunut murreräppi.

– Muutamat räppiporukat riimittelivät oman seutunsa murteella. Olin jo aiemmin käyttänyt omissa laulumateriaaleissa murrettani ja murreräppi kolahti. Halusin itsekin kokeilla, Yli-Tepsa muistelee.

Räpissä houkuttelee kielellä ja rytmeillä leikkiminen. Rap-lyriikkoihin saa mahtumaan enemmän tekstiä kuin laulun sanoihin. Lisäksi törkeän, ruman ja epäsovinnaisenkin kielen käyttäminen kiehtoo Yli-Tepsaa musiikinteossa. Räppäri innostuu puhumaan lavarunoudesta, joka mahdollistaa rajojen rikkomisen. Musiikkiinsa Yli-Tepsa poimii asioita, joista vaietaan.

– Jos biisi ei synny omasta kokemuksesta, haetaan ideoita muualta.

Yli-Tepsa kiinnostui esimerkiksi thaivaimoista ja heidän työstään seksityöntekijöinä. Kiinnostus vei niin pitkälle, että hän päätyi vetämään seksityöntekijöille räppityöpajaa. Aiheesta syntyi lopulta kappale, joka tulee hänen seuraavalle levylleen.

Räppäämisessä tärkeää on myös se, mitä kuulija voi siitä saada. Yli-Tepsa haluaa toimia roolimallina ja rohkaisuna sekä nuorille tytöille ja naisille että kaikille niille, jotka haluavat saada äänensä kuuluviin.

– Oletetaan, että naisräppärinä olo tekee minusta feministin. En kuitenkaan koe olevani feministi, vaikka minulta usein kysytäänkin asiasta.

Vaakakupissa vastuu

Uraansa räppärinä Yli-Tepsa ei halua tuoda tanssinopettajan työssä esille. Rooli on hyvin vastuullinen, sillä opettaja huolehtii tanssin lisäksi myös lasten ja nuorten kehityksestä. Rajojen rikkominen ja kapinallisuus eivät kuulu vastuullisen aikuisen työnkuvaan. Rauhatäti ja tanssinopettaja ovat eri henkilö. Etenkin lasten kanssa hän haluaa pitää roolit erillään.

– Rauhatäti on yhteiskunnallisesti kantaaottava. Vaikka en mikään kiroilija olekaan, käyttämäni kielikuvat ja sarkasmi eivät sovi lasten korville.

Yli-Tepsan mielestä hyvältä roolimallilta vaaditaan uskoa siihen, mitä itse tekee. Sanojensa ja tekojensa takana pitää pystyä seisomaan, jos sanomaansa haluaa julistaa eteenpäin. Suurin haaste onkin omassa linjassaan pysyminen.

– Pyrin kuitenkin olemaan oma itseni myös musiikkimaailmassa. Tai ehkä ne ovat jotain oman itseni muita puolia, Yli-Tepsa pohtii.

Yli-Tepsa on roolimalli niin perheenäidille kuin syrjäytyneelle nuorelle naiselle. Äidin rooli on kuitenkin täysin erilainen. Musiikkiympyrät eivät näy kotona, vaikka lapset joutuvatkin toisinaan olemaan mukana keikoilla.

– Äitinä on äiti, ja silloin yritän saada perheen yhteisen palapelin palaset pysymään paikoillaan. Lapset ovat kuitenkin aina etusijalla.

||

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.