Rock, rauha ja suihkulähteet – Ninni Luhtasaaren luovuus pursuaa musiikissa ja kuvataiteessa

Ninni Luhtasaari tekee musiikkia kotonaan Tampereella.
14.02.2017 - 14:40 Merja Häikiö, kuvat:Uwa Iduozee

Kuvataiteilija ja muusikko Ninni Luhtasaari on alle 30-vuotiaana ennättänyt tehdä seitsemän albumia. Hän on osallistunut 17 yhteisnäyttelyyn ja pystyttänyt kuusi yksityisnäyttelyä ympäri Suomen. Vaaleanpunaisesta inspiroituva rokkari haluaa tehdä asiat loppuun asti.

Musiikki iski Ninni Luhtasaareen nuorena. 11-vuotiaana hän sai isältään akustisen kitaran. Isä opetti hänelle soittamista, mutta silloin soittaminen ei täysin napannut. Isän opetusmetodit eivät myöskään auttaneet innostumisessa. Yläasteella Luhtasaari aloitti basson soittamisen. Aluksi hän kävi bassotunneilla mutta soittotunnit jäivät, koska eihän rocktähden tarvitse varsinaisesti osata soittaa. Ja rocktähdeksi Ninni tähtäsi.

Ensimmäisen tyttöbändin Luhtasaari perusti 19-vuotiaana ystävien kanssa. Yhtyeen nimeksi tuli Pintandwefall. Tällä hetkellä hän soittaa kolmessa eri kokoonpanossa Pintandwefallissa, Maria ja Marsialaisissa ja Ristossa. Tämän lisäksi hänellä on oma sooloprojekti nimeltä Ninni Forever Band. Kovin kauaksi tavoite rocktähteydestä ei ainakaan ole jäänyt.

Rakkaus musiikkiin pitää otteessaan, mutta aikaa riittää myös toiselle intohimolle. Nykytaide avasi silmät uudelle ilmaisulle, kuvataiteelle.

Suihkulähteittäin värejä ja virtsaa

– Nykytaiteen vapaus oli juuri sitä mitä olin etsinyt, Luhtasaari kertoo.

Luhtasaari on valmistunut kuvataiteilijaksi Tampereen ammattikorkeakoulusta. Hän käyttää taiteessaan monipuolisesti eri materiaaleja ja tekniikoita. Materiaalina on ollut hiuksia, tekstiiliä ja keramiikkaa. Eri tekniikoiden käyttö ei kuitenkaan ole itsetarkoitus. Ensin on idea, minkä jälkeen hän rupeaa pohtimaan mikä olisi paras tekniikka sen toteutukseen.

Tietyt tekniikat toistuvat Luhtasaaren töissä. Hän on useasti työstänyt keraamisia suihkulähdeveistoksia, kuten eri värejä syökseviä suihkulähteitä, ja veistoksia mitkä erittävät ihmisten nesteitä.

Suihkulähteissä käytetty vesi ja pumput eivät ole aina toimineet saumattomasti yhteen.

– Keraamisten veistosten kohdalla olen tietoisesti pysynyt samassa tekniikassa, jotta kehittyisin siinä. Välillä tuntuu että olisi hyvä lyöttäytyä yhteen insinöörin kanssa, jotta saisi tekniikan toimimaan täysin haluamallaan tavalla.

Luhtasaaren musiikissa ja taiteessa saa olla rosoisuutta. Hän ei pyri töissään täydellisyyden kuvastamiseen.

– Koen että teokset ovat pieniä keskustelunavauksia, tarjoamatta niihin sen enempää vastauksia. Haluan hieman sohaista ja jäädä seuraamaan vierestä, mitä sitten tapahtuu.


Rokkarin jalat pysyvät tiukasti maassa ja paistinpannu kädessä.


Jalat pysyvät maassa ja ajatukset pilvissä


Luhtasaari on valmis laittamaan itsensä alttiiksi, eikä teosten henkilökohtaisuus pelota häntä. Joulukuussa 2011 Luhtasaari aloitti taiteellisen projektin, missä hän kuvasi vuoden ajan kaiken mitä söi ja joi. Kuvat hän keräsi nettisivulle tarkkojen päivämäärien ja aikojen kera. Teoksessa katsoja pääsee tarkkailemaan Luhtasaaren päivittäistä ruokavaliota.

Luhtasaari uskoo, että jos on rehellinen tekemässään taiteessa, niin sitä tehokkaammin se välittää tunteita myös katsojalle. Vaikka teokset ovat henkilökohtaisia hän ei koe, että ne altistaisivat liikaa toisten katseille.

– Useimmiten ihmiset peilaavat näkemäänsä oman elämän kautta, jolloin tulkinta ei suoranaisesti kohdistu itse taiteilijaan.


Luhtasaaren ylös kirjoitettua tajunnanvirtaa.

Musiikin ja taiteen tekeminen on pysynyt tähän päivään asti omaehtoisena. Mukana ei ole ulkopuolisia tahoja, jotka olisivat sijoittaneet tekemisiin paljon rahaa, mikä antaa enemmän liikkumavaraa. Luhtasaari kertoo, että omaehtoisessa tekemissä jalat pysyvät maassa ja on vastuussa ainoastaan itselleen.

– Jos asiat olisivat toisin, vaarana olisi että rupeaisi toteuttamaan jonkun muun odotuksia.

Itsenäisen tekemisen varjopuolena on raha ja etenkin sen puute. Luhtasaaren mukaan vie paljon aikaa ja energiaa, kun ei ole varaa vuokrata esimerkiksi yhteistä pakettiautoa kiertueelle. Autoja lainataan mistä milloinkin, jotta saadaan soittimet perille.

Kokemuksen perusteella Luhtasaari tietää, että ei ole olemassa mahdottomia asioita. Ongelmat ovat ratkaistavissa. Tulevaisuudenhaaveet ovat hänellä konkreettisia ja toteuttamiskelpoisia. Luhtasaari haluaa tehdä taidetta ja jatkaa keikkailua.

– Sairaan iso seinävaate ja julkinen suihkulähde ovat asioita, mitä haluan vielä tehdä.  

||

Fakta

Ninni Luhtasaari, kuvataiteilija ja muusikko

Ajankohtaista:

  • Pintandwefallin viides albumi Red and Blue Baby julkaistiin 27.1.2017.
  • Kynsien kasvattamisen plussat ja miinukset -näyttely ravintola 931:ssa helmikuun ajan.
  • Maria ja Marsialaisten keikka pe 17.2. ravintola O´Connel´s:ssa osana Valoa Festivaalin ohjelmistoa.

Jutun kuvat

Ninni Luhtasaari tekee musiikkia kotonaan Tampereella.
Rokkarin jalat pysyvät tiukasti maassa ja paistinpannu kädessä.
Luhtasaaren ylös kirjoitettua tajunnanvirtaa.