Sään tietäjä haluaa hassutella

Pekka Poudalle tarjoutuu mahdollisuus mennä lähetykseen sateenvarjon kanssa vain harvoin.
29.11.2016 - 15:39 Anni Härkönen, kuva: Onni Ojala

Maailmalla säätä myydään seksillä, mutta Suomessa yleisöön puree asiallisuus. Silti Pekka Pouta tahtoo ajoittain povata Suomeen seksihellettä tai rajuilmaa koira kainalossa.

Käy vessassa ensin, ettei tule housuun.
 
Näin meteorologi Pekka Poutaa neuvottiin ennen hänen ensimmäistä tv-säälähetystään. Jännityksestä kangistunut nuorukainen yritti psyykata itseään sillä, ettei lähetystä kukaan kuitenkaan katsoisi. Toisin kävi.
 
– Kun nousin lähetyksen jälkeen junaan, ensimmäinen vastaantulija totesi, että no, eihän se niin kauheaa ollut.
 
Poudan ei pitänyt jäädä sääennustajaksi. Hän muutti Savonlinnasta Helsinkiin opiskellakseen teoreettista fysiikkaa Helsingin yliopistossa. Pääaine vaihtui meteorologiaan, koska alalla oli tarjolla paljon kesätöitä.
 
Lopulta ura sään parissa imaisi miehen mukaansa. Gradukin jäi tekemättä.

Läsnä joka mediassa

MTV-kanavan iltavuoro kestää kahdesta puoli yhteentoista. Poudalla on ruutuaikaa viisi minuuttia kahdessa eri uutislähetyksessä. Silti meteorologi ei ehdi lorvia toimituksessa. Televisiossa näkyvät säälähetykset ovat vain murto-osa tv-meteorologin työpäivästä.
 
– Jos sää on muuttumassa paljon, on työpäivä uuvuttava. Joskus tapahtuu yhden päivän aikana enemmän kuin kuukaudessa. 
 
Sääennusteiden omaksumisen ja lähetyksen karttojen mallintamisen lisäksi Pouta päivittää säätiedot MTV3:n nettisivuille ja valmistelee uutisankkureiden sääjuonnot.
 
Sosiaalinen media on nykyään osa meteorologin työtä. Sään on oltava siellä, missä ihmisetkin.
 
– Meteorologin pitää olla läsnä kaikissa medioissa. Työn ohessa päivitän Instagramia, Facebookia ja Twitteriä.
 
Pouta puolustaa televisiosäätä. Se on hänen mukaansa paras tapa saada säätieto nopeasti. Hän myöntää itsekin käyttävänsä älypuhelinten sääsovelluksia, mutta perinteinen lähetys on silti hänen suosikkinsa.
 
–  Mobiilisovelluksessa meteorologi pystyy piiloutumaan anonymiteetin taakse. Televisiometeorologi vastaa antamastaan säätiedosta omalla nimellään ja kasvoillaan, joten vastuu oikean ja tarkan tiedon levittämisestä on suurempi.

Televisiossa on tilaa hupsuttelulle

Maailmalla säätä ennustetaan vahvassa meikissä ja pienissä vaatteissa. Miksi Suomen sääennustajakentän tunnetuimpia nimiä ovat keski-ikäiset miehet – Pekka Pouta, Petri Takala ja Visa Salojärvi
 
– Mitä etelämmäksi Euroopassa mennään, sitä yksitoikkoisempaa sää on. Jos ei ole mitään kerrottavaa itse säästä, pitää jollakin muulla tavalla ladata lähetys täyteen. Seksihän on yksi keino, Pouta toteaa.
 
Eikö Suomessakin säätä ennusteta seksillä, kun televisiossa povataan seksihellettä?
 
– Se on ihan käypä termi. Se on tarpeeksi myyvä ja populistinen ja vie viestin perille. 
 
Vaikka Pouta kuvailee Pohjoismaiden säätiedotusperinnettä muuta Eurooppaa asiallisemmaksi, ei hän ota ammattiaan haudanvakavasti. Vuosien varrella mies on nähty kujeilemassa puhuvana päänä kollega Visa Salojärven lähetyksessä, ennustamassa koiranilmaa hurtta kainalossa ja heittämässä uutisankkuria lumipallolla Game of Thrones -sarjan teemaisesti viikinkiasuun sonnustautuneena.
 
Poudan mukaan hupsuttelu on Huomenta Suomen peruja. Kujeilun tarkoituksena oli piristää työkavereiden ja katsojien aikaisia aamuja. Hauskoilla säälähetyksillä on toinenkin merkitys.
 
– Usein lähetys on niin täynnä asiaa, että ihmiset tipahtavat kyydistä jo ensimmäisten karttojen aikana. Hassuttelut enemmän auttavat viestin perillemenoa kuin haittaavat sitä.

Naamari syntyy helposti

Neljännesvuosisata televisiossa on tehnyt selväksi sen, että Pouta tunnistetaan ympäri Suomen. Uran ensimmäiset viisi vuotta julkisuus rassasi, enää ei juurikaan.
 
– Nykyään julkisuuden huomaa vasta, kun se häviää. Kun matkustan ulkomaille, kukaan ei tunnistakaan.
 
Vuosien varrella myös television merkitys kansalaisille on vähentynyt. Ruututyötä ei pidetä enää niin mystisenä ammattina kuin Poudan uran alkuaikoina, jolloin televisiokanavia oli vain kolme.
 
Säämies myöntää naamioituvansa ajoittain.
 
– Minulla on Pekka Pouta -naamari: hörökorvat ja silmälasit. Se on sellainen yhdistelmä, joka tunnistetaan. Kun jätän silmälasit pois ja käytän hattua, joka peittää korvat, muutun huomaamattomaksi.

Ei vain heviä

Moni tuntee Poudan innokkaana hevimiehenä, joka on vakinaama metallimusiikkikonserttien riehuntaringeissä. Valokuva meteorologista festarihulinoissa on paisunut jopa internet-ilmiöksi.
 
Hevi oli Poudalle alkujaan herätysmusiikkia. Huomenta Suomen aamuvuoroissa nopeatempoiset, raskaat soinnut pitivät sykkeen korkealla ja mielen virkeänä. Myöhemmin metallista tuli liikuntamusiikkia, jonka tahdissa Pouta juoksi maratoneja.
 
Mies kuitenkin väittää, että median maalailema kuva vannoutuneesta hevimeteorologista on väärä.
 
– Olen kaikkiruokaisempi kuin media antaa ymmärtää. Kuuntelen klassistakin. Ainoa, mitä en kestä, ovat suomalaiset valittavat miesjollottajat, jotka laulavat itsesäälibiisejä.
 
Klassisen musiikin lisäksi Pouta harrastaa muutakin korkeakulttuuria. Hän tunnustautuu aktiiviseksi museokävijäksi.
 
– Kiasmaa olen suositellut muutamille hevikavereille. Se on paras paikka parannella krapulaa: siellä on A-oikeudet ja taidetta, joka sopii mielentilaan.
||

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.

Fakta

Pekka Pouta 

  • 48-vuotias meteorologi. Ennustanut säätä MTV-kanavalla 25 vuotta.
  • Opiskeli teoreettista fysiikkaa ja meteorologiaa Helsingin yliopistossa.
  • Kotoisin Savonlinnasta, asuu nykyään Helsingissä.
  • Perheeseen kuuluvat avovaimo Mari Sarolahti ja Sini-koira. 

Jutun kuvat

Pekka Poudalle tarjoutuu mahdollisuus mennä lähetykseen sateenvarjon kanssa vain harvoin.