Suhteita Kiinaan uutisten välityksellä

07.11.2011 - 15:39 Helmiina Suhonen, kuva: Moona Klemola

Liettualainen toimittaja Ruta Klimasauskaite uutisoi Kiinasta päivittäin. Tampereella toimiva FutuVision Media tuottaa Kiina-aiheisia ohjelmia ja uutisia useilla eri kielillä lähetettäväksi ympäri maailmaa.

Kiinalainen maailma aukeni Ruta Klimasauskaitelle kaksi vuotta sitten, kun hän pääsi osa-aikaiseksi radiotoimittajaksi FutuVision Mediaan. Vaikka Klimasauskaitella ei ollut kokemusta toimittajan töistä, hän oli innokas oppimaan taidot käytännössä. Nyt hän tekee Liettuaan radio-ohjelmia sekä kirjoittaa ja kääntää uutisia englanniksi ja liettuaksi.

FutuVisionin toimituksen työntekijöistä suurin osa on ulkomaalaisia. Uutisia ja ohjelmia tehdään muun muassa viroksi, ruotsiksi, norjaksi, islanniksi ja hollanniksi. Monet työntekijät ovat Suomeen opiskelemaan tulleita nuoria aikuisia. Myös Klimasauskaite muutti alun perin Suomeen kauppatieteen maisteriopintojen vuoksi. 

Kiina pitää kokea itse

Klimasauskaitella ei ollut mitään erityistä suhdetta Kiinaan ennen FutuVisionia. Nykyisessä työssä kiinalaisen kulttuurin ja kielen tuntemus on välttämätöntä. Välillä yhtiössä järjestetään teemaluentoja, ja kiinalaiset työtoverit auttavat kielen opettelussa. Lisäksi yhtiö vie toimittajat pariksi viikoksi Kiinaan, jossa he tutustuvat paikalliseen kulttuuriin ja ihmisiin.

– Kiina täytyy kokea itse. On aivan eri asia uutisoida maasta, jossa on vieraillut kuin että uutisoi maasta ilman mitään omaa kokemusta. Tuomitsemisen sijasta oppii ymmärtämään kulttuuria sen omista lähtökohdista, eikä tarkastele asioita vain länsimaisin silmin. 

Kiinalle PR:ää ja Liettualle investointeja

Läheiset suhteet Kiinaan herättävät kysymyksen uutisoinnin todellisesta luonteesta. Klimasauskaite myöntää, että työ on sekä journalismia että PR:ää. Hänen tehtävänsä on rakentaa kulttuurista yhteisymmärrystä Kiinan ja länsimaiden välille.

– Me murramme stereotypioita ja teemme juttuja jokapäiväisestä elämästä Kiinassa. Se on tietysti PR:ää Kiinalle. Saamme kirjoittaa mitä haluamme 99 prosentissa tapauksista. 

Klimasauskaiten mielestä journalismin itsenäisyys ei vaarannu, vaikka Kiinan valtio rahoittaa mediayhtiötä, joka tuottaa uutisia Kiinasta.

– Journalismin vapauden voi käsittää monella tapaa. Jokaisella valtiolla on mahdollisuus tehdä samalla lailla. Negatiivinen julkisuus Kiinan kohdalla voi johtua siitä, että länsimaiset ihmiset ovat harmissaan Kiinan yhä vahvistuvasta asemasta Euroopassa.

Kiinan voimistuva asema maailmalla on syy myös siihen, miksi liettualaiset tarvitsevat Klimasauskaiten toimittamia uutisia ja tietoa Kiinasta. Kiinalaiset liikemiehet etsivät sijoituskohteita Euroopasta, mikä on suuri mahdollisuus Baltian maille. Klimasauskaiten mukaan Liettuassa tarvitaan kiinalaisia investointeja, mutta yhteistyö edellyttää tietoa kiinalaisesta kulttuurista. Tätä tietoa liettualainen toimittaja tarjoaa joka-aamuisessa radio-ohjelmassaan.
 

||

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.

Fakta

FutuVision Media

  • Osa FutuVision Group -konsernia, joka mediatoiminnan lisäksi tekee muun muassa yrityskonsultointia ja matkajärjestelyjä Kiinaan.
  • Pääkonttori sijaitsee Tampereella. Myös Pariisissa ja Pekingissä on toimistot.
  • Radio86 on FutuVision Median brändi, jonka kautta ohjelmia tehdään.
  • Radio- ja verkkosisältöä tuotetaan 13 eri kielellä yli 10 maahan.
  • Radio86 tekee Kiina-aiheisia ohjelmia internetiin ja ostaa suomalaisilta ja ulkomaisilta radiokanavilta ohjelma-aikaa.
  • Rahoitus tulee Kiinan yleisradiolta.
  • Suomessa ohjelmia lähettää klassisen musiikin kanava Rondo FM.

Jutun kuvat

Suhteita Kiinaan uutisten välityksellä