Suomen viisain ei pelkää informaatioyhteiskuntaa

Tietokilpailija Tero Kallioleivo pitää yleissivistystä yllä lukemalla vanhoja tietokilpailukysymyksiä ja seuraamalla mediaa.
04.10.2016 - 16:05 Aliisa Ristmeri, kuva: Leevi Vähälä

Tero Kalliolevo on Pohjoismaiden menestynein tietokilpailija. Vaikka lajin ideana on päntätä ulkoa, tietoja soveltava yhteiskunta ei tutisuta polvia.  

 

Tamperelainen tietokilpailija Tero Kalliolevo, 39, katseli 1990-luvulla Suomen tietoviisas -televisiosarjaa ja päätti tietävänsä joskus yhtä paljon kuin ohjelman visailijat. Nyt palkintokaappia koristavat lukuisat mestaruudet kansainvälisistä tietokilpailuistaViimeisimmän Suomen-mestaruuden Kalliolevo voitti syyskuussa. 

 

– Tieto lisää tuskaa, sillä nykyään voidaan kysyä mitä tahansa, Kalliolevo sanoo 

 

Internetin vaikutukset tietokilpailuharrastukseen ovat suurimmaksi osaksi mieluisia lajin erityisosaajalle. Informaatioyhteiskunnan kehitys on perusta kansainväliselle tietokilpailutoiminnalleKoska Suomen piirit ovat pienet, Kalliolevo pitää yhteyttä eurooppalaisiin tietokilpailijoihin. Ilman internetiä nämä ystävyyssuhteet olisivat mahdottomia.  

 

Googlen ja Wikipedian myötä tietokilpailijat eivät enää saa yöllisiä puheluita kavereilta, jotka riitelevät baarissa tietokilpailukysymyksistä. Nyt kaverit voivat tarkistaa tiedot helposti älypuhelimella. 

 

Kalliolevon mukaan kukaan ei voi tietää kaikkea, mutta kilpailutoiminnassa hienointa on, jos saa auttaa omaa joukkuetta voittamaan. Yhteistyö ja kokemus ovat harrastuksessa tärkeimpiä.  

 

Kalliolevo on huomannut viihteellisyyden myös televisiossa, sillä tietokilpailusarjat ovat vaihtuneet realityohjelmiin. Tietämyksestä mitellään nykyään pubivisoissa. Vaikka yleissivistyksestä ei tehdä samalla tavalla viihdettä kuin aikaisemmin, se on Kalliolevon mielestä tärkeää.  

Informaatioyhteiskunta ei pelota Kalliolevoa. Tämänhetkisessä yhteiskunnassa on tärkeämpää osata soveltaa tietoa kuin päntätä sitä ulkoa.  

 

– Järkevä yleissivistys on suotavaa, kun joutuu tilanteeseen, jossa ei voi tarkistaa tietoa. On noloa jäädä kiinni sivistymättömyydestä.  

 

Lue näköislehdestä 8/2016, mitä mieltä mediakulttuurin professori on yleissivistyksestä muuttuvassa informaatioyhteiskunnassa.

||

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.