Tämä mies klikkaa otsikon puolestasi

Lauri Skönillä on monta rautaa tulessa. Hän lukee uutisetkin klikkiotsikon takaa ihmisten puolesta.
19.02.2016 - 16:17 Miisa Rotola-Pukkila, kuva: Taavi Tihka

Lauri Skön lukee uutiset ihmisten puolesta. Klikinsäästäjä-sivustolla hän kertoo otsikon takaa paljastuvan asian ytimen. Näin lukijan ei tarvitse tukea mainostuloja himoitsevaa klikkimonsteria.

Viime kesänä kouvolalainen Lauri Skön, 25, sai tarpeekseen klikkijournalismista. Hänen kaverinsa linkitti otsikon, josta uutisen ydin ei käynyt selväksi.

– Tästä syntyi ahaa-elämys. Tajusin, että kaverini olisi voinut saatetekstissä kertoa, mistä jutussa tarkalleen ottaen oli kysymys.

Viisi minuuttia myöhemmin syntyi Klikinsäästäjä-sivusto.

Some-ekspertti ja mobiilisovelluksen kehittäjä

Tässä on tehokas ase poikkeuksellista epidemiaa vastaan – jo 19 kuollut Suomessa.

Skön tarkistaa otsikkohirviöllä varustetun uutisen ja kertoo vastauksen arvoitukseen Klikinsäästäjän Facebook-sivulla.

– Pese kädet.

Facebookissa Skönin ideasta on innostunut lähes 100 000 huonoon journalismiin kyllästynyttä peukuttajaa. Muutama viikko sitten Klikinsäästäjän porukka pokkasi Vuoden someilmiö -palkinnon Some Awardseissa. Myös valtamedia on ottanut humoristisen sivuston hyvin vastaan. Viime syksynä Iltalehti sanoutui irti klikkijournalismista Klikinsäästäjän ansiosta. Rakentavaa keskustelua on käyty niin MTV:n kuin Ylenkin kanssa.

– Uskon, että Facebook-yhteisömme sanoma voi vaikuttaa valtamedian otsikointiin. Näen Klikinsäästäjän ehdottomasti valtamedian sparraajana, en vastavoimana.

Tällä hetkellä Skön suunnittelee Klikinsäästäjälle mobiilisovellusta, joka kannustaa hyvään otsikointiin ja tarjoaa käyttäjälleen klikkiotsikottoman uutisvirran.

– Aikomuksenamme on jatkaa toimintaamme siten, että klikkiotsikoinnin rinnalle syntyy aitoja vaihtoehtoja.

Poliittinen kannanottaja ja innovaattori

Skönillä on monta rautaa tulessa. Sosiaalisen median taitamisen lisäksi hän tekee täysipäiväisesti töitä politiikan parissa. Nuori mies valittiin juuri kokoomusnuorten poliittiseksi suunnittelijaksi. Kiinnostus valtiollisiin asioihin lähti nousuun vuosina 2012–2015 Skönin kirjoittaessa Asiasta politiikkaan -blogia. Suosituimpia tekstejä on luettu satojatuhansia kertoja, eräs niistä on mainittu jopa Ylen tv-uutisissa.

– Blogin pitäminen lähti ihan puhtaasti siitä, että tykkään kirjoittaa. Halusin ottaa kantaa erilaisiin asioihin. Bloggaaminen on sittemmin jäänyt, koska kaikkeen ei yksinkertaisesti ole aikaa.

Vapaa-aikanaan hän tekee hyvää suomalaisten perheiden ja naisten parhaaksi. Elämälle-hanke on sivuprojekti, jossa Skön on ollut mukana ideoimassa ja toteuttamassa sosiaalisen median kampanjoita. Kyseessä on täysin uudenlainen hyväntekeväisyyshanke, jonka kansalaislahjoituksista 100 prosenttia menee suoraan kohteeseen.

– Innostuin projektista, koska siinä yhdistyy startup-henkisyys ja hyvän tekeminen.

Skön jaksaa painaa aamusta iltaan. Klikinsäästäjä innostuu yhteiskunnallisesta toiminnasta, haluaa vaikuttaa epäkohtiin ja tylsistyy helposti.

– Elämäni on kiireistä, mutta se ei haittaa, kun saa tehdä sellaisia asioita, joista oikeasti pitää.

Lauri Skön

• Ylläpitää Klikinsäästäjä-sivustoa Facebookissa yhdessä kolmen kouluaikaisen kaverinsa Markus Havin, Tom Himasen ja Deniz Kayan kanssa.
  • Opiskelee uskonnon, yhteiskuntaopin ja filosofian opettajaksi Helsingin yliopistossa.
  • Toimii kokoomusnuorten poliittisena suunnittelijana.