Toimittaja ei anna vihamyllyn jauhaa

Toimittaja Jessikka Aron nimi on mainittu yli 2 000 kertaa kyseenalaisissa yhteyksissä Mitä vittua -sivustolla.
11.10.2016 - 15:39 Aliisa Ristmeri, kuvat: Petri Huhtinen

Toimittaja Jessikka Aro alkoi tutkia Venäjä-trolleja, minkä jälkeen trollit alkoivat tutkia häntä. Tapaus sai valtavat mittasuhteet, ja nyt tekeillä on kirja.

Ukrainasta tulleessa puhelinsoitossa kuului pelkkää ampumista. Jo usean vuoden ajan Yleisradion toimittaja Jessikka Aron sähköposti on täyttynyt venäjänkielisistä trolliviesteistä. Kaikista häiritsevin isku oli tekstiviesti, jossa tuntematon lähettäjä väitti olevansa Aron edesmennyt isä.

– Se viesti vei jalat alta. Iskuissa ei ole mitään häpyä tai moraalia.

Viime vuonna Aro kirjoitti Yle Kioskin verkkosivuille juttusarjan Venäjä-trolleista Suomessa. Juttusarja kertoi trollien levittävän verkossa propagandaviestejä, joiden tehtävänä on vaientaa ja harhauttaa suomalaisia, manipuloida verkon kansalaiskeskustelua sekä levittää massiivista disinformaatiota.

Aro joutui mustamaalauskampanjan kohteeksi. Hänestä levitettiin kansainvälisesti disinformaatiota, ja häntä häiriköitiin. Tietoja hänen yksityiselämästään tongittiin sekä julkaistiin laittomasti.

Aro ei lopettanut trollien tutkimista, päinvastoin.

– Minuun kohdistetun hyökkäyksen myötä tajusin, että tutkin tärkeää aihetta. Minut yritettiin vaientaa, enkä todellakaan aio vaieta.

Nyt Aro on palkattomalla vapaalla, sillä hän kirjoittaa kirjaa.

Aron mielestä Venäjän disinformaatio ja propaganda pitäisi määritellä Euroopan unionissa kansainväliseksi turvallisuusuhaksi, kuten esimerkiksi Isisin propaganda on määritelty.

– Nyt olemme tunnistaneet trollit. Emme tiedä, mitä seuraavaksi tulee ja mitä emme vielä ole tunnistaneet.

Aron mukaan Venäjän disinformaatiota ja vaikutusvaltaa yritetään ulottaa erilaisiin äärijärjestöihin, esimerkiksi uusnatseihin. Aron mielestä myös Britannian ero Euroopan unionista perustui osittain disinformaatioon. Aroa huolestuttaa, mitä kaikkea trollaaminen aiheuttaa Suomessa, jos propaganda vaikuttaa jopa vaalituloksiin.

Vaikka Aron mukaan sananvapaus Suomessa on esimerkillistä, tulisi yhteiskunnassa vellovaan vihapuheen aaltoon puuttua nopeasti, ja se pitäisi ottaa vakavasti. Meemitrollaamisen ja somepuheen suhteen ei ole vielä oikeuskäytäntöjä. Ne pitäisi Aron mukaan saada nopeasti aikaan.

– Disinformaation suurin ongelma on se, että jotkut uskovat siihen.

Aro kiinnostui Venäjästä jo lapsena, kun hänen isoäitinsä kertoi tarinoita Karjalan evakkoudesta. Aro alkoi opiskella lukiossa venäjää ja lähti yliopiston kautta toimittajaksi Karjalan Sanomiin Petroskoihin.

Aro inspiroitui venäläisistä hakkereista ja toimittajista, jotka olivat tutkineet kansainvälistä trollaamista. Aro koki venäläisten propagandalaitosten uhkaavan sananvapautta. Hän alkoi tutkia asiaa.

Aro tutkii ilmiötä, ei yksittäisiä trolleja. On olemassa sekä anonyymeja että hyökkääviä trolleja, joita ohjataan ylhäältä päin. Ne tukevat Aron mukaan Venäjän valtiota.

– Trollaamiseen liittyy Venäjällä tiedustelupalvelut, jotka ovat aktiivisia maan rajojen ulkopuolella. Tutkin kirjaa varten, kuinka paljon ulkomailla tehdään likaisia temppuja, kuten soluttautumista. Ihmisiä palkataan ja manipuloidaan mukaan toimintaan.

Aron tutkimusten perusteella propaganda vaikuttaa sananvapauteen. Hyökkäyksen kohteeksi joutuneet kertoivat Arolle, että trollauksen jälkeen heitä pelotti jatkaa kommentoimista verkossa. Osa trollatuksi tulleista lähti kokonaan sosiaalisesta mediasta. Trollien tarkoituksena on pelotella hyvin argumentoivat ihmiset pois keskustelupalstoilta.

– Trolli-ilmiön nerokkuus ja kauheus on siinä, kuinka trollitehtaiden työntekijät esiintyvät sosiaalisessa mediassa esimerkiksi tavallisina venäläisinä kotirouvina.

On olemassa erilaisia käyttäjätilejä, joissa propagandistit esiintyvät asiantuntijoina tai tutkijoina, mutta käyttäjistä ei löydy asiallista henkilöhistoriaa sosiaalisesta mediasta. Nämä käyttäjät alkavat usein trollata heistä tietoja hakevaa. Aro kouluttaa ja opastaa sekä suomalaisia että ulkomaisia toimittajia trollauskäytännöistä.

Aro kunnioittaa venäläisiä tutkivia toimittajia, jotka tekevät henkensä uhalla töitä.

– Suomessa vellovaan oksettavaan vihapuhemyllyyn pitää puuttua, tai Venäjältä tutut toimintatavat rantautuvat Suomeen.

Jessikka Aro on Hyvinkäällä syntynyt 36-vuotias toimittaja.

Aro on työskennellyt aikaisemmin muun muassa Helsingin Sanomien ulkomaantoimittajana, tiedottajana, Karjalan Sanomissa Petroskoissa ja Journalistiliitossa.

Aro voitti Venäjän trollit Suomessa –juttusarjallaan Bonnierin Vuoden juttu –palkinnon.

Aro kirjoittaa Venäjä-trolleista kirjaa ja on palkattomalla vapaalla Yleisradiolta.