Urheilutoimittajien rakkikoira ei pelkää räksyttää

Solmu Salminen ei kirjoita saadakseen kavereita kiekkoilijoista. Salminen katselee pelejä Hakametsässä kriittisellä silmällä.
31.01.2017 - 16:17 Kirsi Teiskonlahti, kuva: Petri Huhtinen

Urheilun tarjoamat tarinat ja tunteet vetivät Solmu Salmisen kirjoittamaan urheilusta. Salmisen oma kirjoitustyyli poikkeaa valtavirrasta, mutta sen tien valitseminen ei ole ollut tietoinen päätös.

Solmu Salminen astelee Hakametsän jäähalliin tottunein askelin. Täältä kaikki alkoi vuonna 2013, kun Salminen aloitti jääkiekkotoimittajan työt Jatkoajassa. Vuotta myöhemmin tie vei Aamulehden urheilutoimitukseen ja sieltä nykyiseen työpaikkaan Iltalehteen.

Salminen kirjoittaa urheilusta kärkkäästi, mihin ei ole totuttu Suomessa. Hän haluaa kirjoittaa sellaista tekstiä, jota itse on aina halunnut lukea. Tyyli on saanut lukijat välillä raivon partaalle.

Muita urheilutoimittajia Salminen ei halua kritisoida, mutta hän toivoisi näiltä nykyistä kriittisempää otetta.

– Suorasukainen kirjoittaminen on pippuri ja suola, joita ilman pihvi ei maistu hyvälle. Urheilujournalismin perisynti on se, että käydään peleissä ja fanitetaan. Se ei ole missään nimessä toimittajan homma.

Urheilujournalismin alalla olisi Salmisen mielestä tilaa useammalle erilaiselle tekijälle.

– Kaikki tekevät samaa kamaa urheilujournalismissa. Kirjoitetaan peleistä ja kysellään pelkkiä kivoja juttuja pelaajilta. Talous- ja tausta-aiheita juostaan karkuun.

Salmisen mielestä esimerkiksi Bluesin konkurssi ja Ilveksen taloussotkut ovat osittain toimittajien kivan kirjoittelun syytä. Hänen mukaansa suomalaiset urheilutoimittajat voisivat ottaa mallia Keski-Euroopan tai Ison-Britannian urheilujournalismista. Siellä asiat sanotaan suoraan ja annetaan kunnolla painetta seuroille, jotka eivät menesty odotusten mukaan. Salminen kokee, ettei Suomessa painosteta kriisiseuroja tarpeeksi tekemään asioita paremmin.

– Rähinäjournalismi on moraalisesti kyseenalaista, koska puhutaan ihmisten työpaikoista ja elämäntyöstä. Mutta jos sen tekee isomman, yhteisen hyvän eteen, minun mielestäni se on perusteltua.

Nuorallakävelyä kritiikin kanssa

Yksi innoittaja Salmiselle on ollut jääkiekkovaikuttaja Petteri Sihvonen, jonka tekstit ärsyttivät Salmista itseään nuorempana.

– Sihvosella on koko ajan joku pointti ja teksteissä on jotain karnevalisoivaa. Totesin, että tuo äijähän on aika nero.

Tärkeintä Salmiselle on, ettei hän kirjoita artikkeleita muita miellyttääkseen.

– Haluan olla lahjomaton ja kirjoittaa toimittajana maailmasta niin kuin itse sen näen enkä lähteä itsesensuuriin. Kärkevästi kirjoittaessa pitää miettiä, missä menee raja siinä, että alkaa kirjoittaa tahallaan suututtaakseen ihmisiä.

Salminen myöntää, ettei ole pysynyt aina rajan oikealla puolella. Hän korostaa, ettei ihmisten suututtaminen saa olla itseisarvo.

– Jälkikäteen mietittynä olen varmasti mennyt sen rajan yli pari kertaa. Hyvin usein jutun julkaisun jälkeen tulee mietittyä, että pitikö taas noin kovaa kirjoittaa. Pari päivää jälkikäteen huomaa, että tuo juttu oli paikallaan.

Kova kirjoitustyyli ei ole aina ollut urheilijoidenkaan mieleen. Esimerkiksi jääkiekkoilijoilta on tullut pientä jäynää. Kysymys siitä, onko haastattelujen saaminen ollut vaikeaa, saa Salmisen naurahtamaan.

– Tällä hetkellä on mielestäni oikein mukavat välit sekä Ilveksen että Tapparan joukkueisiin, kuuluu poliittinen vastaus.

Vaikka kärkkäys on tuonut välillä mutkia matkaan, Salminen ei silti halua missään nimessä muuttaa kirjoitustyyliään.

– Mieluummin mietin, kirjoitanko liian kriittisesti ja tuliko vain ärsytettyä ihmisiä kuin että miettisin, kirjoitinko liian pehmeästi.

Lukijoiden vinoilu kuuluu asiaan

Salminen on saanut raakaakin palautetta kirjoitustyylinsä takia. Välillä kuittailua on tullut kuukausien jälkeen kirjoituksen julkaisemisesta. Salminen kokee, että se kuuluu asiaan.

– Jengi elää tunteella, ja palautetta heitellään vähän puolin ja toisin. Jos kirjoittaa suorasukaisesti, palautetta pitää osata odottaa. Mielestäni olisi huono asia, jos palautetta ei tulisi.

Salminen ymmärtää, että urheilua seuraavien kynnys antaa palautetta on matala. Hän kokee onnistuneensa saadessaan palautetta. Silloin kannattaja kokee Salmisen ihmiseksi, jolle voi purkaa pahaa oloaan.

– Kyllä sen ymmärtää, että tosikannattajalle joukkue ja kannattajayhteisö ovat vapaa-ajan ykkösasioita. Ne vertautuvat perheeseen. Jos lehdessä lukee isoilla kirjaimilla, että sen joukkueen peli on täyttä kuraa, kyllä sen kokee henkilökohtaisesti.

Kommentit

Ja jos olisit oikea toimittaja, vaikka urheilukin, et työskentelisi Iltalehdessä.
Tutki peliä, se antaa avaimen parempaan jääkiekkojournalismiin.

Vielä kun ymmärtäisit itse lajista, jääkiekosta, edes auttavasti jotain.

Solmu Salminen

•  26-vuotias urheilutoimittaja Tampereelta.
  •  Opiskellut Tampereen yliopistossa suomen kieltä.
  •  Työskentelee urheilutoimittajana Iltalehdessä.
  •  Herättää keskustelua Twitterissä nimimerkillä @SolmuSalminen.