Uskoa voi monella tapaa

Susan Ketonen on järjestänyt shamanistisia rumpupiirejä kymmenen vuoden ajan.
11.02.2015 - 11:09 Terhi Romo, kuva: Anni Reenpää

Sisäministeri Päivi Räsäsen (kd.) möläytykset ja kirkon edustajien ristiriitaiset kommentit saman sukupuolen välisestä avioliitosta ovat aiheuttaneet tuhoa luterilaiselle kirkolle. Kirkko on viime vuosina joutunut kriisin partaalle joukkoeroamisien takia. Yhä useampi puntaroi suhdettaan kirkkoon. 

Kirkolle on olemassa monia vaihtoehtoja. Suomessa on tällä hetkellä 12 rekisteröityä uuspakanallista yhteisöä. Kirkon tutkimuskeskuksen tutkimuskoordinaattorin Jussi Sohlbergin mukaan uuspakanuus on vakiinnuttanut asemansa.   

– Viime vuosikymmenten aikana uusia yhteisöjä on syntynyt lisää. Tämä on esimerkki uskontojen moninaistumisesta. Uuspakanoiden määrät ovat kuitenkin pieniä. Suomessa on arviolta 600–1 000 uuspakanaa, Sohlberg kommentoi. 
 
Luonnonuskova Susan Ketonen ei määrittele itseään ainoastaan yhden uskonnon perusteella, eli hän on eklektinen luonnonuskova. Ketosen mukaan useissa uskonnoissa ollaan pohjimmillaan samoilla lähteillä.  
 
– Buddhalaisuudessa ja shamanismissa on paljon samankaltaisuutta. Kummassakin suhtaudutaan asioihin niin kuin ne ovat. Keskeistä on puhdistaa oma sielu ja löytää oma sisäinen viisautensa ennemmin kuin muuttaa ympäröivää maailmaa, Ketonen pohtii. 
 
Mitä kaikkea Susan Ketosen alttarilta löytyy? Lue lisää Utaimesta 5/2015.   
||

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.