Vaalioraakkeli ui politiikkaan jo lapsena

Ylen vaali-iltojen vakiokasvo Sami Borg nauttii ajastaan täysipäiväisenä tutkijana.
10.03.2017 - 14:02 Teksti ja kuva: Kati Aaltonen

Sami Borg selvittää suomalaisten äänestyskäyttäytymistä kuntavaaleissa. Kokenut tamperelainen politiikan tutkija nauraa usein eikä ota stressiä työstään.

Pulssi kiihtyy, katse tuijottaa tiukasti tietokoneen ruutua. Olo on jännittynyt mutta luottavainen.

− Ennakkoäänten tulos tulee tässä, uutisankkuri Matti Rönkä ilmoittaa viimein.

Valtio-opin dosentti Sami Borg on valmiina kommentoimaan. Ylen vaalilähetysten konkari osaa poimia kansaa kiinnostavat tulokset valtavan tietomäärän joukosta. Televisioesiintyminen vaatii tarkan taustatyön. Suorassa lähetyksessä ei ole aikaa tarkistella lähteitä.

− Kaikkein jännittävin tilanne on ollut vuoden 2011 eduskuntavaaleissa. Olihan se historiallisen suuri vaalivoitto perussuomalaisille, Borg muistelee.

Vaalitutkimus kiehtoo edelleen

31-vuotiaana tohtoriksi väitellyt Borg on toisen polven politiikan tutkija. Isä Olavi Borg on valtio-opin professori ja toimi pitkään Liberaalisessa Kansanpuolueessa. Borg muistelee jakaneensa vaalimainoksia lapsena yhdessä veljensä kanssa.

− Olin isän mukana puoluekokouksissa jo vaahtosammuttimen kokoisena.

Suurin vaikutus oli kuitenkin professoreilla Pertti Pesosella ja Risto Sänkiaholla, jotka tekivät vuoden 1991 eduskuntavaaleista laajan tutkimuksen. Borg pestattiin mukaan tutkimusaineistojen käsittelijäksi, mutta hän päätyi yhdeksi teoksen kirjoittajaksi. Väitöskirjan aihe muuttui, kun hän sai Suomen Akatemialta tutkimusassistentin viran.

Tällä hetkellä Borg toimii projektitutkijana Tampereen yliopistossa. Työn alla on Kuntavaalit 2017 -tutkimus, jossa selvitetään valtakunnallisten ja paikallisten teemojen merkitystä äänestyspäätöksiin.

− Suomessa on tehty hämmästyttävän vähän kuntavaaleja koskevaa perinteistä vaalitutkimusta.

Borgin työhön kuuluu väitöskirjan tekijöiden ohjausta ja opetusta. Kevään aikana hän on päässyt luennoimaan ja juontamaan vaalipaneelia Kuntavaalit 2017 -kurssilla. Vaalit järjestetään 9. huhtikuuta.

− Äänestämisen ei pitäisi olla pakkopullaa. Mielestäni jokaisen kannattaa sen verran osallistua, että yrittää löytää omia arvoja ajavia ehdokkaita.

Vapaa-ajalla ei työasioita mietitä

Aamuvirkuksi tunnustautuva Borg pyrkii lähtemään töistä hyvissä ajoin kotiin. Vaalien lähestyessä haastattelupyyntöjä satelee, mutta kaikkeen ei tarvitse suostua. Aivotyötä tekevä ihminen tarvitsee myös lepoa.

Ruuhkavuosina lapsikatraan hoitaminen ja rintamamiestalon remontointi olivat hyvää vastapainoa työlle. Nykyään Borg pelaa salibandya, käy kuntosalilla ja kävelee yhdessä vaimonsa Anne-Mari Borgin kanssa.

− Stressaamalla ei työt etene. Pitää ajatella, että tehdään parhaamme ja huomenna jatketaan, Borg sanoo ja naurahtaa.

Sami Borg

• Syntynyt 1965 Helsingissä.
  • Asuu Tampereella.
  • Naimisissa, viisi lasta.
  • Yhteiskuntatieteiden tohtori 1996, Tampereen yliopisto.
  • Valtio-opin dosentti 1998, Tampereen yliopisto.
  • Yhteiskuntatieteellisen tietoarkiston johtaja 1999–2016.