Vakaa opettajan työ vaihtui yrittäjän epävarmuuteen

Ajatus vintage-liikkeestä syntyi, kun Leena Aalto löysi paljon pelastettavia tavaroita, joita ei tarvitsisi itse.
02.12.2016 - 19:12 Teksti ja kuva: Alina Mäkynen

Leena Aalto pyörittää kuvankaunista vintage-liikettä Tampereella. Haaveet liikkeen perustamisesta kypsyivät pitkään Aallon mielessä, kunnes Vintage Garden perustettiin.

Leena Aallon vintage-liikkeessä on idyllinen tunnelma. Katosta roikkuu korutelineitä, ja ilmassa leijailee lempeä vanhan tavaran tuoksu. Rakkaus kierrätyskulttuuriin ja ekologisuuteen lähti liikkeelle Aallon lapsuudesta.

– Kuljin pienenä isän kanssa huutokaupoissa. Isän esimerkistä olen oppinut vanhojen tavaroiden hyödyntämisen taidon.

Oman yrityksen perustaminen ei ollut Aallolle itsestäänselvyys. Kahden opettajan tytär lähti lukion jälkeen opiskelemaan kasvatustieteitä ja teki jonkin aikaa itsekin opettajan töitä. Ryhmät vaihtuivat tiuhaan, ja kokemattoman opettajan piti tehdä kaikki aina alusta. Mukavan työn raskas puoli alkoi painaa vaakakupissa entistä enemmän, ja ajatukset oman liikkeen perustamisesta heräsivät eloon.

– Samaan aikaan paras lapsuudenystäväni valmistui floristiksi. Yhdessä hänen kanssaan saimme rohkeuden lähteä yrittämiseen. Ajoitus ja palaset loksahtivat kohdilleen.

Yksityisyrittäjä ilman yksinäisyyttä

Vuotta myöhemmin Aallon ystävä jäi yrityksestä sivuun ja Aalto jatkoi Vintage Gardenin puikoissa yksin. Pian rinnalle löytyi design-liike Super Mukava, jonka kanssa Aalto aloitti yhteistyön. Samoilta ajoilta on peräisin muotoilijoiden yhdistys Design on Tampere (DOT), jonka perustajajäseniin Aalto kuuluu.

Aalto kuvailee yhdistyksestä löytynyttä yrittäjäporukkaa tärkeäksi tukiverkostoksi.

– DOTissa toimimme yhdessä, mikä on erilaista verrattuna siihen, että omassa liikkeessäni teen päätöksiä yksin. Ympärilläni on paljon ihmisiä, joilta voi kysyä vinkkiä ja joille voi vuodattaa tuskiaan.

– En tykkää puhua verkostoitumisesta, mutta hyvien tyyppien tunteminen auttaa. On mukavaa, kun on kivoja kavereita, jotka pitävät toistensa puolia.

Uusi alku tänä syksynä

Samalla kun Aalto käynnisteli yhteistyötään design-liikkeen kanssa, hän alkoi odottaa lasta. Tyttären syntymän jälkeen liikkeen pyörittäminen alkoi kuitenkin tuntua hankalalta. Lopulta Aalto päätti jäädä kotiin pienen vauvan kanssa.

Nyt kolmen vuoden tauon jälkeen Aalto on pystyttänyt Tammelaan uuden kivijalkaliikkeen, jossa yrittäminen on lähtenyt hiljalleen liikkeelle. Haaveena on saada toimeentulo omasta yrityksestä myös tulevaisuudessa.

– Tavoitteeni on se, että saan tulla aamulla töihin, avata kaupan, tavata mukavia ihmisiä ja mennä illalla takaisin perheeni luo. En tavoittele lisää myymälöitä tai rikastumista, vaan hyvää arkea. Toisaalta opettajankoulutus on ollut turvaverkko, josta olen saanut betonia jalkojen alle.

Toistaiseksi Aallolla on kuitenkin voimakas veto vintage-yrittäjyyteen. Monta juttua on vielä tekemättä ja kokeilematta.

Entä, jos jonain päivänä ideat ja innostus loppuvat?

– Silloin voin todeta, että kaikki kortit ovat pöydällä. Mutta vielä ne eivät ole, Aalto hymyilee.

Leena Aalto

• Tamperelainen Vintage Garden -nimisen liikkeen omistaja. Liike on perustettu vuonna 2009.
  • Perheeseen kuuluu mies ja 3-vuotias tytär.
  • Opiskeli kasvatustieteiden maisteriksi ja elämänkatsomustiedon opettajaksi Tampereen yliopistossa.
  • Työskenteli luokanopettajana ja opettajaopiskelijoiden ohjaajana Hämeenlinnan normaalikoulussa.