Videopelit soivat tamperelaisin sävelin

Säveltäjä Tapani Siirtolan kotistudiosta musiikki matkaa maailmalle. Siirtolan taidot kelpaavat Hollywood-mainoksiinkin.
10.02.2015 - 14:57 Matti Riitakorpi, kuvat: Sara Reijonen

Nuori säveltäjä Tapani Siirtola on kansainvälisen tason luova yrittäjä. Pelialan nosteesta huolimatta muusikko on kuin kuka tahansa yksityisyrittäjä.

Tapani Siirtola on mahdollisesti yksi kaikkien aikojen kuunnelluimmista suomalaisista säveltäjistä. Hänen musiikkiaan ovat kuulleet miljoonat ihmiset ympäri maailman. Harva heistä on kuullut itse Siirtolasta. 32-vuotiaan miehen sävellykset lähtevät maailmalle hänen kotistudiostaan.
 
Siirtola on niin kutsuttu luova yrittäjä. Hänellä on toiminimi, ja hän säveltää musiikkia peleihin ja elokuviin. Työ- ja elinkeinoministeriö kutsuisi Siirtolan työtä aineettomaksi arvonluonniksi. Se jos mikä on nyt kovassa huudossa. Luova ala on esimerkiksi biotalouden ohella yksi niistä taikatempuista, joita on julkisuudessa arvailtu kansantalouden pelastajiksi.
 
Suomessa on muutama iso pelialan yritys, joiden saavutukset tunnetaan joka kodissa. Siirtolalta saa kuitenkin arkisemman kuvan luovasta yrittäjyydestä. Kukaan ei tunnista häntä kadulla, mutta hänen musiikillaan on markkinoitu koko maailmalle Hollywood-elokuvia ja suuren budjetin konsolipelejä.
 
Nyt Siirtola istuu miltei päivittäin kotistudionsa koskettimien ääressä tekemässä uusia kappaleita. Kotimaisten indie-elokuvien lisäksi hän on tehnyt musiikkia esimerkiksi klassisiin Alien- ja Predator-elokuvahirviöihin perustuviin peleihin ja lukuisiin trailereihin.
 
Trailerit ovat yleensä elokuvien ja pelien ensisijainen markkinoinnin väline. Siirtolan sävelet ovat rytmittäneet muun muassa Bruce Willisin liikkeitä uusimman Die Hardin mainonnassa sekä soineet Steven Spielbergin Lincolnin trailerissa.

Myyvää musiikkia

Seinäjoelta kotoisin oleva säveltäjä opiskeli musiikin ammattilaiseksi Pirkanmaan ammattikorkeakoulussa Virroilla. Kouluaikana Siirtola päätyi muun muassa säveltämään musiikkia Star Wreck -elokuvaprojektiin, jonka tekijät tunnetaan nykyisin Iron Sky -tieteiskomediasta. Siirtola verkostoitui opiskelijana myös mobiilipelialan tekijöiden kanssa.
 
– Koulussa sanottiin heti, että ette te tule mitään töitä saamaan, ja että yritys on perustettava. Perustimme ensimmäisen jo opiskeluaikana, Siirtola muistelee.
 
Tuttujen kautta Siirtola pääsi mukaan kotimaisiin peliprojekteihin säveltäjäksi. Trailerimusiikkia hän on päässyt tekemään aloitettuaan yhteistyön amerikkalaisen yrityksen kanssa, joka välittää palkkiota vastaan musiikkia tuotantoyhtiöihin. 
 
Siirtolan yleisö on elokuva- ja pelimainosten ansiosta suuri. Esimerkiksi The Rockin tähdittämän Herculeksen traileria on katsottu Youtubessa yli 5 miljoonaa kertaa. Konsolipelien puolella Siirtolan musiikki on soinut kaikkien aikojen myydyimpien pelisarjojen joukkoon kuuluvien Assassin’s Creed -pelien trailereissa.
 
Ala kasvoi kansainväliseltä liikevaihdoltaan elokuvateollisuutta suuremmaksi jo ennen nykyisen mobiilipelivillityksen alkua. Nyt pelit ovat tuplasti elokuvia suurempi viihteen muoto.

Onnistumisilla työtarjouksia

– Taloudellisesti säveltäminen on vähän epävarmaa. Hommia alkaa saada, kun teokset puhuvat puolestaan. Tarpeeksi hyvää musiikkia tekemällä jää muidenkin tekijöiden mieleen, ja yhteydenottoja alkaa tulla, Siirtola sanoo.
 
Kansainvälisistä liiketoimista huolimatta Siirtolan ei tarvitse poistua kotikaupungistaan. Yhteydenpito asiakkaisiin tapahtuu netin välityksellä.
 
Välillä Siirtola tekee musiikkia varastoon, josta sitä voidaan käyttää tarvittaessa. Ajoittain hän saa kuitenkin hyvin tarkan tehtävänannon, joskus jopa videotiedoston, jonka tahtiin hän musiikin tekee.
 
– Peleihin säveltäminen on vapaampaa. Koska en voi tietää mitä pelaaja tekee, voin vain arvailla pelimaailmaan sopivia tunnelmia.
 
Juuri nyt Siirtolan koneella on auki keskeneräinen projekti. Työn alla on salainen traileri, johon on haluttu mahtipontista ja itämaistyylistä musiikkia. Tuotos kuulostaa monikymmenpäisen orkesterin soitolta, vaikka se on tehty kokonaan Siirtolan työhuoneessa.
 
Kun deadline painaa päälle, yrittäjän arki on työntäyteistä. Projekteja valmistellessaan Siirtola saattaa istua aamulla työpöytänsä ääreen ja lopettaa yömyöhään.
 
– Yrittäjyys sopii minulle. Voisin olla palkkatöissä jossain pelifirmassa vuoden, mutta sitten haluaisin varmaan jo omilleni.
||

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.