Ylen uskollinen sekatyöläinen viihtyy Tampereella

Jylhästä olemuksestaan huolimatta Timo Järvi saa paljon iloisia tervehdyksiä Mediapoliksen käytävillä.
15.11.2016 - 16:36 Anni Keski-Heikkilä, kuva: Tiina Hautamäki

30 vuotta Yleisradiossa työskennellyt Timo Järvi ei haikaile pois Mediapoliksen kotipesästään.

 
Timo Järven uran alkutaival tuntuu nykyajan opiskelijasta uskomattomalta. Hän ehti opiskella Tampereen yliopistossa tiedotusoppia vain kolme vuotta, kun televisiotyön opettaja jo bongasi hänet Yleisradioon kesätöihin. Tämän vaivattoman töihin pääsemisen jälkeen Järvi on ollut töissä vain ja ainoastaan Ylellä. Ensi vuonna tulee täyteen 30 vuotta Yleisradion täysipäiväisessä palveluksessa.
 
– Olen vitsaillut, että en varmaan edes pääsisi muualle töihin, Järvi sanoo.
 
Vaikka ura Ylellä on pitkä, Järvi on vaihtanut työtehtäviä noin kolmen vuoden välein. Hän kertoo työskennelleensä toimittajana, ohjaajana, tuottajana, toimituksen päällikkönä, kanavan tilaajana ja kanavan päällikkönä niin draama-, ajankohtais-, asia-, uutis- kuin radiotoimituksessakin. 
 
– Se ei kuitenkaan tarkoita, että olisin aina kyllästynyt hommiini. On kiinnostavaa katsoa, mitä uusien ovien takaa aukeaa, Järvi sanoo. 
 

Tampereen talkoohenki saa jäämään

 
Kolme vuotta sitten kanavien johto ja ohjelmasijoittelu siirrettiin kokonaan Pasilaan. Näitä töitä Tampereella tehnyt Järvi ei halunnut muuttaa Helsinkiin, vaan jäi Mediapolikseen Yle Asian vastaavaksi tuottajaksi. Yle Asiasta on tullut Järvelle kuin kotipesä, johon hän palaa aina takaisin.
 
 – Tampere on ollut minulle sopivan kokoinen yksikkö. Täällä hommat hoituvat, ja vuosien aikana olen oppinut tuntemaan kaikki ihmiset. 
 
Lähes koko talon eri työtehtävissä kiertänyt Järvi on tullut myös itse tunnetuksi. 
 
– Hyvän talkoohengen ja yhteisöllisyyden vuoksi Tampereella varmaan tehdäänkin esimerkiksi Nenäpäivää, Järvi kertoo.
 
Hän on aikaisempina vuosina suunnitellut ja tilannut Nenäpäivää, joka järjestetään sattumalta juuri haastattelupäivänä. 

 

Lähiötä tehdään yleisön kanssa

 

Erilaiset projektit ovat olleet Järven alaa vuosien varrella. Hän vastasi muun muassa Lupa välittää -kampanjasta, joka innosti nuoria järjestämään tapahtumia vanhuksille. Ensi vuonna Yle juhlistaa 100-vuotiasta Suomea ohjelmakokonaisuuksilla, joiden kokonaiskoordinoinnista Järvi vastaa. Lisäksi hän on ollut tilaajana esimerkiksi Kakola-tosi-tv:ssä ja takavuosina kohua herättäneessä Viimeiset sanani -sarjassa, jossa kuolemansairaat henkilöt saivat puheenvuoron. 
 
Uusin projekti on Järven tuottama Lähiö-kokonaisuus Ylen kanaville ja nettiin. Projektissa on haluttu ottaa yleisö mukaan tekemiseen alusta lähtien. Teemaan kuuluvat reality-sarja, tesomalaisten kanssa tehty draama, nettivideoita ja sosiaalisen median #parastalähiössä-kampanja. Erityisesti sisältöä on kohdistettu nuorille. 
 
– Koska Yle rahoitetaan verotuloin, haluamme tavoittaa kaikki suomalaiset, Järvi kertoo. 
 
Toistaiseksi Lähiössä kiinnostusta ovat herättäneet nettisisällöt. Järven mukaan 7. marraskuuta alkaneen Reunalla-sarjan television katsojaluvuissa olisi vielä parantamisen varaa.
 

Tuotannon uusia tuulia 

 
 Kohderyhmä on nykyään yhä tärkeämpi osa tuotantoa. Vaikka Yle haluaa tavoittaa kaikki suomalaiset, ei sitä voi tehdä yhdellä ohjelmalla tai edes suurella projektilla. 
 
 – Lähdemme ensin liikkeelle siitä, kenelle sisältöä halutaan tehdä, ja vasta sitten mietitään, miten nämä yleisöt tavoitettaisiin. 
 
Itse Karstulasta, pieneltä paikkakunnalta Keski-Suomesta kotoisin oleva Järvi tietää, että esimerkiksi lähiöteema ei tunnu läheiseltä kaikille. Lähiöitä on eniten Etelä-Suomessa ja suurimpien kaupunkien ympärillä. Teema onkin Järven mukaan kohdistettu heille, joilla on jokin suhde lähiöön. 
 
Viimeiset vuodet ovat muutenkin olleet opettelemista uusien työtapojen kanssa. Työntekijät ovat vanhastaan vain radion tai television tekijöitä, ja yleisön halutaan nyt osallistuvan aiempaa enemmän. Lähiö-projektissa Järvi ja kumppanit ovat myös opetelleet uudenlaista yhteistyötä, kun Asia- ja Draama-toimitukset ovat tehneet kokonaisuuden yhdessä.
 
– Työssä on aina kuitenkin mukavaa ja kiinnostavaa, kun saa tehdä jotain uutta, Järvi sanoo.
 
Haastattelupäivän iltana lähetetään suuri Nenäpäivä-lähetys, ja Mediapoliksen on vallannut hyväntuulinen kaaos. Kun Järvi kiertelee ympäri studioita ja kulisseja, käsiä nostellaan puolin ja toisin ja iloiset tervehdykset raikuvat. Kaikki näyttävät tuntevan Timo Järven. Lähes 30 vuoden ura on jättänyt jälkensä. 
||

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.

Fakta

Timo Järvi 
  • Yle Asian vastaava tuottaja Tampereen Mediapoliksessa.
  • 55-vuotias.
  • Kotoisin alun perin Karstulasta, Keski-Suomesta.
  • Asuu nyt Tampereen Ikurissa. 
  • Ollut mukana mm. dokumentaaristen sarjojen Viimeiset sanani ja Kakola sekä Lupa välittää -kampanjan tekemisessä.
  • Vastaa ensi vuoden 100-vuotiasta Suomea juhlistavan ohjelmatarjonnan kokonaiskoordinoinnista.

Jutun kuvat

Jylhästä olemuksestaan huolimatta Timo Järvi saa paljon iloisia tervehdyksiä Mediapoliksen käytävillä.