Ääneen voi uppoutua

Inari Nikkanen ja Hilla Körkkö haluavat herättää podcast-ohjelmallaan keskustelua.
07.02.2017 - 17:54 Emmi Kantola, kuva: Roosa-Maria Kauppila

Luurit korvilla muu maailma jää ulkopuolelle. Ruotsissa podcastit ovat suosittuja ja ilmiö on hitaasti kasvamassa myös Suomessa.

Verkon puheohjelmia, eli podcasteja, kuunnellaan maailmalla enemmän kuin koskaan.

Suomessa podcastien suosion kasvu on kuitenkin vielä melko hidasta, kertoo podcasteja tekevä toimittaja Olli Sulopuisto. Esimerkiksi naapurimaassamme Ruotsissa podcastien tekeminen on jo paljon pidemmällä, ja osa ohjelman tekijöistä saa palkkaa työstään.

Äänitiedostoja ja dokumentaarista ääntä tutkivan Suvi Sinervon mukaan podcastien suosio piilee siinä, että ne eivät sido ruutuun.

– Ohjelmia voi kuunnella samalla kun liikkuu, vaikka juoksulenkillä.

Suomessa ilmiö on hitaassa kasvussa

Maailmalla merkittävä käännekohta oli syksy 2014, jolloin yhdysvaltalainen tositapahtumiin perustuva rikossarja Serial löi läpi. Podcast sai yhteensä miljoonia kuuntelijoita ympäri maailmaa, ja sen myötä myös muut keskusteluohjelmat saivat huomiota.

Podcastien suosioon on vaikuttanut älypuhelimien yleistyminen. Niiden ansiosta podcasteja on entistä helpompi tilata ja kuunnella.

Sulopuiston mukaan podcastit voisivat mahdollisesti lyödä kunnolla läpi myös Suomessa, jos yksittäisestä podcastista tulisi laajalti suosittu Serialin tapaan. Tällöin myös muut podcastit saisivat tunnettavuutta. Suomessa podcastien suosio on ollut pitkään vähäistä, mutta tekijöiden määrä on hiljalleen kasvanut.

Podcast on harkittu kokonaisuus

Hilla ja Inari on suomalainen podcast, jota on julkaistu syyskuusta saakka One Quart Magazinen sivuilla. Hilla Körkkö oli kuunnellut paljon podcasteja ja hänen päässään muhi ajatus keskusteluohjelman tekemisestä. Tutustuttuaan Inari Nikkaseen hän esitti idean omasta podcastista. Nikkanen innostui heti.

– Podcastin formaatissa tekemisen kynnys on matalampi, koska sitä tehdään yhdessä, Nikkanen sanoo.

Körkön mukaan podcastit eroavat radio-ohjelmista. Podcastin jaksot etenevät kohtauksittain eteenpäin. Kyse on kuin tv-ohjelmasta ilman kuvaa. Juoni etenee jokaisessa jaksossa.

Podcastien kokonaisuus on usein tarkkaan harkittu. Körkkö ja Nikkanen esimerkiksi pitävät ennen jokaista jaksoa suunnittelupalaverin, jossa sopivat aiheet ja tekevät viitteellisen käsikirjoituksen. Yhden jakson tekemiseen menee noin kaksi työpäivää, kun laskee mukaan ideoinnin, nauhoittamisen, editoinnin ja markkinoinnin.

Keskustelua kahvipöydän ulkopuolelta

Podcast on Körkölle ja Nikkaselle ilmaisukeino. He haluavat tuoda oman äänensä kuuluviin ja herättää keskustelua. Körkkö ja Nikkanen kuvailevat podcastiaan samaan aikaan yhteiskunnalliseksi, ajankohtaiseksi ja henkilökohtaiseksi.

– Pyrimme tarttumaan aiheisiin, joita ei käsitellä joka kahvipöydässä.

Hilla ja Inari -podcastin jokaisella jaksolla on oma teemansa. Aiheena ovat olleet esimerkiksi häpeä, kauneus ja seksi. Körkön ja Nikkasen mukaan aroistakaan aiheista ei hävetä puhua, koska studiossa istutaan kahdestaan. Äänitystilanteessa ei tunnu siltä, että puhuisi sadoille ihmisille.

– Kerran yliopistolla joku tuli kuulokkeet korvilla vastaan ja aloin kuvittelemaan, että koko yliopisto kuuntelee, kun puhun masturbaatiosta. Tekeminen on kuitenkin hauskaa ja nostamme esille sellaisia aiheita, joista on tärkeää puhua, Körkkö sanoo.

Ruotsalaisten jalanjäljissä

Ruotsalainen podcast-kulttuuri on Körkölle ja Nikkaselle tuttu, sillä he kuuntelevat itse vain ruotsinkielisiä podcasteja. He myös toivovat joskus tienaavansa mainostuloilla samaan tapaan kuin Ruotsissa.

– Uskon, että Suomen podcast-skene tulee vielä kasvamaan paljon. Ruotsista rantautui aikoinaan myös blogikulttuuri, joten mikseivät podcastitkin, Nikkanen toteaa.

Hilla ja Inari -podcastin yhtä jaksoa kuuntelee tällä hetkellä noin 500 ihmistä.

Ääni sulkee ärsykkeet pois

Väitöskirjatutkija Suvi Sinervon mukaan podcastien ominaispiirre on, että ne vastaanotetaan juuri tässä hetkessä.

Audio-ohjelma etenee lineaarisesti ajassa: ääntä ei voi silmäillä samaan tapaan kuin esimerkiksi blogitekstiä.

– Aikamme on täynnä visuaalisia ärsykkeitä ja keskeytyksiä, joten uskon että laadukkailla podcasteilla on tilausta entistä enemmän. Ääneen voi vaipua ja uppoutua, Sinervo sanoo.

||

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.