Afrikasta tulevat nyt vegaaniset ruuat

Afrikkalainen ruoka on usein muhennostyyppistä. Lautasella riisiä, soijapapuja ja tomaattikastiketta.
11.03.2016 - 15:00 Rosa Sievers, kuva: Rosa Sievers
 

Ruokaharrastajien katseet ovat siirtyneet viime vuosina Aasian sijasta Afrikkaan. Ideoita ruuanlaittoon haetaan erityisesti Marokosta, Algeriasta ja Tunisiasta, joissa islam on vaikuttanut vahvasti ruokakulttuuriin. Uskonnon vaikutus näkyy erityisesti eläinperäisten ruoka-aineiden puuttumisena.

Afrikkalainen ruoka voi tuntua ensimaistamisella oudolta. Makuyhdistelmät ovat hyvin erilaisia, kuin mihin on Suomessa totuttu. Monet ruuat on makeutettu esimerkiksi hunajalla ja samalla maustettu voimakkaasti chilillä. Ennen maistamista kannattaakin tiedustella, miten ruuat on maustettu, jos on tuliselle ruualle kovin herkkä. 
 
Myös osa raaka-aineista voi yllättää. Monissa ruuissa käytetään ruokabanaania, jonka maku on hämmästyttävän samankaltainen kuin perunan. Kyseessä ei ole suomalaisille tuttu banaani, vaan täysin eri laji.
 
Afrikkalaisen ruuan harrastaja ja vegaani Katariina Kauppila kehottaa maistelemaan ennakkoluulottomasti.
 
– Maut ovat yllättäviä, mutta kun niihin tottuu, oppii löytämään ainutlaatuisia vivahteita, joita ei suomalaisessa ruuassa ole, Kauppila sanoo.
 
Pohjoisafrikkalainen ruoka sopii monille erityisruokavaliota noudattaville, erityisesti vegaaneille, kasvissyöjille ja maitoallergisille. Ruuassa ei käytetä lainkaan maitoa tai siitä valmistettavia tuotteita, kuten juustoa. Myöskään munia ei juuri hyödynnetä.
 
Käytännössä ainoa eläinperäinen ruuista löytyvä aine on itse liha, mikä sekään ei ole kovin yleistä. Afrikassa lihaa käytetään hyvin säästeliäästi, lähinnä juhlapäivinä. Suurin osa ruuista on sellaisenaan käypiä sekä kasvissyöjille, että vegaaneille, minkä vuoksi se on erityisessä suosiossa näiden ryhmien keskuudessa.   
 
Mausteiden tasapaino
 
Afrikkalaisen ruuan kulmakiviksi voi tiivistää viisi maustetta: kuminan, kanelin, sahramin, aniksen ja muskotin. Tyypillisiä ruokia ovat esimerkiksi jo monelle tuttu couscous, eli durumvehnäjauhosuurimot, joita voi käyttää riisin tapaan, ja tagine, joka on perinteinen marokkolainen keraamisessa padassa valmistettava mausteinen muhennos. 
 
Kauppila vinkkaa, että kaneli sopii muuhunkin kuin joulupöytään.
 
– Itse laitan sitä lähes kaikkeen. Sen olen oppinut afrikkalaisesta keittiöstä. 
 
Tunnelmallista ruokaa
 
Tampereella ei toistaiseksi vielä ole afrikkalaista ruokaa tarjoavia ravintoloita, Helsingissä makuja pääsee jo kokeilemaan. Erityisesti Kallion kaupunginosaan on viime vuosina noussut useita erityyppisiä afrikkalaisia ravintoloita. Keskustassa on mahdollista nauttia myös fine diningia afrikkalaisen ruuan äärellä. Vaikka afrikkalainen ruoka syödään perinteisesti sormin, jokaisessa ravintolassa tarjotaan ruokailuvälineet. 
 
Jos afrikkalaiseen ruokaan haluaa Tampereella tutustua, ei sitä ole erityisen vaikea valmistaa. Haastetta tosin tarjoaa se, että ruoka on todellista slow foodia. Ruokia haudutetaan useimmiten monen tunnin ajan, joten kärsivällisyys on valttia. Ensikertalaista voivat myös hämmentää vieraat mausteet ja raaka-aineet. Ensimmäistä kertaa kokeiltaessa kannattaa käyttää mausteita maltillisesti, vaikka olisikin tulisen ruuan ystävä. Pitkään haudutettuna mausteet vahvistuvat yllättävän paljon.
 
Katariina Kauppila säästää afrikkalaisen ruuan laittamisen viikonloppuihin, kun on aikaa. Hänestä on hauskaa tarjota sitä ystävilleen.
 
– Se onkin afrikkalaisen ruuan juju. Ei ainoastaan ruoka, vaan hyvä seura ja tunnelma! 
||

Kommentit

Vegaaniruokaa ja sitten heti aloitetaan puhumalla hunajasta. Erikoinen mauste toki, mutta vegaaninen se ei ole vaikka mistä suunnasta tarkastelisi.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.