Asukas kartalle

12.10.2011 - 15:25 Hannes Nissinen

Voiko asukas vaikuttaa kotialueensa kaavoitukseen? Helsingin rakennusviraston Kerrokartalla-nettipalvelu kerää asukkailta kommentteja kunnan kaavoitussuunnitelmista. Samantyyppistä palvelua on kuitenkin jo kokeiltu Tampereella vuonna 2005.

Ympäristöpolitiikan tutkija Jarkko Bamberg, kykeneekö tamperelainen vaikuttamaan kotiseutunsa kaavoitukseen?

Kerrokartalla-sovelluksen tapaiset palvelut ovat ikävä kyllä jääneet vain kokeiluiksi. Vuonna 2005 Tampereella Nurmi-Sorilan alueen yleiskaavoitus avattiin asukkaiden kommentoitavaksi ja arvioitavaksi.  Suosiostaan huolimatta palvelua ei ole kuitenkaan käytetty muissa kaavoitusprosesseissa.

Mitä kokeilusta opittiin?

Nurmisolan esimerkki näytti, että asukkailla on kiinnostusta kaavoitukseen vaikuttamiseen. Kaavoituspalveluun osallistui alueen asukkaiden lisäksi suurissa määrin myös muita tamperelaisia, mikä herätti laajempaa keskustelua kaupungin kaavoituksesta. Kokeilun avoimuus oli suuri vahvuus. Kommentteja kertyi noin viisisataa laajalla ikäjakaumalla.

Millä keinoin kaupunkilaiset saataisiin parhaiten osallistumaan kaavoitukseen?

Nettipohjaisten palveluiden kehittämistä tulisi jatkossakin painottaa, koska niissä on potentiaalia. Yleispätevää osallistumisen muotoa ei kuitenkaan ole. Tärkeintä on kuitenkin, että kaupunkilaisille annetaan mahdollisuus osallistua.

||

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.