Avoimuudella mielenterveysmyyttejä vastaan

Bloggaaja Sitawa Wafulan mukaan kenialaiset ovat hiljalleen alkaneet jakaa tarinoitaan mielenterveysongelmista.
19.05.2016 - 15:28 Elina Kirvesniemi, Annamari Tolonen, kuvat: Annamari Tolonen

Keniassa mielenterveysongelmat ovat tabu ja niiden hoito on usein puutteellista. Sitawa Wafula aikoo muuttaa tilanteen omien kokemustensa avulla. 

Kenialainen Sitawa Wafula, 32, oli juuri valmistunut lukiosta ja odotti innolla yliopisto-opintojen aloittamista. Eräänä sunnuntaipäivänä vuonna 2003 hänet raiskattiin, mikä muutti kaiken. Alkoi vuosien mittainen masennuksen ja itsemurhayritysten kierre. Opinnot jäivät.
 
Kesti viisi vuotta, ennen kuin Wafula sai oikean diagnoosin: kaksisuuntainen mielialahäiriö ja epilepsia. Nuori nainen kaipasi tietoa ja tukea, mutta huomasi, että Keniasta niitä oli vaikeaa löytää.
 
 Raiskauksen jälkeen halusin kuulla muiden tarinoita ja tietää, miten he selvisivät siitä, jotta tietäisin, tulenko itse selviämään. Mutta täällä et kuule noita tarinoita, et näe niitä tv:ssä. Ihmiset eivät puhu avoimesti mielenterveysongelmista, Wafula kertoo kotonaan Ngongissa Nairobin liepeillä.
 
Wafula päätti kertoa oman tarinansa auttaakseen muita. Runojen kirjoittaminen oli ollut hänen tukensa vaikeimpina aikoina, joten hän päätti alkaa kirjoittaa blogia. Kommentteja alkoi sadella – ja Wafulalle selvisi, että tuhannet muut käyvät läpi samoja asioita.

 Joskus jo pelkästään se voi auttaa, että tietää, ettei ole yksin.

Tekstiviesteillä apua tuhansille

Keniassa ja laajemminkin Afrikassa mielenterveysongelmiin liittyy paljon vääriä uskomuksia. 
 
Suuri osa kenialaisista luulee mielenterveysongelmien olevan noituutta, Wafula sanoo.
 
Näihin käsityksiin törmää Wafulan mukaan niin koulutettujen nairobilaisten kuin perinteisten kyläyhteisöjen keskuudessa. 
 
Wafula on perustanyt My mind, my funk -nimisen järjestön, joka levittää tietoutta mielenterveysongelmista ja epilepsiasta. Järjestö myös tarjoaa neuvontaa ja apua hoitoon hakeutumisessa. 
 
Opetamme, että mielenterveysongelmista pitää puhua. Apua tarvitsevaa ei saa nähdä pelkkänä skitsofreenikkona, vaan ennen kaikkea ihmisenä, jolla on skitsofrenia.
 
Järjestö piti vuoden 2013 ajan ilmaista tekstiviestilinjaa, jonka kautta tarjottiin tukea ja neuvontaa. Viestejä tuli peräti 25 000 ympäri maata. Wafula laskee, että linjan kautta pystyttiin auttamaan noin 11 000 ihmistä. Hänen tavoitteenaan on jatkaa hanketta, jos rahoitus järjestyy.
 
Monet ihmiset, jotka ovat saaneet kauttamme mielenterveyspalveluita, ovat kertoneet päässeensä takaisin kouluun tai töihin.

Hoitohenkilökunnasta ja lääkkeistä pulaa

Mielenterveyden hoito on jäänyt Keniassa muun avun jalkoihin. Yksityisten rahoittajien ja kehitystyötä tekevien järjestöjen huomio on keskittynyt tarttuvien tautien hoitoon ja ehkäisyyn.
 
Kenian väkiluku on yli 40 miljoonaa, mutta maassa oli vuonna 2013 vain 75 psykiatria. Ammattiin koulutetaan vuosittain vain kuusi henkilöä lisää. Kaksi kolmasosaa psykiatreista työskentelee yksityisellä puolella, jossa hoito on huomattavasti kalliimpaa.
 
Psykiatrisia sairaanhoitajia Keniassa on laskettu olevan noin 500, joista puolet työskentelee mielenterveyspuolella.
 
 Lääkkeet ovat erittäin kalliita, eikä niitä ole välttämättä saatavilla apteekeissa, Wafula kertoo.
 
Tutkimusten mukaan puolet hoitoon hakeutuvista mielenterveyspotilaista kääntyy Afrikassa länsimaisen lääketieteen sijaan joko uskonnollisten parantajien tai noitatohtorien puoleen.
 
Wafulan järjestö kampanjoi hoidon parantamisen puolesta, mutta keskittyy myös ongelmien sosiaaliseen puoleen. Wafula uskoo, että harvemman täytyy turvautua psykiatriseen hoitoon, jos mielenterveysongelmista on tietoa ja niistä voidaan puhua avoimesti.  
 
Ihmiset sanovat usein, että tarvitsemme lisää hoitolaitoksia. Ennemmin tarvitsemme sosiaalista ja ennaltaehkäisevää työtä. Vahva tukiverkko voi auttaa nousemaan masennuksesta.

Keskustelu voi muuttaa asenteet

Yksi suurimmista esteistä avun hakemiselle on mielenterveysasioihin liittyvä stigma.
 
 Monesti ajatellaan, että mielenterveysongelmista kärsivä tulee sulkea lukkojen taakse loppuelämäkseen. Ihmiset eivät ymmärrä, että mielenterveyspotilaat voivat asua omillaan, työskennellä ja vaikuttaa yhteiskunnassa, Wafula sanoo.
 
Hän on kuitenkin huomannut, että pikkuhiljaa asenteet ovat muuttumassa ja ihmiset ovat alkaneet puhua mielenterveysongelmista entistä avoimemmin.
 
 He haluavat jakaa kokemuksensa. Yhä useammat ovat kertoneet, etteivät he halua enää kantaa taakkaa sisällään, vaan vapauttaa sen ja puhua asioista.
 
Wafulan mukaan HIV on hyvä esimerkki asenteiden muutoksesta. Hän uskoo, että mielenterveysasioissa voidaan päästä samaan.
 
 Nykyään HIV-positiiviseen suhtaudutaan tavallisena ihmisenä. Saatetaan kysyä, oletko ottanut lääkkeesi ja miten voit, ja sen jälkeen siirrytään seuraavaan aiheeseen.
 
Tärkeintä Wafulan mielestä on pitää keskustelua yllä ja jakaa ihmisille informaatiota, joka poistaa pelon ja ennakkoluulot.
 
 Keskustelua tarvitaan joka puolella: uskonnollisissa piireissä, kouluissa, mediassa, kaveriporukoissa. Mitä enemmän asioista puhutaan, sitä nopeammin mielenterveysaiheet muuttuvat luonnollisiksi.
 
Wafula on saanut työstään tunnustusta sekä paikallisesti että kansainvälisesti. Hän sai muun muassa blogillaan vuonna 2014 Googlen Africa Connected -palkinnon. Palkinto myönnetään vuosittain vaikutusvaltaisille afrikkalaisille verkkoilmiöille.
  
 Muut kilpailun osanottajat olivat teknologiayrityksiä. Kun mielenterveys pääsi aiheena samalle areenalle, se oli meille iso voitto. 
 
 
Lähteet:
 
BasicNeeds sekä Africa Mental Health Foundation -järjestöt.
 
Burns, Jonathan K. & Tomita, Andrew (2015). Traditional and religious healers in the pathway to care for people with mental disorders in Africa: a systematic review and meta-analysis. Soc. Psychiatry Psychiatr Epidemiol 2015, 50:867–877.
 
Kiima, David & Jenkins, Rachel (2010). Mental health policy in Kenya - an integrated approach to scaling up equitable care for poor populations. International Journal of Mental Health Systems 2010, 4:19.
||

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.

Fakta

Kenian mielenterveyshoito kaipaa remonttia

  • Kenian perustuslain mukaan jokaisen maakunnan tulee taata asukkailleen mielenterveyspalvelut. Maakunnat saavat itse päättää, miten he järjestävät terveyspalvelut.
  • Toukokuun alussa Kenian terveysministeriö tiedotti, että se julkaisee ensimmäisen virallisen linjauksen maan mielenterveyshuollosta. Tulevilla muutoksilla pyritään parantamaan hoidon tasoa ja tehostamaan ennaltaehkäisevää hoitoa. 
  • Keniassa on vain yksi psykiatrista mielenterveyshoitoa tarjoava sairaala, Mathari Hospital. 1970-luvulla perustetun 600-paikkaisen hoitolaitoksen toiminta muutetaan perusteellisesti. Työntekijöiden määrää lisätään ja sairaalaa modernisoidaan.
  • Myös Maailman terveysjärjestö WHO on vaatinut mielenterveyspalvelujen parantamista maailmanlaajuisesti.

 

Lähteet: Kenian terveysministeriö, Maailman terveysjärjestö WHO

Jutun kuvat

Bloggaaja Sitawa Wafulan mukaan kenialaiset ovat hiljalleen alkaneet jakaa tarinoitaan mielenterveysongelmista.