Biisi Battle nosti playbackin takaisin maailmankartalle

Marko Vainio esiintyy shownsa aikana useina julkisuuden henkilöinä.
10.02.2017 - 13:52 Taru Erma, kuva: Hannu Ikonen
 

Drag-artistit ovat käyttäneet huulten liikuttelua musiikin tahtiin esiintymiskeinonaan jo kauan. Lip Sync Battlen avulla ilmiö levisi myös laajan yleisön suosioon.

Kuvaan astelee pitkään paljettimekkoon pukeutunut, Celine Dionia muistuttava hahmo. Musiikki lähtee soimaan ja ruudun takana erikoisen pitkä Celine eläytyy ylitseampuvasti Titanicin tunnuskappaleeseen. Yleisö nauraa. Seuraavaksi estradille sipsuttaa Paula Koivuniemen kaksoisolento. 
 
Talent Suomi 2016 -ohjelmassa yksi suosikkikilpailija oli drag-artisti Marko Vainio, joka hurmasi suomalaiset kirjaimellisesti liikuttelemalla huuliaan. Hän pukeutui saman esityksen aikana Dionin ja Koivuniemen lisäksi alastomaksi Katri Helenaksi. Vainio on tehnyt artistiparodiahuumoria 13 vuoden ajan ja hänen esityksensä tunnetaan myös nimellä Divet Show.
 
Lip sync on nouseva trendi maailmalla. Ilmiö sai alkunsa Yhdysvalloista The Tonight Show Starring Jimmy Fallon -ohjelmasta. Juontaja Jimmy Fallon haastoi vieraitaan kilpailemaan siitä, kumpi on parempi liikuttelemaan huuliaan jonkun tunnetun kappaleen tahtiin. Fallonin Lip Sync Battle -osiot olivat niin viihdyttäviä, että niistä päätettiin luoda kokonaan oma ohjelmansa. 
 
Vuonna 2015 Amerikassa lanseerattiin tositelevisio-ohjelma lip syncin ympärille. Lip Sync Battlessa julkisuuden henkilöt ”lip syncaavat” eli laulavat ilman ääntä ja imitoivat kuuluisia kappaleita sekä niiden alkuperäisiä esittäjiä. Paras imitoija voittaa. Ohjelma on levinnyt Yhdysvalloista lukuisiin muihin maihin, kuten Kiinaan, Meksikoon, Britanniaan ja Vietnamiin. Lip sync on parhaillaan rantautumassa myös Suomeen.
 
Suomen oma versio mahdollinen
 
Yhdysvaltalainen Lip Sync Battle alkoi pyöriä Subilla kuluvan vuoden tammikuussa nimellä Biisi Battle. MTV:n ulkomaisten sisältöjen ohjelmapäällikkö Hanna Kallankari-Junnola toivoo, että lip syncaus villitsee suomalaiset samoin kuin sen on villinnyt ihmisiä muualla maailmassa. Hän pitää kuitenkin todennäköisenä, että suomalainen versio Biisi Battlesta odottaa vielä aikaansa. 
 
– Jos Subin Lip Sync Battle nousee todella suosituksi ja katsotuksi, on kotimainenkin versio kiinnostava, Kallankari-Junnola sanoo. 
 
Journalismin, viestinnän ja median tutkimuskeskus Cometin tutkija Mikko Hautakangas pitää mahdollisena, että lip syncauksessa ja Lip Sync Battlessa on tarpeeksi aineksia nousta myös suomalaiseen televisioon omana versionaan. Lyhyitä videoklippejä on helppo jakaa sosiaalisessa mediassa. Tutut kasvot ja tunnetut kappaleet vetoavat katsojaan. Lisäksi mukaan heittäytyminen viehättää, varsinkin jos esiintyjä on joku muu julkisuuden henkilö kuin näyttelijä. 
 
– Nykyään kontrollista luopuminen on melkein pakollista suosion saavuttamiseksi, Hautakangas sanoo. 
 
Marko Vainion mukaan lip syncaus on television tuoma uusi termi vanhalle asialle. Drag-artistit ovat viihdyttäneet katsojia lip syncin avulla jo kauan. Suomessa piirit ovat vielä kovin pienet. Vainio toivoo kuitenkin Lip Sync Battlesta Suomen omaa versiota. 
 
– Se olisi mahtavaa. Varsinkin jos minä juontaisin sen, Vainio kommentoi. 
||

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.