Hävikkiruoka on liian hyvää haaskattavaksi

Heti Resq Clubin lanseerauksen jälkeen sovellukseen oli ilmoittautunut tuhansia käyttäjiä, kertoo Tuure Parkkinen.
20.09.2016 - 16:31 Ellanoora Kauppila, kuvat: Emilia Anundi

Ravintolaruokaa menee hukkaan vuodessa satojen miljoonien eurojen edestä. Uudet mobiilisovellukset ratkovat ongelmaa annos kerrallaan.

Lounasaikaan buffetit notkuvat tarjoiluista ja aterioita on tehty valmiiksi. Jotain jää aina yli. Ylijäänyt ruoka on ravintoloille suuri taloudellinen ja ympäristöllinen ongelma. Moni joutuu päivän lopulla heittämään syömäkelpoista ruokaa suoraan roskiin. Uudet mobiilisovellukset yrittävät ratkoa ongelmaa kuluttajien avulla.

Resq Club-  ja Lunchie-sovellusten kautta hävikkiruokaa saa ravintolasta mukaan syötäväksi edulliseen hintaan. Hinnat vaihtelevat ruuasta riippuen muutamasta eurosta kymmeneen. Sovellusten kautta ruokaa myyvät ravintolat, leipomot, kahvilat ja hotellit.

Sovelluksen ladannut saa päivän mittaan ilmoituksia annoksista, jotka ovat valmiita noudettaviksi. Annoksen saa ostettua muutamalla klikkauksella. Myös maksu tapahtuu sovelluksen kautta.

Helppoa ja edullista

Lunchien idea syntyi ystäväporukan kesken vuosi takaperin. Lunchien tiimi pohti, mikä ravintola-alalla on isoin ongelma ja mihin trendit ovat menossa. 

– Aloimme kehittämään ratkaisua ruokahävikkiin ja sen isoihin ongelmiin ravintoloissa, kertoo Lunchien perustaja Ville Virmala.

Virmalan mukaan ruokaa on aiemmin heitetty Suomessa roskiin vuodessa jopa 300 miljoonan euron edestä. Tutkimuksien mukaan hotellit, ravintolat ja pitopalvelut tuottavat ruokahävikkiä vuodessa noin 76–87 miljoonaa kiloa.

Resq Clubin perustaja ja toimitusjohtaja Tuure Parkkinen halusi sovelluksella estää syömäkelpoista ruokaa menemästä hukkaan. Virmalan mukaan ajatuksena on tarjota kokemuksia uusista ravintoloista ja ruuista.

– Tarpeen on, että ruokahävikkiä vältetään, mutta ideana on myös arjen helpottaminen. Tämä on varsin helppo, nopea ja ekologinen ruokailuvaihtoehto, kertoo Parkkinen.

Nyt Resq Clubilla on mukana noin 300 ravintolaa ja Lunchiella yli 250 ravintolaa ympäri Suomen. Kasvu on ollut vauhdikasta molemmilla, sillä sovellukset on lanseerattu tämän vuoden puolella. Molemmat sovellukset laajentavat hiljalleen myös ulkomaille.

Resq Club on jo vienyt sovelluksen Tallinnaan, Ruotsiin ja Hollantiin.

– Kun sovellus toimii Suomessa, se toimii myös muualla, kertoo Virmala.

Hyvä suunnittelu pelastaa

Tamperelaisessa kahvila Aitoleivässä ruoka on mennyt sovelluksen avulla hyvin kaupaksi. Työntekijä Laura Kilponen kertoo, että aiemmin he saivat ottaa jäljelle jääneet ruuat työpäivän päätteeksi mukaan. Käytännössä iso osa ruuasta meni silti roskiin.

– Sovellus on ollut toimiva ja helppokäyttöinen.

Tampereen Hämeenkadun Fazerilla hävikkiä ehkäistään toisin. Tietokoneohjelmien avulla menekkiä seurataan tarkasti. Se mikä jää yli, heitetään biojätteeseen.

– Fazerilla tulee itseasiassa todella vähän hävikkiruokaa. Meillä ollaan tarkkoja tilausmäärien kanssa, kertoo Fazer Cafén työntekijä Riikka Kumpula.  

||

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.