Huono maine ei tesomalaista hetkauta

Keskiset näkevät Tesoman muutokset paraatipaikalta. Terveysaseman purkaminen ja uudet asuintalot muokkaavat lähiön maisemaa.
15.11.2016 - 15:04 Mikko Asunta, kuvat: Tiina Hautamäki
 
Tesomalla on ollut vuosikymmenien ajan levoton maine. Viime vuosina kaupunkilaisia ovat puhuttaneet asuinalueen selvittämättömät puukotukset. Tesomalla 36 vuotta asuneet Anna-Liisa, 75, ja Erkki, 73, Keskinen eivät halua lähiötään leimattavan järkyttävien yksittäistapausten takia.
 
– Ennakkoluuloja on ollut aina paljon, vaikka kyse on usein huumorista. Mutta kyllä sitä kohtaa ihmisiä, jotka tosissaan ihmettelevät, miten Tesomalla voi oikein asua, kertoo Anna-Liisa. 
 
Keskisten mukaan monet keskikaupungilla aiemmin asuneet ovat kehuneet Tesomaa rauhalliseksi asuinalueeksi.
 
– Se on sama kuin Hervannan kanssa. Pahimpia mustamaalaajia ovat ne, jotka eivät ole asuneet lähiössä päivääkään, sanoo Erkki. 
 
Tesoma on Keskisten mielestä rauhoittunut, mikä johtuu osittain väestön vanhenemisesta.
 
– Kaupungintalolla pyöri alkuaikoina häiriköiviä poikajoukkoja, mutta kyllä nekin siitä iän myötä viisastuivat, muistelee Erkki mennyttä Tesomaa.
 

Yhteistä voimaa järjestöstä

 
Tesoma-Seuran toiminnassa aktiivisesti vaikuttavat Keskiset näkevät yhteisöllisyyden Tesoman etuna. 
 
– Pihamaata siivoamme aina porukalla ja kunnostamme yhteisiä tiloja. Nuoria järjestötoiminta ei juuri kiinnosta, Anna-Liisa pohtii.
 
Tällä hetkellä rakenteilla oleva liikekeskus on Keskisten mieleen. Nykyisistä palveluista tärkein on oma kirjasto, ja molemmat nostavat luonnonläheisyyden lähiön eduksi.
 

 Paikalliset mukaan päätöksentekoon

 
Kaupungin projekteihin Keskiset suhtautuvat epäilevästi. Heidän mielestään Tesoma-seuran kaltaiset järjestöt voisivat toimia paremmin lähiönsä hyväksi. 
 
Esiin nousee lähiöuudistusprojekti, joka toteutettiin vuosituhannen alussa. Erkki marssi tuolloin kaupungin edustajien puheille vaatien uutta suojatietä. Lopulta suojatie jäi myös projektin ainoaksi näkyväksi parannukseksi. Kaupungin järjestämä Oma Tesoma -hanke ei ole tämän vuoksi herättänyt kovin suuria odotuksia. 

– Kyllä kaupungilla kuullaan, mutta aika lujaa saa puhua, lisää Erkki. 

Mitä tilastot kertovat Tampereen vanhimmasta, nuorimmasta ja pahamaineisimmasta lähiöstä? Katso grafiikka täältä.

Millaista on lapsiperheen elämä vastarakennetussa Vuoreksessa? Lue täältä.

Mitä hervantalaistutkijan Hervannasta puuttuu? Lue täältä.

||

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.