Huumeiden verkkokauppa pyörii piilotetussa Tor-verkossa

Huumeiden myynti-ilmoituksia Tor-verkossa toimivalla suomalaisella Thorlauta-sivustolla.
23.10.2013 - 17:31 Joonatan Hulkkonen

Anonyymissä Tor-verkossa on mahdollista pitää piilosivustoja, joiden ylläpitäjää on erittäin vaikea selvittää. Suuri osa sivustoista on laillisia, mutta joukossa on myös huumeiden välittämiseen tarkoitettuja sivustoja.

Joonas (nimi muutettu) tilasi huumeita Tor-verkossa toimivasta kauppapaikka Farmer’s Marketista vuonna 2011. Tilaus oli Joonaksen viides huumetilaus verkosta.

Joonas maksoi tilauksen tekaistulle Paypal-tilille, jonka kautta rahat liikkuivat myyjälle. Maksun saatuaan myyjä lähetti tilauksen hänelle anonyymiin poste restante -osoitteeseen nimimerkillä.

Postissa Joonasta odotti yllätys.

– Menin hakemaan tilausta ja vastassa olivatkin tullin virkamiehet, hän kertoo.

Myöhemmin Joonas sai selville, että lähetys oli ilmeisesti jäänyt kiinni osana useamman maan tullien yhteistyötä.

Joonaksen tapaus on ollut nyt kaksi vuotta syyteharkinnassa. Hän ei ole tilannut huumeita verkosta kiinni jäämisen jälkeen.

Huumeita myydään myös suomalaisella sivustolla

Huumeiden ostoon kansainvälisillä kauppapaikoilla käytetään yleensä elektronista Bitcoin-valuuttaa, jonka voi vaihtaa rahaksi verkossa toimivien vaihdantapalveluiden kautta.  

Keskusrikospoliisin rikoskomisarion Timo Piiroisen mukaan Tor-verkossa liikkuu lähinnä yksittäisiä huumekauppiaita. Järjestäytyneestä rikollisuudesta ei sinänsä voi puhua, vaan verkkokauppa koostuu huumekauppapaikkojen yksittäisistä myynti-ilmoituksista.

– Järjestäytynyt rikollisuus tarvitsee myymiseen tehokkaammat keinot kuin verkkokaupan, Piiroinen sanoo.

Suomessa poliisi seuraa esimerkiksi Tor-verkkoon piilotettua Thorlauta-keskustelusivustoa, jonka osta-myy-huijaa -osio on tarkoitettu huumeiden myynti-ilmoituksille.

Suurimmassa osassa Thorlaudan myynti-ilmoituksista myydään kannabista, mutta alueella kaupitellaan myös esimerkiksi amfetamiinia, ekstaasia ja LSD:tä. Yhteydenotto tapahtuu sähköpostilla ja kaupat tehdään useimmiten kasvotusten tapaamalla.

Joonas ei itse ole hankkinut mitään Thorlaudan kautta, mutta hän on kyllä kuullut, että esimerkiksi reseptilääkkeiden hankkiminen sivustolta olisi onnistunut.

– Minusta tuntuu, että suurin osa ilmoituksista Thorlaudalla on huijausta tai poliisien ilmoituksia. Toiminta näyttää liian läpinäkyvältä, hän sanoo.

Kauppapaikkoja suljetaan, mutta kaupankäynti jatkuu

Sittemmin Joonaksen käyttämä Farmer’s Market on suljettu. Viime viikolla FBI onnistui sulkemaan myös Silk Roadin, joka oli suosituin kauppapaikka huumeille Tor-verkossa. Huhtikuusta eteenpäin Suomessa ei ole voinut enää vastaanottaa poste restante -lähetyksiä nimimerkille. Nykyään paketit täytyy lähettää henkilölle, ja henkilöllisyys on todistettava lähetystä haettaessa.

Myyjiä on Joonaksen mukaan vaikeampaa löytää, kun suositut kauppapaikat on laitettu kiinni, mutta esimerkiksi Tor-verkon turvallisuus tiedonvälityksessä ei ole vaarantunut.

– Kyllä Tor-verkossa vielä pyörii kauppapaikkoja, jotka ovat vain pienempien piirien tiedossa. Sulkemalla yhden avaa ainakin viisi uutta kilpailijaa, Joonas sanoo.

Mihin Tor-verkkoa käytetään ja miksi? Lue lisää näköislehdestä 7/2013.

||

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.