Huumekoukusta kokemusasiantuntijaksi – rankan menneisyyden voi kääntää hyödyksi

A-klinikkasäätiön asiakkaiden tekemä kuva.
14.02.2017 - 16:35 Anni Huttunen, kuvat: A-klinikkasäätiön asiakas

Kokemusasiantuntijat muuntavat päihdehistoriansa muiden avuksi. Vertaistuen eri muotojen käyttö on yleistynyt terveydenhuollossa.

Timo on sonnustautunut tiukkaan verkkatakkiin. Kasvot kiiltelevät hiestä, hän on tullut kiireellä päihdehuollon palveluja tarjoavalle klinikalle, ja kohta pitäisi jo lähteä hakemaan lapsia. Timo on korvaushoidossa. Tällä tarkoitetaan, että huumeiden vieroitusoireita pidetään loitolla korvaavalla lääkkeellä. Huumeet hallitsivat Timon elämää kaksikymmentä vuotta ennen kuin apu löytyi A-klinikkasäätiön korvaushoidosta.

Radio Suomipop soi liian kovalla tilassa, joka hiukan kaikuu tyhjyyttään. Timo on kokoontunut pöydän ääreen työskentelemään kolmen muun kanssa. Nimikkeeltään kaikki ovat hankekehittäjiä, he työskentelevät yhdessä projektissa, jonka tavoitteena on kehittää korvaushoitolaisten vertaisuutta. Timon hoidolla ei ole väliä, vaan he ovat tasa-arvoisia työyhteisön jäseniä.

Timo oli korvaushoidossa vasta toista kuukautta, kun hän lähti mukaan A-klinikkasäätiön hankkeeseen. Hän kiinnostui projektista, sillä se antoi mielekästä tekemistä hoidon ohelle. Korvaushoidossa elämä pyörii lääkkeiden noudon ja ottamisen ympärillä, joten hanke antoi muuta ajateltavaa.

Riippuvuuden kanssa kamppailun arkea

Kesken keskustelumme sisään astuu kaksi pitkää miestä. He näyttävät erehdyttävän paljon toisiltaan. Erona on, että toinen on pukeutunut siistiin villakangastakkiin kun taas toisella on jaloissaan lähes puhki kävellyt kengät ja kulahtaneet farkut.

– Olen päihderiippuvainen, on ilmoittauduttava katkolle, toinen miehistä toteaa.

Hetki tuntuu valtavalta ja merkitykselliseltä. Mies otetaan asiallisen rauhallisesti vastaan, ja hetken hiljaisuuden jälkeen hankkeen koordinaattori Kirsti Heikkuri kysyy ääneen mihin jäikään ja jatkaa.

Trauman läpikäyneet tukena muille

Korvaushoitonsa ohella Timo myös kouluttautuu kokemusasiantuntijaksi. Kokemusasiantuntijoita on käytetty jo 2000-luvun alusta terveydenhuollossa tuomaan vertaistukea esimerkiksi mielenterveyspalvelujen tai päihdehuollon asiakkaille. Asiantuntijuus vaatii omakohtaista tai omaisen kokemusta traumaattisesta tapahtumasta. Seurakuntaopiston toteuttamassa koulutuksessa on tällä hetkellä mukana noin kolmekymmentä henkeä.

– Kokemusasiantuntijan koulutuksella nostetaan ihmiset oikeiksi toimijoiksi. He eivät enää ole vain päihdeasiakkaita, vaan opiskelijoita, Heikkuri selittää.

Kysyttäessä, mitä kokemusasiantuntijat merkitsevät päihdehuollon toiminnan suunnittelulle, vastaus on yksinkertainen; kaikkea. Heikkuri kuvailee, että A-klinikkasäätiö on vain mahdollistaja ja kokemusasiantuntijat määrittelevät millaisia palveluja tarjotaan. Näin päihdehuollon sisällöstä vastaavat ne, jotka tietävät millainen on raitistumiseen kuljettava tie.

||

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.

Fakta

Vertaistukea kokemusasiantuntijoilta
  • Kokemusasiantuntija työskentelee asiakkaan kanssa yleensä aina yhdessä terveydenhuoltoalan ammattilaisen kanssa.
  • Valtakunnallista ohjelmaa kokemusasiantuntijoiden kouluttamiseksi ei ole, mutta vuodesta 2009 koulutusmalli on kuitenkin ollut melko yhtenäinen.
  • KoKoA - Koulutetut Kokemusasiantuntijat ry hyväksyi viime vuonna noin sata uutta jäsentä.

Jutun kuvat

A-klinikkasäätiön asiakkaiden tekemä kuva.