Karikatyristi ei halua loukata

Teppo Järven näkemys Sauli Niinistöstä.
10.01.2012 - 12:42 Noora Laaksonen, kuva: Teppo Järvi

Kun katsoo karikatyyrejä julkisuuden henkilöistä tulee heti mieleen, mitä kohde itse ajattelee kuvastaan.

Mitä jos ihmisellä on perunanenä, josta häntä on koulussa kiusattu? Karikatyristin on rohkeasti liioiteltava päänmuotoja tai kasvonpiirteitä.

– Se on itsensä pettämistä, jos ei uskalla tarttua kasvojen kiinnostaviin ja poikkeaviin piirteisiin, sanoo karikatyristi Teppo Järvi.

Hän on maalannut kuusi karikatyyriä Suomen karikatyristien ja pilapiirtäjien vuosinäyttelyyn, mutta hyvässä hengessä. Järven mielestä karikatyyrin ainoa tehtävä on hauskuuttaa. Hän ei halua mollata ketään eikä välttämättä piirrä syyliä ja arpia ollenkaan. Hän ei myöskään julista mielipiteitään, kuten pilapiirtäjät voivat kuvissaan tehdä.

– Minua kiinnostavat vain kasvonpiirteet ja tyypilliset ilmeet, jotka yleensä kuvaavat myös luonnetta.

Toistaiseksi kukaan ei ole loukkaantunut Järven karikatyyreistä. Naiset voivat jopa pitää lisättyä meikkiä ja suuria silmiä kaunistavana. Järvi huomauttaa, että samasta henkilöstä voi tehdä erilaisia karikatyyrejä. Tärkeintä on osata rohkeasti liioitella, niin että henkilön tunnistettavuus säilyy. Näyttelyyn hän on maalannut muun muassa Viivi Pumpasen, Michael Monroen ja kaksi presidenttiehdokasta.

Lue lisää vuoden ensimmäisestä Utaimesta 1/2012 torstaina 12. tammikuuta.

||

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.