Koti Hervannassa on tutkijan väliaikaisratkaisu

Gencoglu perusti tänä vuonna start-up yrityksen. Jos se lähtee menestymään, edessä saattaa olla muutto Helsinkiin.
15.11.2016 - 15:25 Emma Auvinen, kuva: Tiina Hautamäki

Turkkilaissyntyinen Oguzhan Gencoglu, 26, esittelee viihtyisässä kaksiossaan teevalikoimaansa. Vaihtoehtoja teekokoelmassa riittää. Samaa Gencoglu ei voi sanoa Hervannan kahviloista ja ravintoloista.

– Jos työpaikka olisi jossain muualla, en asuisi täällä, Gencoglu myöntää.

Gencoglu on tohtorikoulutettava ja tekoälyn tutkija Tampereen teknillisessä yliopistossa. Kun velvollisuudet yliopistolla on hoidettu, hän aikoo muuttaa. Kolkot kahvipaikat ja pikaruokalat sekä syrjäinen sijainti eivät houkuta jäämään.

– Täällä ei ole yhtään miellyttävää kahvilaa, jossa voisi viettää ystävien kanssa kiireettömästi aikaa tai tehdä töitä rauhaisassa ja viihtyisässä ympäristössä.

Yliopistolle vaikka keskellä yötä

Muuttoaikeistaan huolimatta Gencoglu on tällä hetkellä tyytyväinen elämäänsä Hervannassa. Kaikki palvelut, joita ihminen elääkseen tarvitsee, ovat lähellä. Gencoglun kotoa Hervantakeskukselle on matkaa kilometri. Yliopistollekin parin kilometrin matka taittuu pyörällä hetkessä. Yliopiston läheisyydestä on ollut hyötyä, sillä inspiraatio ei katso vuorokauden aikaa.

Halutessaan keikoille ja tanssimaan Gencoglun on lähdettävä Tampereen keskustaan. Hervannan baarit eivät saa häneltä erityisemmin kiitosta. Hän toivoo, että bändit soittaisivat keikoilla muutakin kuin metallimusiikkia tai tusinapoppia.

Opiskelijat käyvät Hervannassa kääntymässä

Hervannan asukkaista 40 prosenttia on 18–33-vuotiaita. Lähes kolmasosa tienaa kuukausittain enintään 833 euroa. Matala tulotaso selittyy osittain sillä, että alueella asuu paljon opiskelijoita.

Piikki tilastoissa 18–33-vuotiaiden määrässä osoittaa, että valmistuttuaan opiskelijat muuttavat pois. Gencoglun opiskeluaikaisista ystävistä vain yksi on jäänyt Hervantaan opintojen päätyttyä.

Ei pelota

Puheet Hervannan levottomuudesta Gencoglu kuittaa olankohautuksella. Suomi on hänen mielestään turvallinen maa, eikä Hervanta ole poikkeus.

Uhkaavin tilanne, jota Gencoglu on todistanut, oli kahden väsyneen juhlijan välienselvittely paikallisen baarin edessä.

– He olivat kyllä niin humalassa, että se näytti enemmänkin siltä, että he olisivat halailleet.

Mitä tilastot kertovat Tampereen vanhimmasta, nuorimmasta ja pahamaineisimmasta lähiöstä? Katso grafiikka täältä.

Millaista on nuoren lapsiperheen elämä vastarakennetussa Vuoreksessa? Lue juttu täältä.

Kuinka eläkeläispariskunta suhtautuu Tesoman hurjaan maineeseen? Lue juttu täältä.